Attitudes to Language Reading Answers: IELTS Reading Test

International English Language Testing System ( IELTS )

View more
Avleen Kaur
Updated on Jun 24, 2025 17:15 IST

By Avleen Kaur, Sr. Executive Training

IELTS exam reading section can be competitive because it includes complex passages. If you are preparing for IELTS then you should take up the passage "Attitudes to Language"  for practice. This passage is crucial because it tests you on different question types. Also, you will be able to understand concepts of skimming and scanning when answering different question types within a short time span. This passage will give you insights around different perspectives towards language and linguistics as well. 

Attitudes to Language Reading Answers

Candidates can check all the solutions for the IELTS Reading Practice Test, and the passage named "Attitudes to Language". 

Question Number Answers
1 YES
2 NO
3 YES
4 NOT GIVEN
5 YES
6 YES
7 NO
8 YES
9 H
10 F
11 A
12 C
13 B
 
Download this content as pdf to read offline

Attitudes to Language Reading Passage

The passage below, "Attitudes to Language", is inspired by Cambridge 9, Test 3. You should spend about 20 minutes on Questions 1-13, which are based on the reading passage 1 below. Attitudes to Language reading answers with detailed explanations for each section are available in the article below. One can download the "Attitudes to Language Reading Answers PDF" for better preparation. 

It is not easy to be systematic and objective about language study. Popular linguistic debate regularly deteriorates into invective and polemic. Language belongs to everyone, so most people feel they have a right to hold an opinion about it. And when opinions differ, emotions can run high. Arguments can start as easily over minor points of usage as over major policies of linguistic education. 

Language, moreover, is a very public behaviour, so it is easy for different usages to be noted and criticised. No part of society or social behaviour is exempt: linguistic factors influence how we judge personality, intelligence, social status, educational standards, job aptitude, and many other areas of identity and social survival. As a result, it is easy to hurt, and to be hurt, when language use is unfeelingly attacked.

In its most general sense, prescriptivism is the view that one variety of language has an inherently higher value than others and that this ought to be imposed on the whole of the speech community. The view is propounded especially in relation to grammar and vocabulary and frequently with reference to pronunciation. The variety that is favoured in this account is usually a version of the 'standard' written language, especially as encountered in literature or in the formal spoken language, which most closely reflects this style. Adherents to this variety are said to speak or write 'correctly'; deviations from it are said to be 'incorrect!

All the main languages have been studied prescriptively, especially in the 18th-century approach to the writing of grammar and dictionaries. The aims of these early grammarians were threefold: (a) they wanted to codify the principles of their languages, to show that there was a system beneath the apparent chaos of usage, (b) they wanted a means of settling disputes over usage, and (c) they wanted to point out what they felt to be common errors, in order to 'improve' the language. The authoritarian nature of the approach is best characterised by its reliance on ‘rules' of grammar. Some usages are 'prescribed,' to be learnt and followed accurately; others are 'proscribed,' to be avoided. In this early period, there were no half-measures: usage was either right or wrong, and it was the task of the grammarian not simply to record alternatives but to pronounce judgment upon them.

These attitudes are still with us, and they motivate a widespread concern that linguistic standards should be maintained. Nevertheless, there is an alternative point of view that is concerned less with standards than with the facts of linguistic usage. This approach is summarised in the statement that it is the task of the grammarian to describe, not prescribe to record the facts of linguistic diversity, and not to attempt the impossible tasks of evaluating language variation. In the second half of the 18th century, we already find advocates of this view, such as Joseph Priestley, whose Rudiments of English Grammar (1761) insist that 'the custom of speaking is the original and only just standard of any language! Linguistic issues, it is argued, cannot be solved by logic and legislation. And this view has become the tenet of the modern linguistic approach to grammatical analysis.

In our own time, the opposition between 'descriptivists' and 'prescriptivists' has often become extreme, with both sides painting unreal pictures of the other. Descriptive grammarians have been presented as people who do not care about standards because they see all forms of usage as equally valid. Prescriptive grammarians have been presented as blind adherents to a historical tradition. The opposition has even been presented in quasi-political terms—radical liberalism vs. elitist conservatism.

Attitudes to Language Reading Mock Test

Attitudes to Language Reading Questions & Answers

Questions 1-6

Complete the sentences below.
Choose NO MORE THAN ONE WORD from the passage for each answer.
Write your answers in boxes 1-6 on your answer sheet.

1. There are understandable reasons why arguments occur about language.

Answer: True
Answer location: Paragraph 1, Line 2
Explanation: “Language belongs to everyone, so most people feel they have a right to hold an opinion about it. And when opinions differ, emotions can run high. Arguments can start as easily over minor points of usage….” The passage explains that arguments about language arise because people feel strongly about it, as it's a public and personal matter.

2. People feel strongly about both small differences in language usage and education.

Answer: True
Answer location: Paragraph 1, Line 3
Explanation: "Arguments can start as easily over minor points of usage as over major policies of linguistic education." This line highlights that debates can arise over both minor language usage issues and significant educational policies.

3. Our assessment of a person’s intelligence is affected by the way he or she uses linguistic factors.

Answer: True
Answer location: Paragraph 2, Line 3
Explanation: "Linguistic factors influence how we judge personality, intelligence, social status, educational standards, job aptitude, and many other areas of identity and social survival." This line states that language use impacts our perceptions of a person's intelligence and other qualities.

4. Prescriptivism is the belief expressed oftenly in terms of pronunciation.

Answer: True
Answer location: Paragraph 3, Line 2
Explanation: "Prescriptivism is the view that one variety of language has an inherently higher value than others and that this ought to be imposed on the whole of the speech community. The view is propounded especially in relation to grammar and vocabulary and frequently with reference to pronunciation." The given lines indicate that maintaining language standards continues to influence various factors, mostly pronunciation.

5. The notion of prescription persists now that language standards ought to be kept.

Answer: True
Answer location: Paragraph 5, Line 1
Explanation: "These attitudes are still with us, and they motivate a widespread concern that linguistic standards should be maintained." The line notes that the idea of maintaining language standards continues to influence attitudes.

6. The role of the grammarian is to record the facts of linguistic diversity without seeking to influence variation.

Answer: True
Answer location: Paragraph 5, Line 3
Explanation: "It is the task of the grammarian to describe, not prescribe, to record the facts of linguistic diversity, and not to attempt the impossible tasks of evaluating language variation or halting language change." This line outlines the descriptive approach, which focuses on recording language use without prescribing rules.

Attitudes to Language Reading Questions for IELTS Practice

Questions 7-13

Do the following statements agree with the claims of the writer In Reading Passage?
In boxes 7-13 on your answer sheet, write
YES    if the statement agrees with the claims of the writer
NO    if the statement contradicts the claims of the writer
NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

7. Prescriptives studied most of the languages with regard to the grammar methods of the eighteenth-century.

Answer: FALSE
Answer location: Paragraph 4, Line 1
Explanation: "All the main languages have been studied prescriptively, especially in the 18th century approach to the writing of grammars and dictionaries." The passage indicates that prescriptive study was particularly prominent in the 18th century for all the main languages, not only for the most of them, hence the statement is contradictory.

8. Early grammarians aimed to document linguistic diversity with no interest in codifying principles.

Answer: FALSE
Answer location: Paragraph 4, Line 3
Explanation: "They wanted to codify the principles of their languages, to show that there was a system beneath the apparent chaos of usage." Early grammarians were interested in codifying language principles, not just documenting the diversity, thus, the contradictory information makes the answer FALSE.

9. Linguists placed great importance on grammatical rules and recognition.

Answer: NOT GIVEN
Answer location: Paragraph 4, Line 5
Explanation: “The authoritarian nature of the approach is best characterised by its reliance on ‘rules' of grammar.” Though emphasis on the rules of grammar is mentioned, recognition has not been specified.

10. There were no middle grounds of correction during the early era.

Answer: TRUE
Answer location: Paragraph 4, last line
Explanation: "In this early period, there were no half-measures: usage was either right or wrong." The passage clearly states that there was a strict binary view on language usage.

11. It is not the place of grammarians to evaluate linguistic variation or stop language change.

Answer: NOT GIVEN
Answer location: Paragraph 5, Line 4
Explanation: "and not to attempt the impossible tasks of evaluating language variation." The passage states that it is not the role of grammarians to evaluate changes but there is not mention of halting language change.

12. Joseph Priestley held the view that grammar should be based on popular speech.

Answer: TRUE
Answer location: Para 5, last line
Explanation: “Joseph Priestley, whose Rudiments of English Grammar (1761) insists that 'the custom of speaking is the original and only just standard of any language.” Priestley argued that popular speech should be the standard for grammar. custom of speaking = popular speech

13. According to both descriptivists and prescriptivists, there is only one correct form of language.

Answer: FALSE
Answer location: Para 6, 1st line
Explanation: "In our own time, the opposition between 'descriptivists' and 'prescriptivists' has often become extreme, with both sides painting unreal pictures of the other." The passage suggests that there are different views on language, not just one correct form.

IELTS Prep Tips for Attitudes to Language Reading Passage

Tips Details Example
Understand the Debate Language is a heated topic, with prescriptivists favoring rules and descriptivists focusing on how people actually use language. Prescriptivists believe in "correct" grammar; descriptivists observe and accept all variations.
Know the Key Terms Prescriptivism is about enforcing language rules, while descriptivism is about understanding how language evolves naturally. Prescriptivism: "This is the right way." Descriptivism: "Here's how people actually speak."
Appreciate the History These debates aren’t new. In the 18th century, grammarians worked hard to create rules to bring order to language chaos. They wrote grammars and dictionaries to standardize language and reduce disagreements over usage.
Recognize the Emotional Side Language isn’t just rules; it’s personal. Criticizing someone’s language can hurt because it feels like a judgment of their identity. Example: Mocking an accent can feel like an attack on someone’s intelligence or background.
Understand the Goals of Early Grammarians Early grammarians wanted to simplify language, resolve disputes, and highlight what they saw as errors—but they were strict and uncompromising. They believed usage was either right or wrong, no middle ground.
Modern Linguistics Has a Different Take Linguists today care more about understanding how language works than enforcing rules. They focus on describing, not judging. Joseph Priestley (1761) argued that language evolves based on how people actually speak, not by following rigid rules.
Acknowledge the Polarization The clash between prescriptivists and descriptivists has become extreme, with each side painting an exaggerated picture of the other. Descriptivists are labeled as "too liberal," while prescriptivists are seen as "stuck in the past."
See the Bigger Picture Language is more than communication; it shapes how we view others. Judging someone's language use affects how we perceive their personality and competence. Example: People often make unfair assumptions about intelligence based on someone’s pronunciation or grammar.
Simplify Complex Ideas Breaking down ideas helps you make sense of the tension between prescriptive rules and descriptive observations. Prescriptivism: "Stick to the rules." Descriptivism: "Observe how people really speak."
Stay Focused Don’t get bogged down by the drama of the debate. Focus on what’s asked—whether it’s about the history, the terms, or the impact of language on society. For example, tackle simpler questions like defining terms before diving into tricky societal implications.

 

Explore popular study destinations
Resources for you
Understand the process step by step by referring to these guides curated just for you