Top Cloud Computing Interview Questions and Answers

Top Cloud Computing Interview Questions and Answers

16 mins read17.2K Views Comment
clickHere
Rashmi
Rashmi Karan
Manager - Content
Updated on Jun 7, 2023 12:43 IST

To help crack your cloud computing job interview, we have curated some of the most popular questions and their answers.

2020_10_Copy-of-Feature-Image-Templates-Rashmi-25.jpg

Cloud computing has become a hot job recently as its usability is not limited to IT firms. Companies across industries like banking, computing, retail, education, and automobile have switched to cloud computing for data storage and implementation. Opportunities are extensive, and remunerations are high. With the right skill sets and knowledge, you can also enter the world of cloud computing and grow as a professional. To help to crack your job interview, we have curated some of the most popular cloud computing interview questions. Take a look and succeed in your interview.

Cloud Computing Interview Questions

We will now discuss some of the most important cloud computing questions from the interview point of view.

Q1. What is Cloud?

Ans. It is a global network of servers, each with a unique function. It includes networks, hardware, services, storage, and interfaces that help deliver computing as a service.

Q2. What is Cloud Computing?

Ans. Cloud computing is an emerging computing paradigm that allows data and applications to remain in cyberspace and allows users to access their data through any web-connected device.

For more information, you can also explore:

Introduction to Cloud Computing
Introduction to Cloud Computing
Cloud computing refers to the process of remotely altering, configuring, and accessing hardware and software resources. It provides cost savings, scalability, high performance, economies of scale, and many other benefits....read more
Evolution of Cloud Computing
Evolution of Cloud Computing
In the latest years, the development of cloud computing has resulted in numerous new technologies. Cloud computing is a computing method in which dynamically scalable and numerous virtualized resources are...read more
Different Characteristics of Cloud Computing
Different Characteristics of Cloud Computing
On-demand self-service, broad network access, and being highly elastic and scalable are some of the fundamental characteristics of cloud computing. The characteristics of cloud computing explain why cloud computing is...read more

Q3. Explain different types of clouds.

Ans. There are three types of clouds –

  • Private clouds – Commonly offered as web applications or web services
  • Public clouds – Deployed and managed within the user’s organization
  • Hybrid clouds – A combination of both public and private clouds

Q4. What are the benefits of cloud computing?

Ans. The primary benefits of cloud computing include the following-

  • Data backup and storage
  • Reduced costs of managing and maintaining IT systems
  • Powerful server capability and scalability
  • Better productivity and collaboration efficiency
  • Access to automatic updates

Q5. What are the different platforms of cloud architecture?

Ans. It is one of the most commonly asked cloud computing interview questions. Following are the different platforms used by cloud architecture:

  • Infrastructure as a service (IaaS) – It is a cloud service that provides services on a “pay-for-what-you-use” basis
  • Platform as a service (PaaS) – It offers cloud platforms and runtime environments to develop, test and manage software
  • Software as a service (SaaS) – It allows hosting and managing software applications on a pay-as-you-go pricing model

Check Out Our Cloud Computing Courses>>

Q6. What are the different layers of cloud architecture?

Ans. There are 5 layers of cloud architecture-

  1. CC- Cluster Controller
  2. SC- Storage Controller
  3. CLC- Cloud Controller
  4. NC- Node Controller
  5. Walrus

Q7. Which platforms are used for large-scale cloud computing?

Ans. Platforms used for large-scale cloud computing are Apache Hadoop and MapReduce.

Q8. Explain the security aspects of the cloud.

Ans. Cloud Computing offers 3 types of security aspects, which are –

  • Identity Management – Authorizes application services
  • Access Control – Controls the access of users entering the cloud environment
  • Authentication & Authorization – Allows only authorized and authenticated users to access the data and applications

Q9. What is API, and what is its use in cloud services?

Ans. API or Application Programming Interface. It has the following uses–

  • Eliminates the workload of writing the fully-fledged programs
  • Eases applications usage
  • Links cloud services with other systems

Q10. Why a virtualization platform is required to implement a cloud?

Ans. A virtualization platform helps to –

  • Decouple hardware from software
  • Manage service level policies and cloud operating system
  • Deploys cloud computing models like SaaS, PaaS, and IaaS

Q11. What is “EUCALYPTUS”?

Ans. “EUCALYPTUS” is the abbreviation for Elastic Utility Computing Architecture For Linking Your Programs To Useful Systems”.

Q12. Explain the use of “EUCALYPTUS” in cloud computing.

Ans. It is an open-source software infrastructure that helps implement clusters in the cloud computing platform. It can build public, hybrid, and private clouds and can create a data centre into a private cloud. It also helps the users to utilize their functionalities across other organizations.

Do Read>> Cloud Computing Offers Multiple Job Prospects

Q13. Can you name some open-source cloud computing platform databases?

Ans. Some open-source cloud computing platform databases are –

  • MongoDB – It is a schema-free and document-oriented database. It is written in C++ and provides high storage space.
  • CouchDB – A database system based on the Apache server. It is used in data storage.
  • LucidDB – It is a Java/C++ database for data warehousing.

Q14. Which are the biggest cloud providers and databases?

Ans. It is one of the most commonly asked cloud computing interview questions. Some of the biggest cloud providers and databases are –

  • Amazon Web Services
  • SAP
  • EnterpriseDB
  • Garantia Data
  • Cloud SQL by Google
  • Azure by Microsoft
  • Rackspace
  • Google BigTable
  • Amazon SimpleDB
  • Cloud-based SQL

Q15. Name different phases of cloud architecture.

Ans. Various phases of cloud architecture are Launch Phase, Monitor Phase, Shutdown Phase and Cleanup Phase.

Q16. What is Memcached?

Ans. Memcached is an open-source distributed memory caching system. It is a free system that helps to improve the data response time by speeding up dynamic web applications.

Q17. Why should you use Memcache?

Ans. Memcache helps to:

  • Speed up the application processes
  • Establish which elements to store
  • Reduces page load time
  • Cuts down the input/output access

Q18. What is the significant difference between Memcache and Memcached?

Ans. Memcache – It enables a user to work through handy object-oriented and procedural interfaces and reduces database load in dynamic web applications.

Memcached – It uses libmemcached library to provide API for communicating with Memcached servers. It is the latest API that alleviates database load.

Q19. Which platforms are used for large-scale cloud computing?

Ans. The most popular platforms for large-scale cloud computing are –

  • Apache Hadoop – It enables dispersed storage and distributed dispensation of huge data sets
  • MapReduce – It helps in the processing of colossal datasets using cloud and other commodity hardware

Q20. What is the code for implementing load balancing?

Ans. The code to implement load balancing is  Apache mod_proxy_balancer.

Q21. Why is load balancing required?

Ans. Load balancing helps to –

  • Increase utilization and output
  • Lower Latency
  • Cut back response time
  • Avoid system overload

Q22.What is the need for a virtualization platform to implement the cloud?

Ans. Virtualization in cloud computing is very much required to –

  • Decouple hardware from software
  • Save the cost of components like hardware and servers
  • Store the data in the virtual server
  • Reduce the wastage, electricity bills, and maintenance costs

Q23. Name different types of virtualization in cloud computing.

Ans. Different types of virtualization in cloud computing are –

  • Hardware Virtualization
  • Software Virtualization
  • Memory Virtualization
  • Storage Virtualization
  • Data Virtualization
  • Network Virtualization
  • Desktop Virtualization

Q24. How would you secure the data while it is being transported in the cloud?

Ans. We can secure the data while it is transported in the cloud by implementing the encryption key. This not helps in ensuring data security but also data leakage.

Q25. What is the most crucial concern people often have in mind regarding the use of Cloud Computing?

Ans. The prevailing concern is about the security of data in Cloud Computing. Most people remain worried about the misuse of data.

Q26. What is utility computing?

Ans. Utility computing is a service-provisioning model that enables users to pay only for the services that they are using. It doesn’t include any upfront costs. It provides computing resources and infrastructure management and is a plug-in managed by the organization. Most of organizations these days are using a hybrid strategy.

Q27. What are the system integrators?

Ans. A systems integrator or SI helps to create strategies for designing a cloud platform and creating accurate cloud networks. This can be achieved by combining hardware, software, networking, and storage products from multiple vendors.

Q28. What is the benefit of using system integrators in cloud computing?

Ans. The significant benefits of using system integrators in cloud computing are –

  • Cost-effective because of the usage of cheaper, pre-configured components, and commercial off-the-shelf software
  • Combine various subsystems into an integrated offering
  • Helping consumers by simplifying contracting and vendor management
  • Integrating on-premises IT systems with cloud-based applications

Q29. What is a VPN?

Ans. VPN stands for Virtual Private Network. This connection method adds security and privacy to private and public networks, such as Wi-Fi Hotspots and the Internet. VPN helps in establishing a secure dial-up connection to a remote server.

For more information, please explore: What is a Virtual Private Network (VPN)?

Q30. What is data encapsulation?

Ans. Data encapsulation is also known as data hiding. It performs restricted operations like breaking down information into smaller, manageable chunks before their transmission across the network. It is a process of keeping the class implementation details away from the users.

Q31. Mention the different data types used in cloud computing.

Ans. The following are the different data types in cloud computing:

  • Emails
  • Contracts
  • Images
  • Blogs
  • Text
  • Boolean
  • Decimal
  • Locale
  • Number
  • Date

In Cloud Computing, multiple data types are used to store various kinds of data, such as if you want to keep a video; you have to use a new data type.

Q32. What are the necessary things that must be followed before going for the cloud computing platform?

Ans. Following are the essential things that must be followed before going for the cloud computing platform:

  • Uptime
  • Loss of data
  • Data storage
  • Compliance
  • Business continuity
  • Data integrity in cloud computing

Q33. Mention the list of different layers that define cloud architecture.

Ans. The different layers used by cloud architecture are:

  • Walrus
  • Cluster Controller
  • NC or Node Controller
  • CLC or Cloud Controller
  • SC or Storage  Controller

Q34. How is cloud architecture involved in business benefits?

Ans. The business benefits involved in cloud architecture are:

  • Just in time infrastructure
  • Zero infrastructure investment
  • Adequate resource utilization

Q35. What are the components needed in cloud architecture?

Ans. The following are the components needed in cloud architecture:

  • Cloud Ingress
  • Cloud provided services
  • Cloud storage services
  • Processor Speed
  • Intra-cloud communications

Q36. Mention the essential characteristics of cloud computing.

Ans. Essential characteristics of cloud computing are:

  • Standardized interfaces
  • Elasticity and Scalability
  • Billing self-service-based usage model
  • Self-service provisioning and automatic de-provisioning

Q37. Mention the different data centres in cloud computing.

Ans. Low-density datacenter and Containerized data centres are the different data centres in cloud computing:

Q38. Name the services offered by the Windows Azure operating system.

Ans. Storage, computing and management are the essential services offered by the Window azure operating system:

Q39. Explain what CaaS is.

Ans. CaaS is the terminology used in the telecom industry as Communication As a Service. CaaS provides enterprise user features such as unified messaging, desktop call control, and desktop faxing.

Q40. Mention what the advantages of cloud services are.

Ans. Below are the main advantages of cloud services:

  • Time-saving: It helps in saving time in terms of deployment and maintenance.
  • Cost-saving: It works in investment in the corporate sector.
  • Scalable and Robust: It performs in such a way as to make the application scalable and robust. Earlier, scaling took lots of time, but now, scaling takes less time.

Q41. Mention the difference between Cloud and traditional data centres.

Ans. The cost of the traditional data centre is higher than earlier due to heating and hardware/software issues.
When the demand increases, Cloud automatically gets scaled.  Most expenses are spent on maintaining the data centres, which is not the case with cloud computing.

Q42. Mention the difference between elasticity and scalability in cloud computing is.

Ans. Scalability is a part of cloud computing where the increasing workload can be managed by increasing resource capacity. Whereas elasticity is one feature that highlights the commissioning and decommissioning of a large amount of resource capacity.

Q43. How is the buffer used on Amazon web services?

Ans. Buffer is used to build the system more accurately against the burst of traffic. It helps to align different components. The components are equivalent because buffers manage it and make them work at the same speed to provide faster services.

Q44. Mention some characteristics of cloud architecture that differentiate it from the traditional one.

Ans. Following are some characteristics of cloud architecture that differentiate it from traditional architecture:

  • Cloud architecture can perform scaling of the resource on demand
  • As per the demand, cloud architecture offers the hardware requirement
  • Cloud architecture can also manage and handle dynamic workloads

Q45. How does cloud architecture provide automation and performance transparency?

Ans. There are tremendous tools used by cloud architecture to provide performance transparency and automation.  It is used to manage cloud architecture and monitor reports. Automation is an essential component of cloud architecture, which is used to improve the degree of quality.

Q46. What is OpenStack?

Ans. OpenStack is an open-source cloud computing element serving IaaS (Infrastructure as a Service). OpenStack controls big chunks of computing, storage, and networking resources; all managed through APIs or a dashboard.

Q47. Name some of the top Cloud Platforms.

Ans. Some of the top-rated cloud platforms are –

  • Microsoft Azure
  • Amazon Web Services (AWS)
  • Google Cloud Platform
  • IBM Bluemix
  • Oracle
  • Salesforce
  • SAP
  • VMWare

Q48. Explain AWS and its components.

Ans. AWS stands for Amazon Web Services. It is an infrastructure as a service. The main components of AWS are:

  • DNS – Offers a service platform based on a domain name server; also called route-53
  • Simple Email Service – A cost-effective email service built on a reliable and scalable infrastructure. It allows the users to send your customers transactional emails, marketing messages, or other high-quality content.

Q49. What is Microsoft Azure?

Ans. Microsoft Azure is a Microsoft Cloud platform. It offers services like content delivery networks (CDNs), Virtual Machines (VMs), and some advanced proprietary software that makes it perfect, like IaaS. RemoteApp, for example, helps you use virtual machines to deploy Windows programs. Then there is the Active Directory service and the SQL server. It also supports open technologies like Linux distributions that can be contained in virtual machines.

Q50. What are the different types of roles in Microsoft Azure?

Ans. There are three types of roles in Microsoft Azure-

  • Web Role – Helps in the deployment of websites.
  • Worker Role – Assists the role of the Web, and runs background processes to support Web Role.
  • VM Role – Allows users to customize the servers on which the web role and worker roles run.

Q51. What is the Azure Active Directory service?

Ans. Azure Active Directory Service is a multi-tenant cloud-based identity and directory management service that combines core directory services, application access management, and identity protection.

In other words, Azure Active Directory Service is an identity and access management system. It helps to grant users access privileges to different network resources and update information about the graph and related resources.

Q52. Which web applications can be deployed with Azure?

Ans. Many web applications, including open-source ones, can be deployed on Azure. Some examples of such web applications are PHP, WCF and ASP.NET.

Q53. What are Azure Storage Queues?

Ans. Azure Queue storage allows you to retrieve messages and access them from anywhere on the planet. The service uses a simple hypertext transfer protocol (HTTP or HTTPS).

Q54. What is Poison in Azure Storage Queues?

Ans. Messages exceeding the maximum number of delivery attempts to the application are called Poison in the Microsoft Azure language.

Q55. What is the function of AD and Azure AD?

Ans. Windows AD is a system built for local networks, while Azure AD is a separate system built just for the cloud. Both store information about networks, and network resources and help provide access or restrict privileges to different users for different network resources.

Azure AD is scalable and has been built to support resource allocations on a global scale. Azure AD is helpful but also helps you move your on-premises computing to the cloud.

Q56. What are the different phases in cloud architecture?

Ans. There are four phases in the cloud architecture –

  • Launch Phase
  • Monitor Phase
  • Shutdown Phase
  • Cleanup Phase

Q57. What are the building blocks of cloud architecture?

Ans. The building blocks in cloud architecture are –

  • Reference Architecture
  • Technical Architecture
  • Deployment Operation Architecture

Q58. Explain hybrid and community clouds.

Ans. Hybrid cloud – Hybrid cloud comprises multiple service providers and combines public and private cloud features.

Community Cloud – Community cloud is an expensive model used when organisations with common goals and requirements are ready to share the costs and benefits of the cloud service.

Q59. How would you secure data for transport in cloud computing?

Ans. While transporting data in a cloud computing environment, one should ensure that no one can intercept your data as it moves from point A to point B in the cloud. It is also important to make sure that there are no data leaks from any storage in the cloud. A virtual private network (VPN) is one effective medium to manage data security while transporting in a cloud environment.

Q60. What is ‘scalability’?

Ans. Scalability is the ability to increase or decrease IT resources per the requirements. Scalability is one of the hallmarks of cloud computing.

Q61. What are the different types of ‘scalability’?

Ans. There are two types of scalability, horizontal and vertical.

Horizontal scalability refers to increasing cloud computing’s performance rates by adding additional hardware to the system (or upgrading the current one).

Vertical scalability is used to increase performance rates by upgrading the storage capacity of current machines.

Even when the two types of scalability are very different, they have a similar goal and are equally important.

Q62. What is ‘BLOB’?

Ans. BLOB stands for ¨ Large Binary Object ¨. It is a collection of binary data stored as a single entity in a database management system, including images, audio, or other multimedia objects.

Q63. What is Cloud-Native?

Ans. Cloud-native is an approach to building and running applications exploiting the advantages of the cloud computing delivery model.

Q64. What are the different principles of Cloud-Native?

Ans. There are 12 principles of Cloud-Native –

  1. Code: A single code traceable from many implementations
  2. Dependencies: Explicitly Declare and Isolate Dependencies
  3. Configuration: Store config in the environment
  4. Backup Services – Treat Backup Services as attached resources
  5. Build, release, run: Strictly separate build and run stages
  6. Processes: Run the application as one or more stateless processes
  7. Union of ports: Export services through port links
  8. Concurrency: Scale through the process model
  9. Disposability – Maximize robustness with quick start-up and smooth shutdown
  10. Development and production parity: Keep development, preparation, and production in sync
  11. Logs – Treat logs as event streams
  12. Administrative processes – Run administration tasks as single processes

Q65. What is Edge Computing?

Ans. Unlike cloud computing, edge computing is all about physical location and latency issues. Cloud and edge are complementary concepts that combine a centralized system’s strengths with the benefits of distributed operations in the physical location where things and people connect. Edge computing is ubiquitous in the Internet of Things scenarios and differs greatly from the cloud.

Q66. What are the characteristics of a community cloud?

Ans. Community clouds benefit businesses that want cost-effective cloud services for collaborating on joint projects. It has various advantages, including:

1. Users can modify properties as per their individual use cases.
2. Companies can interact with employees remotely
3. Support of different device usage is there, thus allowing more flexibility
4. Fewer complexities in comparison with private cloud as the data stays close to its owner organization
5. Promotes environmental sustainability

Q67. How does cloud computing ensure data security?

Ans. Various methods ensure data security in cloud computing:

  1. Identity management: controls access to resources within the organization and manages access privileges of individual network entities to cloud services.
  2. Access control: users are granted permission to decide whether to provide access to another user who has entered the cloud environment.
  3. Authentication and authorization: Only authorized and authenticated users can access applications and data.

Q68. What is load balancing in cloud computing?

Ans. Load balancing in cloud computing refers to transferring workload to ensure that no computing machine is overloaded, underloaded, or unutilized.

Q70. What is Iaas infrastructure in cloud computing?

Ans. In the IaaS infrastructure, the cloud provider manages IT infrastructures such as storage, server, and networking resources and delivers them to subscriber organizations via virtual machines accessible via the Internet. 

About the Author
author-image
Rashmi Karan
Manager - Content

Rashmi is a postgraduate in Biotechnology with a flair for research-oriented work and has an experience of over 13 years in content creation and social media handling. She has a diversified writing portfolio and aim... Read Full Bio