Roman Shipbuilding and Navigation Reading Answers: IELTS Reading Test

International English Language Testing System ( IELTS )

View more
Avleen Kaur
Updated on Nov 4, 2025 14:51 IST

By Avleen Kaur, Sr. Executive Training

Roman Shipbuilding and Navigation is a reading passage for IELTS prep. This is a complex passage involving technical details. Practice on this passage will help you improve your vocabulary and help your information extraction abilities. Also your analytical and interpretational skills will get better. If you practice on this passage, you will get more confidence and score higher on your IELTS Reading section.


For more information on how to register for IELTS Exam feel free to check out IELTS exam details on Shiksha.com.

Roman Shipbuilding and Navigation Reading Answers

Candidates can check all the solutions for the IELTS Reading Practice Test, and the passage named "Roman Shipbuilding and Navigation". 

Question Number Answers
1 FALSE
2 NOT GIVEN
3 FALSE
4 TRUE
5 TRUE
6 LIGHTWEIGHT
7 BRONZE
8 LEVELS
9 HULL
10 TRIANGULAR
11 MUSIC
12 GRAIN
13 TOWBOATS

 

Download this content as pdf to read offline

Roman Shipbuilding and Navigation Passage

Roman Shipbuilding and Navigation is inspired by Cambridge 16 Reading Test 3. You should spend 20 minutes on Questions 1-13. Roman Shipbuilding and Navigation reading answers with detailed explanations are available here. Download the "Roman Shipbuilding and Navigation Reading Answers PDF" for self prep. 

Shipbuilding today is based on science and ships are built using computers and sophisticated tools. Shipbuilding in ancient Rome, however, was more of an art relying on estimation, inherited techniques and personal experience. The Romans were not traditionally sailors but mostly land- based people, who learned to build ships from the people that they conquered, namely the Greeks and the Egyptians.
There are a few surviving written documents that give descriptions and representations of ancient Roman ships, including the sails and rigging. Excavated vessels also provide some clues about ancient shipbuilding techniques. Studies of these have taught us that ancient Roman shipbuilders built the outer hull first, then proceeded with the frame and the rest of the ship. Planks used to build the outer hull were initially sewn together. Starting from the 6th century BCE, they were fixed using a method called mortise and tenon, whereby one plank locked into another without the need for stitching. Then, in the first centuries of the current era, Mediterranean shipbuilders shifted to another shipbuilding method, which is still in use today. It consisted of building the frame first and then proceeding with the hull and the other components of the ship. This method was more systematic and dramatically shortened ship construction times. The ancient Romans built large merchant ships and warships whose size and technology were unequalled until the 16th century CE.
Warships were built to be lightweight and very speedy. They had to be able to sail near the coast, which is why they had no ballast or excess load and were built with a long, narrow hull. They did not sink when damaged and often would lie crippled on the sea’s surface following naval battles. They had a bronze battering ram, which was used to pierce the timber hulls or break the oars of enemy vessels. Warships used both wind (sails) and human power (oarsmen) and were, therefore, very fast. Eventually, Rome’s navy became the largest and most powerful in the Mediterranean, and the Romans had control over what they therefore called Mare Nostrum meaning ‘our sea’.
There were many kinds of warships. The ‘trireme’ was the dominant warship from the 7th to 4th century BCE. It had rowers in the top, middle and lower levels and approximately 50 rowers in each bank. The rowers at the bottom had the most uncomfortable position as they were under the other rowers and were exposed to the water entering through the oar holes. It is worth noting that contrary to popular perception, rowers were not slaves but mostly Roman citizens enrolled in the military. The trireme was superseded by larger ships with even more rowers.
Merchant ships were built to transport lots of cargo over long distances and at a reasonable cost. They had a wider hull, double planking and a solid interior for added stability. Unlike warships, their V-shaped hull was deep underwater, meaning that they could not sail too close to the coast. They usually had two huge side rudders located off the stern and controlled by a small tiller bar connected to a system of cables. They had from one to three masts with large square sails and a small triangular sail at the bow. Just like warships, merchant ships used oarsmen, but coordinating the hundreds of rowers in both types of ships was not an easy task. In order to assist them, music would be played on an instrument, and oars would then keep time with this.
The cargo on merchant ships included raw materials (e.g. iron bars, copper, marble and granite), and agricultural products (e.g. grain from Egypt’s Nile valley). During the Empire, Rome was a huge city by ancient standards of about one million inhabitants. Goods from all over the world would come to the city through the port of Pozzuoli, situated west of the bay of Naples in Italy and through the gigantic port of Ostia, situated at the mouth of the Tiber River. Large merchant ships would approach the destination port and, just like today, be intercepted by a number of towboats that would drag them to the quay.
The time of travel along the many sailing routes could vary widely. Navigation in ancient Rome did not rely on sophisticated instruments such as compasses but on experience, local knowledge and observation of natural phenomena. In conditions of good visibility, seamen in the Mediterranean often had the mainland or islands in sight, which greatly facilitated navigation. They sailed by noting their position relative to a succession of recognisable landmarks. When weather conditions were not good or where land was no longer visible, Roman mariners estimated directions from the pole star or, with less accuracy, from the Sun at noon. They also estimated directions relative to the wind and swell. Overall, shipping in ancient Roman times resembled shipping today, with large vessels regularly crossing the seas and bringing supplies from their Empire.

Roman Shipbuilding and Navigation Mock Test

Roman Shipbuilding and Navigation Questions & Answers

Questions 1-5
Complete the sentences below.
Choose NO MORE THAN ONE WORD from the passage for each answer.
Write your answers in boxes 1-5 on your answer sheet.

1. The ________ learnt how to build ships from the people they subjugated.

Answer: ROMANS
Answer Location: Paragraph 1, Line 2
Explanation: This is mentioned in the first paragraph, which says, "The Romans were not traditionally sailors but mostly land-based people, who learned to build ships from the people that they conquered, namely the Greeks and the Egyptians."

2. A different approach to shipbuilding, which is still in use today, was adopted by the ________.

Answer: MEDITERRANEAN
Answer Location: Paragraph 2, Line 5
Explanation: In the second paragraph, it states, "Then, in the first centuries of the current era, Mediterranean shipbuilders shifted to another shipbuilding method, which is still in use today."

3. Originally, Roman shipbuilders joined the outer hull boards together by ________.

Answer: SEWING
Answer Location: Paragraph 2, Line 4
Explanation: The second paragraph states, "Planks used to build the outer hull were initially sewn together."

4. The ________ called the Mediterranean Sea Mare Nostrum because they dominated its use.

Answer: ROMANS
Answer Location: Paragraph 3, Line 5
Explanation: This is mentioned in the third paragraph: "Eventually, Rome’s navy became the largest and most powerful in the Mediterranean, and the Romans had control over what they therefore called Mare Nostrum, meaning ‘our sea.’"

5. Most ________ on ships were people from the Roman army.

Answer: ROWERS
Answer Location: Paragraph 4, Line 4
Explanation: In the fourth paragraph, it says, "It is worth noting that contrary to popular perception, rowers were not slaves but mostly Roman citizens enrolled in the military."

Roman Shipbuilding and Navigation Practice Material

Questions 6-13
Complete each sentence with the correct ending, A-L, below.
Write the correct letter, A-L, in boxes 6-13 on your answer sheet.
A.  that they were lightweight and moved quickly.
B.  had rowers on three different levels.
C. had both square and triangular sails.
D. with the help of large rudders and a tiller bar.
E. and could sail close to land as they lacked any additional weight.
F. a broad hull that lay far below the surface of the sea.
G. was included in the design for attacking and damaging the timber
H. music was used to ensure rowers moved their oars
I.  in and out of the water at the same time.
J.  were transported by merchant ships to two main ports in Italy.
K. such as the trireme.
L. when the weather was clear, and they could see islands

6. Warships were designed so

Answer: A
Answer Location: Paragraph 3, Line 1
Explanation: In the third paragraph, it states, "Warships were built to be lightweight and very speedy."

7. Warships often remained afloat after battles

Answer: E
Answer Location: Paragraph 3, Lines 2-3
Explanation: In the third paragraph, it says, "They had no ballast or excess load and were built with a long, narrow hull. They did not sink when damaged and often would lie crippled on the sea’s surface following naval battles."

8. A battering ram made of bronze

Answer: G
Answer Location: Paragraph 3, Line 3
Explanation: The third paragraph mentions, "They had a bronze battering ram, which was used to pierce the timber hulls or break the oars of enemy vessels."

9. Unlike warships, merchant ships had

Answer: F
Answer Location: Paragraph 5, Line 2
Explanation: In the fifth paragraph, it says, "Unlike warships, their V-shaped hull was deep underwater, meaning that they could not sail too close to the coast."

10. Merchant ships were steered through the water

Answer: D
Answer Location: Paragraph 5, Line 3
Explanation: In the fifth paragraph, it states, "They usually had two huge side rudders located off the stern and controlled by a small tiller bar connected to a system of cables."

11. On merchant ships and warships

Answer: H
Answer Location: Paragraph 5, Last Line
Explanation: The passage mentions, "In order to assist them, music would be played on an instrument, and oars would then keep time with this."

12. Quantities of agricultural goods

Answer: J
Answer Location: Paragraph 6, Line 3
Explanation: The sixth paragraph states, "Goods from all over the world would come to the city through the port of Pozzuoli... and through the gigantic port of Ostia, situated at the mouth of the Tiber River."

13. The ships were pulled to the shore by towboats

Answer: L
Answer Location: Paragraph 6, Line 4
Explanation: The passage mentions, "Large merchant ships would approach the destination port and, just like today, be intercepted by a number of towboats that would drag them to the quay."

IELTS Prep Tips for Roman Shipbuilding And Navigation Reading Passage

 

Tips Details Example
Skim and Scan the Passage Quickly read through the passage to get an overview of the topic and structure. Identify the main topics. The passage discusses ancient Roman shipbuilding, the construction of warships, and the development of merchant ships.
Identify the Main Idea of Each Paragraph Summarize each paragraph in your own words to highlight key information and themes. - Paragraph 1: Shipbuilding in ancient Rome vs. modern shipbuilding methods.
- Paragraph 2: Details about Roman warships.
Focus on Keywords and Synonyms Highlight important keywords and their synonyms for easy reference and understanding. Example: "Warships" = "military ships"; "Merchant ships" = "cargo ships."
Practice Identifying Yes/No/Not Given Statements Understand the writer’s stance on key aspects and the specific information provided. Example: The passage states that warships did not have ballast, implying they were designed to be lightweight and fast.
Be Aware of Paraphrasing Look out for different expressions or wordings that convey the same meaning. Example: "Mediterranean shipbuilders shifted to another method" can be linked to "new systematic shipbuilding method."
Manage Your Time Spend time efficiently on each section. If a question is difficult, move on and return to it later. Focus on easy questions first, such as matching the ship types with their characteristics.
Improve Vocabulary Knowledge Learn key terms related to the passage to improve comprehension and answering accuracy. Example: "Hull" = "body of the ship"; "Oarsmen" = "rowers"; "Sails" = "wind-powered navigation tools."
Identify Cause-and-Effect Relationships Look for relationships between events or actions to understand their impact. Example: "Warships were built to be lightweight and very speedy, so they could sail near the coast."
Recognize Shifts in Focus or Perspective Watch for changes in focus or perspective, such as from one ship type to another. Example: The passage shifts from warships to merchant ships, then back to warships with a focus on different designs and their purposes.
Analyze Descriptive Details Pay attention to descriptive phrases that provide more vivid images or details. Example: "Rowers at the bottom had the most uncomfortable position as they were under the other rowers."
Look for Supporting Evidence for Claims Notice how the writer supports claims with additional details or evidence. Example: The passage supports the claim that the Romans built large ships by stating that their size and technology were unequalled until the 16th century.
Follow Chronological or Sequential Information Pay attention to time-related words to understand the order of events or development. Example: "Starting from the 6th century BCE" signals a chronological shift in shipbuilding techniques.
Identify Key Comparisons Look for comparisons that highlight differences or similarities between concepts. Example: "Warships were fast and lightweight, unlike merchant ships which had a wider hull and were built for stability."
Understand the Function of Specific Details Focus on the purpose or function of specific design features or terms. Example: "Warships had no ballast to remain lightweight for speed, whereas merchant ships were built for transporting cargo."
Explore popular study destinations
Resources for you
Understand the process step by step by referring to these guides curated just for you