ReadingThe Dead Sea Scrolls Reading An...Travel Books Reading AnswersThe Truth about the Environment...Terminated Dinosaur Era Reading...Green Virtues of Green Sand Rea...SkimmingThe Flavour Industry Reading An...Natural Pesticide in India Read...The Mega-fires of California Re...A Remarkable Beetle Reading Ans...The Rocket from East to West Re...Bondi Beach Reading AnswersEffects of Noise Reading Answer...Autumn Leaves Reading AnswersPreface To How Other Half Think...Climate Change and the Inuit Re...Otters Reading AnswersGrey Workers Reading AnswersTourism Reading AnswersLets Go Bats Reading AnswersAncient Chinese Chariots Readin...Doctoring Sales Reading AnswersThe Nature and Aims of Archaeol...Diagram Label CompletionGreat Migrations Reading Answer...Is Photography Art Reading Answ...Making Every Drop Count Reading...Sleep Reading AnswersSouth Pole Adventurer Reading ...Artificial Artists Reading Answ...Why Zoos are Good Reading Answe...The Step Pyramid of Djoser Read...Biological Control of Pests Rea...The Development of Plastic Read...Endless Harvest Reading AnswersHearing Impairment Reading Answ...ScanningMatching Headings and FeaturesThe Psychology of Innovation Re...Twist in the Tale Reading Answe...Bovids Reading AnswersVenus in Transit Reading Answer...The Nature of Genius Reading An...A Disaster Of Titanic Proportio...The Intersection of Health Scie...London Swaying Footbridge Readi...A song on the brain Reading Ans...Networking Reading AnswersThe Forgotten Forest Reading An...When Conversations Flow Reading...A Neuroscientist Reveals How to...The Department of Ethnography R...Worldly Wealth Reading AnswersMaking Time for Science Reading...Saving the British Bitterns Rea...Ambergris Reading AnswersSynaesthesia Reading AnswersIssues Affecting Southern Resid...The Lost City Reading AnswersPottery Production in Ancient A...Forests Reading AnswersThe Pearl Reading AnswersStress of Workplace Reading Ans...Young Children Sense of Identit...Jargon Reading AnswersWilliam Henry Perkin Reading An...Striking Back at Lightning With...Pollination Reading AnswersReducing Effects of Climate Cha...Intelligence and Giftedness Rea...Cork Reading AnswersVolcanoes Earth Shattering News...Crop Growing Skyscrapers Readin...The Power of Nothing Reading A...Music and The Emotions Reading ...PreviewingMatching Sentence Ending Questi...A Chronicle of Timekeeping Read...Global Warming in New Zealand R...Can Animals Count Reading Answe...Spoken Corpus Comes to Life Rea...Left or Right Reading AnswersEarly Childhood Education Readi...Visual Symbols and the Blind Re...Research Using Twins Reading An...The Importance of Children Play...Tidal Power Reading AnswersCommunicating in Colour Reading...Speed Reading TechniquesCopy Your Neighbor Reading Answ...Space Travel and Health Reading...Robots Reading AnswersThe CT Scanner Reading AnswersThe Great Australian Fence Read...Delivering the Goods Reading An...Biofuels Reading AnswersMultitasking Debate Reading Ans...Roman Shipbuilding And Navigati...This Marvellous Invention Readi...Coconut Palm Reading AnswersKoala Reading AnswersGoing Bananas Reading AnswersFreebie Marketing Reading Answe...Tea and the Industrial Revoluti...Health in the Wild Reading Answ...Less Television Less Violence a...Geoff Brash Reading AnswersStepwells reading answersMigratory Beekeeping Reading An...Roman Tunnels Reading AnswersMan or Machine Reading AnswersThomas Young Reading AnswerThe Power of Play Reading Answe...The Impact of Wilderness Touris...Plant Scents Reading AnswersMapping Reading AnswersThe History of Glass Reading An...Lost for Words Reading AnswersThe White Horse of Uffington Re...Pulling Strings to Build Pyrami...Advantages of Public Transport ...Beyond the Blue Line Reading An...The Little Ice Age Reading Answ...The Origins of Laughter Reading...Save the Turtles Reading Answer...Zoo Conservation Programmes Rea...The Innovation of Grocery Store...Music Language We All Speak Rea...Identifying Writer Views ClaimsWhats so Funny Reading AnswersAirports on Water Reading Answe...Collecting Ant Specimens Readin...Short Answer QuestionsThe History of Pencil Reading A...Bring Back The Big Cats Reading...The Power of Light Reading Answ...Going Nowhere Fast Reading Answ...Science in Space Reading Answer...The Concept of Role Theory Read...The Concept of Intelligence Rea...Henry Moore Reading AnswersEducating Psyche Reading Answer...Saving the Soil Reading AnswersEuropean Transport System Readi...Population Movements and Geneti...Animal Minds Parrot Alex Readin...Caves Reading AnswersThe Birth of Scientific English...The Scientific Method Reading A...Trees in Trouble Reading Answer...William Gilbert and Magnetism R...Saving Language Reading AnswersThe Triune Brain Reading Answer...Multiple Choice QuestionsPronunciation And Physiognomy R...New Agriculture in Oregon US Re...Cutty Sark Reading AnswersSnow Makers Reading AnswersLand of the Rising Sun Reading ...How Does The Biological Clock T...Food for Thought Reading Answer...Scratching the Surface Reading ...Attitudes to Language Reading A...Numeration Reading AnswersReading the Screen Reading Answ...How much higher How much faster...Sentence Completion in ReadingAbsenteeism in Nursing Reading ...Bioluminescence Reading AnswersNeuroaesthetics Reading AnswersThe Fruit Book Reading AnswersWhen Evolution Runs Backwards R...History Of Refrigeration Readin...Is There Anybody Out There Read...Ocean Acidification Reading Ans...Play is a Serious Business Read...A Workaholic Economy ReadingAns...Alexander Henderson Reading Ans...The Ingenuity Gap Reading Answe...Alfred Nobel Reading AnswersSeed Hunting Reading AnswersThe Vikings Wayfaring Way Readi...The Keyless Society Reading Ans...Book Review Reading AnswersMake That Wine Reading AnswersAnt Intelligence Reading Answer...Children Literature Reading Ans...Eco-Resort Management Reading A...Greying Population Stays in Pin...Learning by Examples Reading An...Tea Times Reading AnswersFrogwatch Reading AnswersStonehenge Reading AnswersNote and Table CompletionSecret of Staying Young Reading...Walking With Dinosaurs Reading ...The Story Of Silk Reading Answe...Classifying Societies Reading A...Childrens Thinking Reading Answ...Identifying InformationAn Introduction to Film Sound R...Votes for Women Reading AnswersFlying Tortoises Reading Answer...In Praise of Amateurs Reading A...Talc Powder Reading AnswersPopulation Viability Analysis R...Alternative Medicine in Austral...Glaciers Reading AnswersAdam Wine Reading AnswersThe History of the Tortoise Rea...Morse Code Reading AnswerSeaweed For Human Consumption ...Coastal Archaeology of Britain ...The Return of the Huarango Read...Fun for the Masses Reading Answ...The True Cost of Food Reading A...Foot Pedal Irrigation Reading A...Motivating Employees Under Adve...Raising the Mary Rose Reading A...Disappearing Delta Reading Answ...The Rufous Hare Wallaby Reading...Ants Could Teach Ants Reading A...Wheel of Fortune Reading Answer...What is Exploration Reading Ans...A New Ice Age Reading AnswersThe Development of Museums Read...Summary and Flow Chart Completi...Trans Fatty Acids Reading Answe...Collecting As a Hobby Reading A...Making the Most of Trends Readi...The History of Salt Reading Ans...Dyslexia Reading AnswersCorporate Social Responsibility...The Return of Artificial Intell...Secrets of the Forest Reading A...The Benefits of Being Bilingual...Nature or Nurture Reading Answe...Implementing the Cycle of Succe...Moles Happy as Homes Go Undergr...Nutmeg A Valuable Spice Reading...Motivational Factors and Hospit...What Do Whales Feel Reading Ans...Dawn of the Robots Reading Answ...Odonata Reading AnswersThe Falkirk Wheel Reading Answe...What is a Dinosaur Reading Answ...Driverless Cars Reading AnswersThe Future of Work Reading Answ...How to Spot a Liar Reading Answ...Information Theory - The Big Id...Bird Migration Reading AnswersAusterity Measures Reading Answ...The Story of Coffee Reading Ans...Second Nature Reading AnswersThe Life Cycle of a Star Readin...The meaning and power of smell ...Designed to Last Reading Answer...The Motor Car Reading AnswersWhale Strandings Reading Answer...
View more

Reading passages like “Moles Happy as Homes Go Underground” is really good if you want high marks in IELTS reading test. It help you find important info, see details, and guess meanings, all things you need to answer questions right. You also meet new words here, which make reading tricky texts easier and help understand different meanings. Doing this often makes your reading faster and more correct, so you finish test on time. Little by little, your speed and skills grow, and your overall IELTS Reading performance get better. For more info. on how to register for IELTS Exam feel free to check out IELTS exam details on Shiksha.com.
Moles Happy as Homes Go Underground Reading Answer
Candidates can check all the solutions for IELTS Reading Practice Test, and passage named "Moles Happy as Homes go Underground".
| Question Number | Answers |
|---|---|
| 1 | XI |
| 2 | IX |
| 3 | VIII |
| 4 | V |
| 5 | I |
| 6 | VII |
| 7 | III |
| 8 | IV |
| 9 | SELL (MORE) QUICKLY |
| 10 | SOUTH LIMBERG PLANNERS |
| 11 | (ROAD/NOISE) EMBANKMENTS |
| 12 | OLIVETTI EMPLOYEES |
| 13 | ADAPT TO |
| 14 | HIS BAKERY BUSINESS// A COOL ROOM |
Download this content as pdf to read offline
Moles Happy as Homes Go Underground Reading Passage
Passage, "Moles Happy as Homes Go Underground", is adapted from Reading Practice Tests. You should spend about 20 minutes on Questions 1-14. These are based on reading passage 1 below. Moles Happy as Homes Go Underground reading answers with detailed explanations for each section are available in article below. One can download "Moles Happy as Homes Go Underground Reading Answers PDF" for better preparation.
- The first anybody knew about Dutchman Frank Siegmund and his family was when workmen tramping through a field found a narrow steel chimney protruding through the grass. Closer inspection revealed a chink of sky-light window among the thistles, and when amazed investigators moved down the side of the hill, they came across a pine door complete with leaded diamond glass and a brass knocker set into an underground building. The Siegmunds had managed to live undetected for six years outside the border town of Breda in Holland. They are the latest in a clutch of individualistic homemakers who have burrowed underground in search of tranquillity.
- Most, falling foul of strict building regulations, have been forced to dismantle their individualistic homes and return to more conventional lifestyles. But subterranean suburbia, Dutch-style, is about to become respectable and chic. Seven luxury homes cosseted away inside a high earth-covered noise embankment next to the main Tilburg city road recently went on the market for $296,500 each. The foundations had yet to be dug, but customers queued up to buy the unusual part-submerged houses, whose back wall consists of a grassy mound and whose front is a long glass gallery.
- The Dutch are not the only would-be moles. Growing numbers of Europeans are burrowing below ground to create houses, offices, discos and shopping malls. It is already proving a way of life in extreme climates; in winter months in Montreal, Canada, for instance, citizens can escape the cold in an underground complex complete with shops and even health clinics. In Tokyo, builders are planning a massive underground city to be begun in the next decade, and underground shopping malls are already common in Japan, where 90 percent of the population is squeezed into 20 percent of the land space.
- Building big commercial buildings underground can be a way to avoid disfiguring or threatening a beautiful or “environmentally sensitive” landscape. Indeed, many of the buildings which consume most land - such as cinemas, supermarkets, theatres, warehouses or libraries - have no need to be on the surface since they do not need windows.
- There are big advantages, too, when it comes to private homes. A development of 194 houses, which would take up 14 hectares of land above ground, would occupy 2.7 hectares below it, while the number of roads would be halved. Under several metres of earth, noise is minimal, and insulation is excellent. “We get 40 to 50 enquiries a week,” says Peter Carpenter, secretary of the British Earth Sheltering Association, which builds similar homes in Britain. "People see this as a way of building for the future." An underground dweller himself, Carpenter has never paid a heating bill, thanks to solar panels and natural insulation.
- In Europe, the obstacle has been conservative local authorities and developers who prefer to ensure quick sales of conventional mass-produced housing. However, the Dutch development was greeted with undisguised relief by South Limburg planners because of Holland's chronic shortage of land. It was the Tilburg architect Jo Hurkmans who hit on the idea of making use of noise embankments on main roads. His two-floored, four-bedroomed, two-bathroom detached homes are now taking shape. "They are not so much below the earth as in it," he says. "All the light will come through the glass front, which runs from the second-floor ceiling to the ground. Areas which do not need much natural lighting are at the back. The living accommodation is to the front, so nobody notices that the back is dark."
- In the US, where energy-efficient homes became popular after the oil crisis of 1973, 10,000 underground houses have been built. A terrace of five homes, Britain's first subterranean development, is underway in Nottinghamshire. Italy's outstanding example of subterranean architecture is the Olivetti residential centre in Ivrea. Commissioned by Roberto Olivetti in 1969, it comprises 82 one-bedroom apartments and 12 maisonettes and forms a house/ hotel for Olivetti employees. It is built into a hill, and little can be seen from outside except a glass facade. Patnzia Vallecchi, a resident since 1992, says it is a little different from living in a conventional apartment.
- Not everyone adapts so well, and in Japan, scientists at the Shimizu Corporation have developed "space creation" systems that mix light, sounds, breezes, and scents to stimulate people who spend long periods below ground. Underground offices in Japan are being equipped with "virtual" windows and mirrors, while underground departments at the University of Minnesota have periscopes to reflect views and light.
- But Frank Siegmund and his family love their hobbit lifestyle. Their home evolved when he dug a cool room for his bakery business on a hill he had created. During a heatwave, they went to sleep there. "We felt at peace and so close to nature," he says. "Gradually, I began adding to the rooms. It sounds strange, but we are so close to the earth that we draw strength from its vibrations. Our children love it; not every child can boast of being watched through their playroom windows by rabbits.
Moles Happy as Homes Go Underground Reading Mock Test
Moles Happy as Homes Go Underground Reading Questions & Answers
Questions 1-8
The Reading Passage has NINE sections, A-I.
Which section contains the following information?
Write the correct letter, A-I, in boxes 1-8 on your answer sheet
1. An underground home is discovered.
Answer: A
Answer Location: Paragraph A, Line 1
Explanation: Paragraph A describes the discovery of Frank Siegmund’s underground home when workmen noticed a steel chimney and further investigation revealed the house. “The first anybody knew about Dutchman Frank Siegmund and his family was when workmen tramping through a field found a narrow steel chimney protruding through the grass.”
Tip: If it starts with a surprising find or discovery, that's a strong match for “discovered.”
2. Developing underground services around the world.
Answer: D
Answer Location: Paragraph D, Line 1
Explanation: Paragraph D discusses underground services and how buildings like cinemas, supermarkets, and warehouses can avoid disturbing sensitive landscapes by being underground. “Building big commercial buildings underground can be a way to avoid disfiguring or threatening a beautiful or ‘environmentally sensitive’ landscape.
Tip: When you see mentions of cinemas, libraries, or big buildings under the ground, think global services.
3. Worldwide examples of underground living accommodation.
Answer: G
Answer Location: Paragraph G, Line 1
Explanation: Paragraph G provides examples of underground housing developments across the world, including the US, Britain, and Italy. “In the US, where energy-efficient homes became popular after the oil crisis of 1973, 10,000 underground houses have been built.
Tip: Look for a variety of countries or cities—if it sounds like a tour, it’s the one!
4. Homes sold before completion.
Answer: C
Answer Location: Paragraph B, Line 4
Explanation: Paragraph B mentions that Dutch underground homes were sold even before construction began, with customers lining up to purchase them. “The foundations had yet to be dug, but customers queued up to buy the unusual part-submerged houses.”
Tip: If people are buying something that isn't built yet, that's your giveaway.
5. Demands on space and energy are reduced.
Answer: E
Answer Location: Paragraph E, Line 1
Explanation: Paragraph E highlights the efficiency of underground homes in reducing space usage and energy consumption. “A development of 194 houses, which would take up 14 hectares of land above ground, would occupy 2.7 hectares below it.”
Tip: Focus on benefits like less land use, better insulation, and fewer roads.
6. How an underground family home developed.
Answer: I
Answer Location: Paragraph I, Line 2
Explanation: Paragraph I details how Frank Siegmund’s underground home gradually evolved, starting with a cool room for his bakery business. “Their home evolved when he dug a cool room for his bakery business on a hill he had created.”
Tip: Personal stories or gradual changes in a home’s structure usually signal a development narrative.
7. Developing underground services around the world.
Answer: B
Answer Location: Paragraph B, Line 3
Explanation: Paragraph B discusses the Dutch developments and their significance in addressing land shortages, which connects to broader underground services development. “Subterranean suburbia, Dutch-style, is about to become respectable and chic.”
Tip: If you see countries planning big projects—cities, malls, or climate-driven solutions—it’s about development.
8. Demands on space and energy are reduced.
Answer: F
Answer Location: Paragraph F, Line 5
Explanation: Paragraph F emphasises the Dutch development and its innovative design to optimise land use and provide effective lighting and insulation. “His two-floored, four-bedroomed, two-bathroom detached homes are now taking shape."
Tip: When space-saving ideas or land shortages come up, think demand reduction.
Moles Happy as Homes Go Underground Reading Practice for IELTS
Questions 9-14
Answer the following questions.
Use NO MORE THAN TWO WORDS for the questions from 9-14.
9. Why do many developers prefer mass-produced houses?
Answer: SELL QUICKLY
Answer Location: Paragraph F, Line 1
Explanation: Paragraph F mentions that developers favour conventional housing because it ensures fast sales. “In Europe, the obstacle has been conservative local authorities and developers who prefer to ensure quick sales of conventional mass-produced housing."
Tip: Developers are business-minded—if a phrase hints at fast sales, that’s likely the reason.
10. Who welcomed the Dutch development?
Answer: SOUTH LIMBURG
Answer Location: Paragraph F, Line 2
Explanation: Paragraph F states that South Limburg planners appreciated the Dutch underground development due to Holland’s land shortage. “However, the Dutch development was greeted with undisguised relief by South Limburg planners because of Holland's chronic shortage of land.”
Tip: Any positive reaction from a place or authority? That’s probably who welcomed it.
11. Where are Hurkmans' houses built into?
Answer: EMBANKMENTS
Answer Location: Paragraph F, Line 3
Explanation: Paragraph F explains that Hurkmans’ houses are built into noise embankments on main roads. “It was the Tilburg architect Jo Hurkmans who hit on the idea of making use of noise embankments on main roads.”
Tip: If a structure is tucked into a man-made mound or slope, it's probably an embankment.
12. What was the Ivrea Centre developed for?
Answer: OLIVETTI EMPLOYEES
Answer Location: Paragraph G, Line 5
Explanation: Paragraph G mentions that the Ivrea Centre was built as a residence for employees of Olivetti. “Italy's outstanding example of subterranean architecture is the Olivetti residential centre in Ivrea. … forms a house/hotel for Olivetti employees.”
Tip: Watch for who the building is for—if it's tied to a company, that’s your answer.
13. What are Japanese scientists helping people adapt to?
Answer: UNDERGROUND LIFE
Answer Location: Paragraph H, Line 1
Explanation: Paragraph H discusses Japanese scientists' efforts to create systems that help people adjust to living underground. “In Japan, scientists at the Shimizu Corporation have developed 'space creation' systems that mix light, sounds, breezes, and scents to stimulate people who spend long periods below ground.”
Tip: If people are adjusting and scientists are trying to help, it’s about lifestyle changes.
14. What was Frank Siegmund's first underground room used for?
Answer: BAKERY BUSINESS
Answer Location: Paragraph I, Line 2
Explanation: Paragraph I mentions that Siegmund initially dug the room as a cool storage space for his bakery. “Their home evolved when he dug a cool room for his bakery business on a hill he had created.”
Tip: His story starts with a reason—if you see a business or need mentioned early, that’s it.
IELTS Prep Tips for Moles Happy as Homes Go Underground Reading Passage
| Tip | Explanation | Application to Passage |
|---|---|---|
| Skim for Main Ideas | Read the first and last sentence of each paragraph to understand the overall theme. | The passage discusses underground living, so quickly skimming reveals its advantages, challenges, and global examples. |
| Identify Keywords | Look for repeated words and phrases to determine the focus. | Words like "underground," "homes," "subterranean," and "architecture" signal that the passage is about alternative housing. |
| Recognize Text Structure | Identify how ideas are organized (e.g., comparison, cause-effect, problem-solution). | The passage follows a mix of storytelling (Siegmund’s case) and factual discussion (advantages of underground homes). |
| Scan for Specific Information | If a question asks about a fact, locate the relevant section by looking for numbers, names, or unique terms. | If asked about underground homes in Japan, scan for "Japan" or "Tokyo" to find the information in Paragraphs C and H. |
| Distinguish Opinions from Facts | Identify subjective statements vs. objective details. | Siegmund's statement, "We draw strength from its vibrations," is an opinion, while statistics on land savings in Paragraph E are facts. |
| Use Context to Infer Meaning | If an unfamiliar word appears, read the surrounding words for clues. | "Subterranean" in Paragraph B is explained through descriptions of underground homes, helping readers infer its meaning. |
| Pay Attention to Transition Words | Words like "however," "in contrast," and "therefore" indicate shifts in ideas. | "However" in Paragraph F signals a contrast between traditional housing preferences and underground housing benefits. |
| Summarize Each Paragraph | After reading, briefly summarize to reinforce understanding. | Paragraph G discusses underground homes in different countries, highlighting their spread beyond Europe. |
| Make Connections | Relate the passage to real-world knowledge or personal experience. | If you've heard of underground shopping malls, you can connect that to Japan’s example in Paragraph C. |
| Look for Cause and Effect | Identify reasons and consequences stated in the passage. | Paragraph D explains that building underground protects natural landscapes, making it a cause-and-effect relationship. |
More Passages with Answers and Explanation from Reading Section
Explore popular study destinations
Resources for you
Understand the process step by step by referring to these guides curated just for you
Comments
(1336)