The Power of Play Reading Answers: IELTS Reading Test

International English Language Testing System ( IELTS )

View more
Avleen Kaur
Updated on Oct 13, 2025 19:29 IST

By Avleen Kaur, Sr. Executive Training

The reading passage "The Power of Play" is valuable as a practice resources because it aims to build critical reading. The passages help readers to analyze prominent themes, deduce inferences, as well as determine the author’s intent, all of which are crucial to academic success. Further, learning about varied positions taking on issues such as the development of children sharpens one’s power to think critically as well as applies what one learns to practical matters.

To know more about how to register for the IELTS Exam, the latest procedures, IELTS Exam Date, do try visiting the IELTS exam information on Shiksha.com.

IELTS Prep Tips for Power of Play Reading Passage

Reading Tip Explanation
Skim Before Reading Read the first sentence of each paragraph to get a general idea of the passage.
Identify the Main Idea Each paragraph has a key theme—highlight words that indicate the topic (e.g., "play," "learning," "development").
Look for Keywords Pay attention to words like "researchers," "studies," "children," "play," and "learning" to track important points.
Understand Cause and Effect Notice relationships between statements. For example, paragraph B explains why children's playtime has declined.
Use Context Clues If a word is unfamiliar (e.g., "extrinsically motivated"), use surrounding words to infer its meaning.
Pay Attention to Definitions Some paragraphs define key terms (e.g., paragraphs D and E discuss the definition of play).
Differentiate Opinions & Facts Look for citations (e.g., "Elkind 2008") to recognize research-based facts vs. author opinions.
Identify Comparison & Contrast Note how play is compared to work (paragraph H) and how different forms of play are described.
Focus on Examples Examples (e.g., guided play in paragraph I) help clarify complex ideas.
Summarize Each Section After reading a paragraph, try summarizing it in a short sentence to reinforce understanding.
Download this content as pdf to read offline

The Power of Play Reading Passage

This passage on "The Power of Play"  is inspired by Cambridge 14, Reading Test 3. You should spend about 20 minutes on Questions 1-14, which are based on the reading passage below. The Power of Play reading answers with detailed explanations for each section are available in the article below. One can download the "The Power of Play Reading Answers PDF " for better preparation. 

  1. Almost every child in the world enjoys playing. Children are very driven towards playing that they can play in any state of affairs, like when they don’t have real toys or when active encouragement is not given by parents. For children, the pastime is running, dissembling and building. Researchers and educators perceive that children's communal, intellectual, physical, and behavioural development all benefit from partaking in these kinds of extracurricular facilities. Undeniably, playtime holds a crucial role in the growth of a healthy child. Playing was recognized as a fundamental right by the United Nations High Commission on Human Rights in 1989.
  2. Although experts continue to make a rational argument for the noteworthiness of play in children's lives, there is a decline in the actual time children spend playing. Playing time has decreased by eight hours a week compared to two decades ago (Elkind 2008). Test preparation has displaced play in elementary and middle schools due to an increase in academic demands, and flashcards and educational 'toys' are marketed to parents who really want to give their toddlers forewarning. A deceitful paradox between play and learning is created by our society.
  3. This resulted in their early experiences with play, children developing a wide range of abilities, including self-control, social concession, problem-solving, and a wide pasture of scientific and mathematical knowledge that will serve them throughout their lives. Adults also play a vital role in helping children learn via play.
  4. Researchers and theorists who study play still can't really agree on a formal definition of what it is. Definitions ambit from specific descriptions of distinct types of play, such as physical, construction, language, or symbolic play (Miller & Almon, 2009), to these broad characteristics that are designed to capture the core of all play behaviour based on analysis and attitudes (e.g. Rubin et al. 1983).
  5. Most concepts of play concentrate on some key characteristics. Play is rendered as ‘something done only for the thrill of doing it’ by Stuart Brown, the founder of the National Institute of play. To be more precise, he says that, it ‘appears desultory, generates pressure and joy, [and] reaching the next level of mastery’ (as quoted in Tippett 2008). In the same way, in 2009 Miller and Almond said that play incorporates ‘Initiatives that are freely selected and directed by children and emerge from intrinsic desire’. Generally, this array of behavioural and dispositional parameters is used to describe play-along perpetuity as being more or less playful (e.g. Rubin et al. 1983).
  6. Play is gratifying: Activity must be enjoyed by children or it’s not a play. It is substantially motivated: A child's play is prompted only by the pleasure it provides. It has no extrinsically motivated purpose or ambition. Play is process-lucid: When children play, the meaning is more crucial than the ending. It is candidly chosen, impromptu and voluntary. If a child is under pressure, they will not anticipate play as an activity. If a child is under oppression, they will not anticipate play as an activity. Play is actively engrossed: Physical and/or mental engagement is a prerequisite for players in the activity. Play is metaphoric. It consolidates make-believe.
  7. Children’s playful behaviour can range from 0% to 100% playful, according to this perspective. In determining playfulness, Rubin and colleagues did not assign greater weight to any one dimension; however, other researchers suggested that process orientation and lack of evident functional purpose may be the most crucial features of play (e.g., Pellegrini 2009).
  8. Play, from the perspective of a continuum, might be combined with less frivolous motives and attitudes, such as work. Work, unlike pleasure, is usually not considered joyful and is extrinsically motivated(i.e. it is goal-oriented). According to Researcher Joan Goodman (1994), hybrid forms of work and play are not detrimental to learning; rather, they can provide optimal learning environments. For example, a child may be actively engaged and intrinsically motivated while participating in a tough, goal-directed exercise set up by their teacher. The child's motivation, together with adult guidance, can generate robust chances for joyful learning at this midpoint between play and work.
  9. A recent study suggests that adults may help children’s learning while keeping a lighthearted approach in interactions known as 'guided play' (Fisher et al. 2011) which is considered to be significant. The adult's role in play varies as a function depending on their educational goals and the developmental level of the child (Hirsch-Pasek et al. 2009).
    There are two types of guided play. Adults can enrich a child's environment at a very basic level by offering things or experiences that encourage components of a curriculum. Parents or other adults can help children's play by joining in the enjoyment as a co-player, asking insightful questions, commenting on children's discoveries, or promoting further investigation or new facets to the child's activity in the more direct form of directed play. Although regulated play can be somewhat structured, it must also be child-centred (Nicolopoulou et al. 2006). Play should be motivated by the child's own desire.
  10. In a child-centred approach to playful learning, both free and guided play are vital components. Free play that is intrinsically motivated provides the child with the true anatomy, whereas guided play which is an avenue allows parents and educators to provide more targeted learning experiences. In any scenario, children should be deeply invested in their own play, which should be primarily led by the children themselves.

The Power of Play Reading Questions & Answers

Questions 1-5

The Reading Passage has TEN sections, A-J.
Which section contains the following information?
Write the correct letter, A-J, in boxes 1-5 on your answer sheet.

1. Play can be divided into several separate categories.

Answer: D
Answer Location: Paragraph D, Line 1
Explanation: "Definitions ambit from specific descriptions of distinct types of play, such as physical, construction, language, or symbolic play (Miller & Almon, 2009)..." This mentions that play can be categorised into different types, which answers this question.

2. Adults’ intended goals affect how they play with children.

Answer: I
Answer Location: Paragraph I, Line 2
Explanation: "The adult's role in play varies as a function depending on their educational goals and the developmental level of the child (Hirsch-Pasek et al. 2009)." This highlights that adults' goals influence their play with children.

3. Combining work with play may be the best way for children to learn.

Answer: H
Answer Location: Paragraph H, Line 2
Explanation: "According to Researcher Joan Goodman (1994), hybrid forms of work and play... can provide optimal learning environments." This sentence explains how mixing work and play can create a productive learning environment.

4. Certain elements of play are more significant than others.

Answer: E
Answer Location: Paragraph E, Line 4
Explanation: "Play incorporates ‘Initiatives that are freely selected...’ and 'this array of behavioural and dispositional parameters is used to describe play-along perpetuity as being more or less playful'. The statement mentions that various aspects define play, implying that some may be more crucial than others.

5. Activities can be classified on a scale of playfulness.

Answer: G
Answer Location: Paragraph G, Line 1
Explanation: "Children’s playful behaviour can range from 0% to 100% playful, according to this perspective." This line indicates that playfulness can be measured or classified on a scale.

The Power of Play Reading Practice Questions

Questions 6-8

Complete the sentences below.
Choose NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.
Write your answers in boxes 6-8 on your answer sheet.

6. Because of their innate need, kids can engage in ________ regardless of the situation.

Answer: PLAY
Answer Location: Paragraph A, Line 1
Explanation: "Children are very driven towards playing that they can play in any state of affairs, like when they don’t have real toys..." This directly states that children can play regardless of the situation due to their innate drive.

7. It is a mistake to treat ________ and ________ as separate types of activities.

Answer: PLAY, LEARNING
Answer Location: Paragraph B, Last line
Explanation: "A deceitful paradox between play and learning is created by our society." This line suggests that it's misleading to separate play and learning, hence a mistake.

8. When a teacher sets up a challenging, ________ activity, a child may be naturally driven and actively involved.

Answer: GOAL-DIRECTED
Answer Location: Paragraph H, Line 4
Explanation: "For example, a child may be actively engaged and intrinsically motivated while participating in a tough, goal-directed exercise set up by their teacher." This addresses how a child can be naturally driven when involved in such activities.

The Power of Play Reading Practice Material for IELTS

Questions 9-14

Do the following statements agree with the information given in Reading Passage?
In boxes 9-14 on your answer sheet, write

TRUE  if the statement agrees with the information
FALSE if the statement contradicts the information
NOT GIVEN if there is no information on this

9. Not all forms of play could be an opportunity for children to have fun.

Answer: FALSE
Answer Location:
Paragraph F, Line 1
Explanation:
"Play is gratifying: Activity must be enjoyed by children, or it’s not a play." This line defines play as something enjoyable, implying that all play involves fun.

10. An adult contributes to the environment in which the child is playing.

Answer: TRUE
Answer Location: Paragraph I, Line 4
Explanation: "Adults can enrich a child's environment at a very basic level by offering things or experiences that encourage curriculum components." This explains how adults contribute by enriching the environment.

11. It is necessary for children to be encouraged to participate actively to explore different aspects of their play.

Answer: NOT GIVEN
Answer Location:
Not explicitly mentioned
Explanation:
None of the paragraphs specifically suggests that children must be encouraged to explore different aspects of their play.

12. Adults can help children learn through play and may make the activity structured instead.

Answer: TRUE
Answer Location: Paragraph I, Line 5
Explanation: "Adults can help children's play by joining in the enjoyment as a co-player... Although regulated play can be somewhat structured..." This indicates that adults can make play structured, supporting learning.

13. Play with the intervention of adults gives children real autonomy.

Answer: FALSE
Answer Location: Paragraph I, Line 7
Explanation: "Although regulated play can be somewhat structured, it must also be child-centred..." This implies that adult intervention reduces a child’s autonomy, as adults still guide the structure.

14. The child's desire to play should be the foundation.

Answer: TRUE
Answer Location
: Paragraph I, Line 8
Explanation: "Play should be motivated by the child's desire." This directly states that the child's desire should drive play.

Explore popular study destinations
Resources for you
Understand the process step by step by referring to these guides curated just for you