UPSSSC PET Exam 2025 Analysis OUT Live Updates – (Sep 7) Shift 1 & 2 Difficulty Level, Good Attempts, Questions & Answer

UPSSSC PET Exam 2025 Analysis OUT Live Updates – (Sep 7) Shift 1 & 2 Difficulty Level, Good Attempts, Questions & Answer

1 min readComment FOLLOW US
Shikha
Shikha Goyal
Assistant Manager
New Delhi, Updated on Sep 8, 2025 14:53 IST

The UPSSSC PET 2025 exam successfully conducted on September 6 & 7 in two shifts on each day. The first shift was from 10 am to 12 pm, and the second shift was from 3 pm to 5 pm. Scroll down for the latest live updates for Sep 6 & 7 about the UPSSSC PET 2025 exam analysis, including the overall difficulty level, topics asked in the exam, questions and answers, good attempts, etc.

UPSSSC PET 2025 Exam Analysis Live Updates

UPSSSC PET 2025 Exam Analysis Live Updates

UPSSSC PET 2025 Analysis Live: The Uttar Pradesh Subordinate Service Selection Commission (UPSSSC) conducted the UPSSSC PET exam on September 6 & 7, 2025 in two shifts. After the completion of each shift for Sep 6 & 7, detailed analysis including the overall difficulty level, topics asked in the exam, questions and answers and more will be provided here based on the students feedback. Scroll down for the latest live updates about the UPSSSC PET 2025 exam analysis. Analysis plays a crucial role in the preparation journey. It helps candidates to know about the level of an exam, types of questions asked, etc. which help them in their preparation. The authority released the UPSSSC PET admit card 2025 on its official website. The candidate would come to know about their exam centre as mentioned in the admit card.

UPSSSC PET 2025 exam anlaysis (Sep 7, Shift 2) OUT

As per the students reactions, the UPSSSC PET 2025 exam analysis for shift 2 is Easy to Moderate in overall difficulty.

UPSSSC PET 2025 subject-wise exam anlaysis (Sep 7, Shift 1) OUT

As per the student reactions, the Shift 1 exam on September 7 is Easy to Moderate. Some felt Moderate.

The UPSSSC PET exam consists of variety of subjects. Scroll down for the subject-wise difficulty level as per the feedback of the students.

Subjects Difficulty Level
Hindi Easy
Quantitative Aptitude  Easy
Data Interpretation

Moderate

English Language

Easy

General Studies (GS)

Easy to Moderate

Reasoning Ability

Easy to Moderate

Overall Difficulty Level

Easy to Moderate

Stay tuned shiksha.com for latest and live updates on UPSSSC PET 2025 exam analysis.

LIVE UPDATE

Updated a month ago

Check UPSSSC PET 2025 Exam Analysis Live Updates

  • 2:53 PM IST8 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Sep 7 Analysis: Check Shift 2 some more questions and answers

    1. On January 1, 2025 which new district was announced by the Gujarat government, 'carved out of Banaskantha district?
    A) Dholavira-Abu

    B) Vav-Tharad

    C) Deesa-Palanpur

    D) Patan-Sidhpur

    E) None of the above
    Ans. B

    2. A potential difference of 250 volts is applied across a resistance of 500 ohms in an electric iron. Calculate heat energy produced in joules in 10 seconds.
    A) 125

    B) 500

    C) 250

    D) 1250

    E) None of the above

    Ans. D

    3. Who was known as 'Rajaji'?

    A) Rajendra Prasad

    B) Jawaharlal Nehru

    C) C. Rajagopalachari

    D) Subhash Chandra Bose

    E) None of the above

    Ans. C

    4. The Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) is headquartered in

    A) Vienna

    B) Brussels

    C) Riyadh

    D) Abu Dhabi

    E) None of the above

    Ans. A

  • 11:00 AM IST8 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Sep 7 Analysis Shift 2 questions and answers

    1. The chemical reaction between quicklime and water to form slaked lime is characterized by
    A) A change in color
    B) The formation of a precipitates
    C) A decrease in temperature
    D) A rise in temperature
    E) None of the above

    Ans. D

    2. Wage Employment Programme in India is also known as
    A) Swarna Jayanti Gram Swarożgar Yojana
    B) National Social Assistance Programme
    C) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
    D) Swarma Jayanti Shahari Rozgar Yojana
    E) None of the above

    Ans. C

    3. The first South Asian Games held in which country?
    A) Laos
    B) Sri Lanka
    C) Indonesia
    D) Nepal
    E) None of the above

    Ans. D

    4. Where was the National Conference on "Good Governance" held on January 30-31, 2025?
    A) Bhopal, Madhya Pradesh
    B) Gandhinagar, Gujarat
    C) Jaipur, Rajasthan
    D) Lucknow, Uttar Pradesh
    E) None of the above

    Ans. B

    5. The last British Viceroy in India was
    A) Rajgopalachari
    B) Ripon
    C) Lord Mountbatten
    D) Canning
    E) None of the above

    Ans. C

  • 12:09 AM IST8 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Sep 7 Analysis OUT: Check Shift 2 Questions and Answers

    1. National Girl Child Day 2025 is observed on which of the following date?
    A) 24th January
    B) 8th March
    C) 11th October
    D) 25th December
    E) None of the above

    Ans. A

    2. Who won the women's singles title at the  2025 Wimbledon Tennis Championships?
    A) Amanda Anisimova
    B) Ashleigh Barty
    C) Iga Swiatek
    D) Karolina Pliskova
    E) None of the above

    Ans. C

    3. What is the main source of groundwater recharge ?
    A) Snowmelt
    B) Ocean currents
    C) River water
    D) Rainwater infiltration
    E) None of the above

    Ans. D

    4. What is density of population.?
    A) Number of population in one area
    B) Number of persons engaged in onework
    C) A ratio of the number of persons per sq. km of land area
    D) Persons were lived in limited area of land
    E) None of the above

    Ans. C

    5. Which of the following are mentioned as common mineral acid that are very corrosive in their concentrated form?
    A) Acetic acid, citric acid, tartaric acid
    B) Carbonic acid, phosphoric acid, boric acid
    C) Sulphuric acid, hydrochloric acid, nitric acid

    D) Formic acid, lactic acid, malic acid
    E) None of the above

    Ans. C

  • 9:19 PM IST7 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Sep 7 Shift 2 questions and answers

    1. Which desert is considered the driest place on Earth?
    A) Atacamа

    B) Sahara

    C) Gobi

    D) Kalahari 

    E) None of the above

    Ans. A (Atacama Desert in northern Chile)

    2. The LCM and HCF of 2 numbers are 120 and 6 respectively. If one of the number is 30, find the other.
    A) 33

    B) 24

    C) 27

    D) 18

    E) None of the above

    Ans. B

    3. National Girl Child Day 2025 is observed on which of the following date?

    A) 24th January

    B) 8th March

    C) 11th October

    D) 25th December

    E) None of the above

    Ans. A

    4. What does the term Tipitaka or Tripitaka refer to in Buddhism?

    A) Three sacred viharas of Buddha

    B) Three baskets/collections, contains Buddhist teachings

    C) Three incarnation of Buddha

    D) Three first followers of Buddha

    E) None of the above

    Ans. B

  • 8:29 PM IST7 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Sep 7 Exam Analysis Live OUT: Check Questions and answers

    1. India's Mars Orbiter Mission (MOM) was launched in
    A) 2013

    B) 2015

    C) 2011

    D) 2017

    E) None of the above

    Ans. A (November 5, 2013)

    2. The playing area in boxing is called
    A) Field

    B) Ring

    C) Court

    D) Mat

    E) None of the above

    Ans. B

    3. The famous statue known as the "Dancing Girl of the Indus Valley Civilization was discovered at which site ?
    A) Kot-Diji

    B) Mohenjodaro

    C) Ropar

    D) Kalibangan

    E) None of the above

    Ans. B

    4. At the time of the First Five Year Plan (1951-56) India was faced with three problems. They were

    A) Food, shelter and clothing

    B) Inflation, shelter and food

    C) Food, unemployment and shelter

    D) Influx of refugees, severe food shortage and mounting inflation

    E) None of the above

    Ans. D

    5. The amount of light entering the human eye is controlled by

    A) Ciliary muscles

    B) Cornea

    C) Pupil

    D) Iris

    E) None of the above

    Ans. C

  • Q:   What should be the strategy to crack the UPSSSC PET exam?
    A:
    To apply for positions in Uttar Pradesh's subordinate services, you must have passed the UPSSSC PET exam. To ace this exam, experts recommend the following strategies: 1. Start with the study syllabus for PET to select your study material. 2. This is an objective-based test consisting of two hours to attempt 100 questions. 3. You have to prepare GK, reasoning, math, and language to pass the PET. 4. Create a section-by-section study plan based on the section requiring the most time. 5. The level of question is easy hence you can prepare from any one standard PET book like Arihant, Lucent, etc. 6. You can cover the syllabus of PET in two months and later focus on revision. 7. Practice to improve accuracy as there is one-fourth of a negative marking. 8. If you can devote a minimum of 8 hours, then three months would be sufficient to score well in this exam.
    Q:   Is UPSSSC PET exam tough?
    A:

    The difficulty level of the UPSSSC PET (Preliminary Eligibility Test) exam can vary from candidate to candidate based on their preparation, knowledge, and understanding of the subjects covered in the exam. However, in general, the UPSSSC PET exam can be considered to have a moderate difficulty level.

    The UPSSSC PET exam is designed to assess the eligibility of candidates for various Group C and Group D positions in the Uttar Pradesh government. The exam consists of multiple-choice questions (MCQs) covering subjects such as General Awareness, General Intelligence and Reasoning, Numerical Ability, and General Hindi/English. The questions are designed to test the candidate's knowledge, reasoning ability, and problem-solving skills.

    To perform well in the UPSSSC PET exam, candidates should have a good understanding of the exam syllabus, be familiar with the exam pattern, and have a thorough knowledge of the subjects. Proper preparation, including studying from relevant books and study materials, practicing previous years' question papers, and taking mock tests, can significantly enhance the chances of success in the exam.

    Q:   What are the subjects covered in the UPSSSC PET 2025 exam?
    A:

    The UPSSSC PET exam covers several subjects including;

    • Indian History & National Movement

    • Geography & Indian Economy

    • Indian Constitution & Public Administration

    • General Science & Elementary Arithmetic

    • General Hindi & General English

    • General Awareness & Current Affairs

    • Reasoning and Logic, etc.

  • 8:12 PM IST7 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis Sep 7 OUT: Check Shift 2 Questions and Answers

    1. Sundarbans are famous for which type of forests?
    A) Mangrove

    B) Evergreen

    C) Alpine

    D) Temperate

    E) None of the above

    Ans. A

    2. Find the odd one from the following.
    A) Lily

    B) Lotus

    C) Rose

    D) Grapes

    E) None of the above

    Ans. B

    3. The capital of Norway is

    A) Podgorica

    B) Oslo

    C) Windhoek

    D) Manila

    E) None of the above

    Ans. B

    4. Which University led the preparation of the 2024 Global Water Monitor Report ?

    A) Indian Institute of Science

    B) The Australian National University

    C) Harvard University

    D) University of Oxford

    E) None of the above

    Ans. B

    5. What is the literal meaning of the word 'Upanishad'?

    A) Secret rituals

    B) To sit near someone

    C) Sacred verses

    D) Teachings of God

    E) None of the above

    Ans. B

  • 7:44 PM IST7 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Sep 7 Analysis OUT: Check Shift 2 questions asked and answers

    1. GATT stands for
    A) General Agreement on Tariffs and Trade

    B) General Agreement on Tax and Trade

    C) General Agreement on Trade and Terms

    D) General Agreement on Tariffs and Tax

    E) None of the above

    Ans. A

    2. A bill proposed by a minister is called as

    A) Minister's bill

    B) Government bill

    C) Private member's bill

    D) Non-money bill

    E) None of the above

    Ans. B

    3. How many Tirthankaras are there in the Jain religious tradition ?
    A) 14

    B) 24

    C) 12

    D) 22

    E) None of the above

    Ans. B

    4. Which of the following person received the Dronacharya Award 2024 in the Regular Category for Hockey?

    A) Baljeet Singh

    B) Sandeep Sangwan

    C) Harendra Singh

    D) Dhanraj Pillay

    E) None of the above

    Ans. B

  • 7:30 PM IST7 Sep 2025

    UPSSSC PET Exam Analysis OUT LIVE: Sep 7 Shift 2 Questions and Answers

    1. Ninth Five Year Plan focused on
    A) Growth with economic justice
    B) Growth with education and employment
    C) Growth with employment
    D) Growth with social justice and equality
    E) None of the above

    Ans. D

    2. On December 20, 2024 the Government of India signed a $500 million loan agreement with which international organization to support green and sustainable infrastructure projects?
    A) International Monetary Fund (IMF)
    B) Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
    C) World Bank
    D) Asian Development Bank (ADB)
    E) None of the above

    Ans. D

    3. Vinay is taller than Hansika, Hansika is  taller than Abhay, Aalok is taller than Ashok  and Ashok is taller than Vinay. Who is the shortest in the group ?
    A) Ashok
    B) Hansika
    C) Aalok
    D) Abhay
    E) None of the above

    Ans. D

    4. The number of whole numbers between 437 and 487 is
    A) 50

    B) 51

    C) 49

    D) 48

    E) None of the above

    Ans. C

  • 7:05 PM IST7 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Exam Analysis Sep 7 Shift 2 OUT: Overall difficulty level

    As per the students reactions, the UPSSSC PET 2025 exam analysis for shift 2 is Easy to Moderate in overall difficulty.

  • 3:47 PM IST7 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis OUT: Sep 7, Shift 1 Questions asked with Answers

    1. Which was the first urban civilization in South Asia?
    A) Chinese Civilization
    B) Harappan Civilization
    C) Egyptian Civilization
    D) Mesopotamian Civilization
    E) None of the above

    Ans. B

    2. The least 4 digit number which is exactly divisible by 9

    A) 1000

    B) 1018

    C) 1009

    D) 1008

    E) None of the above

    Ans. D

    3. The headquarters of the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) is in
    A) Bangkok

    B) Singapore

    C) Tokyo

    D) Jakarta

    E) None of the above
    Ans. B

    4. When an acid is dissolved in water, the hydrogen present in it separates out as
    A) Hydrogen gas (H₂)
    B Positively charged hydrogen ions (H+)
    C) Neutral hydrogen atoms (H)
    D) Negatively charged hydrogen ions (H-)
    E) None of the above

    Ans. B

  • 2:39 PM IST7 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis OUT Live: Sep 7, Shift 1 Questions and answers

    1. What is the theme of World Day to Combat Desertification and Drought 2025?
    A) "Restoration. Land. Recovery."
    B) "United for Land. Our Legacy. Our Future."
    C)"Restore the Land. Unlock the Opportunities."
    D) “Her Land. Her Rights."
    E) None of the above

    Ans. C

    2. Garhwali is a folk dance of which State?
    A) Himachal Pradesh
    B) Uttarakhand
    C) Jammu and Kashmir
    D) Uttar Pradesh
    E) None of the above

    Ans. B

    3. Who was the founder of the Mauryan dynasty?
    A) Kalashoka
    B) Bimbisara
    C) Ashoka
    D) Chandragupta Maurya
    E) None of the above

    Ans. D

    4. Which day was observed as "Direct Action Day" in the Indian Freedom Movement?
    A August 13, 1946
    B) August 14, 1946
    C) August 15, 1947
    D) August 16, 1946
    E) None of the above

    Ans. D

    5. Where was the 55th World Economic Forum Annual Meeting, 2025 held?
    A) Bern, Switzerland
    B) Davos-Klosters, Switzerland
    C) Zurich, Switzerland
    D) Geneva, Switzerland
    E) None of the above

    Ans. B

  • 2:04 PM IST7 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis OUT Live: Sep 7, Shift 1 Subject-Wise analysis

    Subjects Difficulty Level
    Hindi Easy
    Quantitative Aptitude  Easy
    Data Interpretation

    Moderate

    English Language

    Easy

    General Studies (GS)

    Easy to Moderate

    Reasoning Ability

    Easy to Moderate

    Overall Difficulty Level

    Easy to Moderate

  • 1:34 PM IST7 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis Sep 7 Shift 1 OUT LIVE: Questions and Answers

    1. Article 44 of the Constitution states that the State shall endeavour to secure the citizen a throughout the territory of India.

    A) Uniform Work
    B) Uniform Education
    C) Uniform Wage
    D) Uniform Civil Code
    E) None of the above

    Ans. D

    2. Which bird, symbolizing power and strength, was officially declared as the national bird of the United States of America in December 2024?
    A) American Robin
    B) Peregrine Falcon
    C) Bald Eagle
    D Golden Eagle
    E) None of the above

    Ans. C

    3. What is the term used for underground layers of rock that store and transmit groundwater?
    A) Basin
    B) Aquifer
    C) Watershed area
    D) Artesian well
    E) None of the above

    Ans. B

  • 1:14 PM IST7 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis OUT: Sep 7 Shift 1 Questions & Answers

    1. Who among the following artist is a famous Madhubani painter?
    A) Bharti Dayal
    B) Sudarshan Kamat
    C) Hrishikesh Sharma
    D) Spoorthi 

    E) None of the above

    Ans. A

    2. Who was the leader of the Theosophical Society in India?
    A) Annie Besant
    B) M. G. Ranade
    C) Gopalakrishna Gokhale

    D) Balagangadhar

    E) None of the above

    Ans. A

    3. Which of the following affects Indian monsoon?
    A) El Niño
    B) Tibetan Plateau
    C) Jet Streams
    D) All of the above
    E) None of the above

    Ans. D

  • 12:13 PM IST7 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis OUT: Check Sep 7 Shift 1 Overall Difficulty Level

    As per the student reactions, the Shift 1 exam on September 7 is Moderate in overall difficulty. Some felt Easy to Moderate.

  • 11:38 AM IST7 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis Live: Sep 6 Shift 2 more Questions & Answers

    1. Who among the following received the Arjuna Award (Lifetime) in 2024 for Para-Swimming?
    A) Devendra Jhajharia
    B) Sharad Kumar
    C) Murlikant Rajaram Petkar
    D) Mariyappan Thangavelu
    E) None of the above

    Ans. C

    2. The Brahmaputra River is called in Tibet.
    A) Dihang
    B) Tsangpо
    C) Lohit
    D) Lhasa
    E) None of the above

    Ans. B

    3. Rasiya Geet is a regional song of which State?
    A) Uttar Pradesh

    B) Jharkhand

    C) Rajasthan

    D) Chhattisgarh

    E) None of the above

    Ans. A

    4. Who founded the 'Forward Bloc'?

    A) C.R. Das
    B) Gandhiji
    C) Motilal Nehru
    D) Subhas Chandra Bose

    E) None of the above

    Ans. D

    5. The International Civil Aviation Organisation (ICAO) has its Headquarters in
    A) Montreal
    B) Brussels

    C) Geneva
    D) Paris

    E) None of the above

    Ans. A

  • 10:40 AM IST7 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis LIVE: Sep 6 Shift 2 questions and answers

    1. Which instrument is used to measure potential difference ? 
    A) Voltmeter

    B) Galvanometer

    C) Ammeter

    D) Ohmmeter

    E) None of the above

    Ans. A

    2. Which among the following is not a prime number ?
    A) 53

    B) 29

    C) 47

    D) 57

    E) None of the above

    Ans. D

    3. The backbone of the Indian Economy is

    A) Industry

    B) Agriculture

    C) Trade and Commerce

    D) Transport and Communication

    E) None of the above

    Ans. B

    4. Who is known as ‘Grand Old Man of India' ?

    A) Dadabhai Naoroji

    B) Gopal Krishna Gokhale

    C) Bal Gangadhar Tilak

    D) M.G. Ranade

    E) None of the above

    Ans. A

    5. The Chhandogya Upanishad clearly refers to which of the following ashramas?

    A) Only Grihastha and Vanaprastha

    B) Only Grihastha and Brahmacharya

    C) Only Brahmacharya and Sannyasa

    D) Brahmacharya, Grihastha and Vanaprastha

    E) Noné of the above

    Ans. D

    6. Which international initiative has the Reserve Bank of India (RBI) joined to enable instant cross-border retail payments?

    A) Project Horizon

    B) Project Phoenix

    C) Project Dart

    D) Project Nexus

    E) None of the above

    Ans. D

     

     

  • 10:10 AM IST7 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Shift 1 begins at 10 am

    The UPSSSC PET 2025 Shift 1 begins at 10 am. It will conclude at 12 pm. Stay tuned for the latest live updates!

  • 9:48 AM IST7 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Live: Shift 1 will start in few minutes

    The UPSSSC PET 2025 shift 1 on september 7 will start in few minutes. Stay tuned for analysis live updates!

  • 9:41 AM IST7 Sep 2025

    When to Expect UPSSSC PET Answer Key 2025 Release?

    It is expected that some coaching institutes might release the unofficial UPSSSC PET 2025 answer key today. However, as per past updates, the UPSSSC PET answer key is released within 10 to 15 days of the exam.  Earlier, for the UPSSSC PET 2023, the provisional answer key was released on November 6, 2023, shortly after the exam was conducted on October 28 and 29.

  • 9:37 AM IST7 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Exam Analysis Live: Sep 7 Shift 1 will start at 10 am

    The UPSSSC PET Day 2 exam will start at 10 am (shift 1). After the completion of the Shift 1, we will provide the exam analysis. Stay tuned for live updates!

  • 10:32 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis Shift 2 OUT: Check more questions and answers

    1. “Conditions of Economic Progress" - This work was done by
    A) Adam Smith
    B) Colin Clark
    C) Robinhood
    D) Alfred Marshall
    E) None of the above

    Ans. B

    2. Consumer Protection Act in India was passed in the year 
    A) 1976
    B) 1966
    C) 1996
    D) 1986
    E) None of the above

    Ans. D

    3. Which part of the Tripitaka contains the conventional teachings of the Buddha?
    A) Vinaya Pitaka
    B) Dipa Vamsha
    C) Abhidhamma Pitaka
    D) Sutta Pitaka
    E) None of the above

    Ans. D

    4.  Exercise CYCLONE 2025 is conducted between India and which countrý?
    A) Maldives

    B) Egypt 

    C) Turkey

    D) Saudi Arabia 

    E) None of the above 

    Ans. B

    5. Which of the following forests are adapted to saline water?
    A) Thorn

    B) Evergreen

    C) Mangrove

    D) Deciduous

    E) None of the above

    Ans. C

  • 10:06 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis Shift 2 OUT: Some more questions and answers

    1. On 26 December, 2024, which country successfully tested the firing of the supersonic missile UAV-122 from the Bayraktar Akinci drone ?

    A) Iran

    B) Israel

    C) Turkey

    D) Russia

    E) None of the above

    Ans. C

    2. How many total Padma Awards were announced in 2025, including a duo case (counted as one)?

    A) 135

    B) 139

    C) 145

    D) 140

    E) None of the above

    Ans. B

    3. Justin Trudeau, who announced his resignation on 6 January, 2025, served as the Prime Minister of which country?
    A) Australia
    B) New Zealand
    C) Canada
    D) United Kingdom
    E) None of the above

    Ans. C

    4. Under Article 129 of the Indian Constitution, the has been declared as a Court of Record.

    A) Gram Nyayalayas

    B) Supreme Court 

    C) High Court

    D) District Court

    E) None of the above 

    Ans. B (Under Article 129 of the Indian Constitution, the Supreme Court has been declared as a Court of Record.)

    5. Which of the following States faces the most serious issue of groundwater over-exploitation?
    A) Kerala
    B) Meghalaya
    C) Punjab
    D) Odisha
    E) None of the above

    Ans. C

     

  • 8:22 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis Shift 2 OUT: Scroll down for more questions and answers

    1. India defeated which team in the 1983 Cricket World Cup final?
    Ans. West Indies

    2. Which of the following statement is true regarding the Money bill ?
    A) It can be introduced in either House of Parliament
    B) It cannot be introduced in either House of Parliament
    C) It can be introduced only in the Rajya Sabha
    D) It can be introduced only in the Lok Sabha
    E) None of the above 

    Ans. D (A Money Bill is introduced in the Lok Sabha (the lower house of Parliament) only with the prior recommendation of the President).

    3. The Girnar Rock Inscription of Rudradaman refers to Sudarshan Lake, constructed during the reign of which Mauryan ruler?
    A) Ashoka
    B) Dasharatha Maurya
    C) Bindusara
    D) Chandragupta Maurya
    E) None of the above 

    Ans. D

    4. In human Beings, the posture and balance of the body is controlled by
    A) Pons
    B) Cerebrum
    C) Medulla oblongata
    D) Cerebellum
    E) None of the above

    Ans. D

  • 6:58 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis Shift 2 OUT: Check more questions and answers

    1. The book 'Economic History of India' was published by

    Ans. Romesh Chunder Dutt 

    2. "Development Planning - the Indian Experience" book was written by

    Ans. Sukhamoy Chakravarty

    3.  ..............refers to the existence of more than one level of Government in the country.

    Ans. Federalism

    4. When was the International Big Cat Alliance (IBCA) launched by India?

    Ans. Prime Minister Shri Narendra Modi on 9 April,2023, during the event 'Commemorating 50 years of Project Tiger'.

    5. Which of the following adaptations is common in desert plants?

    A) Large flat leaves 

    B) Bright colored flowers

    C) Shallow roots

    D) Thick stems for water storage

    E) None of the above

    Ans. 

  • 6:11 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Shift 2 Analysis OUT: Questions and Answers

    1. The international Civil Aviation Organisation (CAO) has its headquarter in
    Ans. Montreal 
    2. India shares its land boundaries with how many countries?
    Ans. 7
    3. Who received the Arjun Award (life time) in 2024 for Para-Swimming?
    Ans. Murlikant Rajaram Petkar
    4. 27 September is observed as
    Ans. World Tourism Day

  • 5:53 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Shift 2 Analysis OUT: Check more questions asked in the exam with answers

    1. Which state faces the most serious issue of groundwater over exploitation?
    Ans. Punjab
     
    2. Which metal was not known or used by the people of the Harappan Civilisation?
    Ans. Iron
     
    3. Defence Research and Development Organisation (DRDO) was established in the year
    Ans. January 1, 1958
  • 5:34 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Shift 2 Analysis OUT: Questions and Answers asked in the exam

    1. LPG Model of development was introduced in India in
    Ans. 1991

    2. The time gap between the question hour and the agenda of the day is called
    Ans. Zero Hour

    3. 'Maach is a traditional folk theatre form of which state?

    Ans. Mahrashtra

    4. India's first overseas Jan Aushadhi Kendra was installed in

    Ans. Jaishankar inaugurated India's first overseas Jan Aushadi Kendra in Mauritius

  • 5:24 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Live Updates: Analysis OUT, Overall Difficulty level

    As per the students responses, the overall difficulty level of the UPSSSC PET 2025 exam is Moderate. Some felt Easy to Moderate.

  • 5:09 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Shift 2 is over LIVE: Candidates started coming out from the exam centre

    The UPSSSC PET 2025 shift 2 is over at 5 pm. Candidates are started coming out of the examination hall. Analysis Soon!

  • 2:20 PM IST6 Sep 2025

    UP PET 2025 Question Paper Shift 1 OUT LIVE : Questions asked from Graph Interpretation

    In the today's Question Paper 2025 PDF of Shift 1, one graph interpretation question was asked as mentioned below:

    1. The selling price of a smartwatch and a book rack is in the ratio of 4:5, and the cost price of the smartwatch is Rs. 4,800. If the shopkeeper earns a profit of 10% on the smartwatch based on its marked price, then find the discount offered by the shopkeeper on the book rack.
    2. Find the average of the marked prices of the dining table and the book rack.
    3. The selling price and marked price of the dining table are in the ratio of 4:5. If the shopkeeper earns a profit of 25%, then find the cost price of the dining table.
    4. If the ratio of the cost price and the marked price of the cell phone is 3:4 and the profit earned by the shopkeeper is Rs. 1,200, then find the discount offered on the cell phone.
    5. If the marked price of the computer is 20% more than its cost price and the shopkeeper offers a discount of 15% on the marked price, then find the profit percentage on the computer.
  • 1:57 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis OUT LIVE: Questions asked from Economy, History & Reasoning

    1. Which Industrial Policy Resolution gave the public sector a strategic role in the Indian economy?
    Ans. Industrial Policy Resolution (IPR) of 1956

    2. Introducing a man, a woman said "His motheris the only daughter of my father". How is theman related to the woman ?
    A) Son
    B) Uncle
    C) Father
    D) Brother
    E) None of the above

    3. Mahavira attained moksha (became a Siddha) at which of the following places ?
    Ans. Pavapuri

    4. A social phenomenon in which a section of the society is unable to fulfil even its basic necessities of life is called as

    Ans. Poverty

    5. If 1st January, 2001 was Monday, then what day of the week was it on 31st December, 2001?
    Ans. Monday

    6. When did the Biological Diversity (Amendment) Act, 2023 come into force?

    Ans. April 1, 2024

     

  • 1:45 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis OUT LIVE: History & Current Affairs Questions asked

    1. Who announced the British Government acceptance of the partition of India?

    Ans. Lord Louis Mountbatten

    2. Former U.S President Jimmy Carter passed away at the of 100 on which date?
    Ans.  December 29, 2024

    3. Kangto is one of the highest peaks of Indiais located in which State?

    Ans.  Arunachal Pradesh

    4. The Bengal British India Society established on

    Ans. April 20, 1843

    5. ............is applicable during external as well as internal emergency.
    Ans. Article 359 of the Indian Constitution

     

  • 1:35 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis OUT LIVE: Questions from History & Logical reasoning

    1. The Adi Purana, is the hagiography of which Tirthankara ?
     A) Neminatha

    B) Adinatha 

    C) Parshvanatha

    D) Mahävira 

    E) None of the above

    Ans. B (Rishabhanatha also known as Adinatha)

    2. The Constitution of India was first drafted by
    A) Mahatma Gandhi
    B) Rajendra Prasad
    C) Motllal Nehru 

    D V. V. GIr
    E) None of the above
    Ans. C

    3. In a class of 45 students, the rank of Ayush is 15 from the top, then rank of Ayush from the bottom is
     A) 30
    B) 35

    C) 32

    D) 31

    E) None of the above

    Ans. D

  • 1:24 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis OUT LIVE: More Questions and answers

    1. Which of the following acts as a vehicle for mobilising and transferring the economy's surplus to the ultimate users?
    A) Financial institutions
    B) Commercial centers
    C) Government policy
    D) Man power
    E) None of the above

    Ans. A

    2. The camel stores fat in its

    A)Legs

    B) Hump 

    C) Stomach

    D) Feet
    E) None of the above

    Ans. B

    3. The longest river in the world is

    A) Amazon

    B) Nile
    C) Mississippi

    D) Yangtze

    E) None of the above
    Ans. B

    4. The flower of the Hibiscus plant is 
     A) bisexual 
    B) very small
    C) unisexual 
    D) neuter 
    E) none of the above

    Ans. A

    5. World Consumer Rights Day is observed

    A) March 21

    B) March 15

    C) April 8
    D) October 11

    E) none of the above
    Ans. B

  • 1:14 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis OUT LIVE: Some more questions asked

    1. Which sea lies to the west of India? 
    A) Arabian Sea
    B) South China Sea
    C) Bay of Bengal
    D) Red Sea
    E) None of the above

    Ans.A

    2. On January 5, 2025, two indigenously designed and constructed Fast Patrol Vessels (FPVs) - Amulya and Akshay – were launched for the Indian Coast Guard by which of the following Shipyards?
    A) Mazagon Dock Shipbuilders Limited
    B) Goa Shipyard Limited
    C) Garden Reach Shipbuilders and
    Engineers
    D) Cochin Shipyard Limited
    E) None of the above

    Ans. B

    3. The India-Pakistan signed a treaty in the year 1960. The name of that treaty was
    A) Ganga waters treaty
    B) Brahmaputra waters treaty
    C) Yamuna waters treaty
    D) Indus waters treaty
    E) None of the above

    Ans. D

  • 1:08 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025: More questions asked from GK section

    • Vijay Stambh is situated in
    • The food for work programme was restructed and renames as _____ from October 1980.
    • In Decembr 2024, whichg oragnization released the report titled "S.A.F.E"
    • Dekhni is a traditional dance form of which Indian State?
    • Where is the headquateres of the International Labour Organization (ILO) located?
    • Which stage of the DTM sees the fastest population Growth?
  • 1:00 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis OUT: Subject wise difficulty level

    As per the students' feedback,

    Subjects Difficulty Level
    India History Easy
    Indian National Movement Easy to Moderate
    Geography

    Easy to Moderate

    Indian Economy

    Easy to Moderate

    Indian Constitution & Public Administration

    Easy to Moderate

    General Science

    Easy to Moderate

    Elementary Arithmetic Moderate
    General Hindi Easy
    General English Moderate
    Logic & Reasoning

    Easy to Moderate

    Current Affairs

    Easy to Moderate

    General Awareness

    Easy to Moderate

    Analysis of Hindi Unread Passage - 2 Passages

    Easy to Moderate

    Graph Interpretation - 2 Graphs

    Easy to Moderate

    Table Interpretation & Analysis - 2 Tables

    Easy to Moderate

    Overall Difficulty Level

    Easy to Moderate

  • 12:54 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis OUT LIVE: Questions asked in current affairs in Shift 1

    Ans. d

    Ans d

  • 12:48 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis OUT LIVE: More questions asked in current affairs in Shift 1

    Ans. b

  • 12:42 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis OUT: Current Affairs Questions asked

     

  • 12:37 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis OUT: Check Current Affairs Questions asked

     

  • 12:31 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Analysis Shift 1 OUT LIVE

    As per the students, the overall difficulty level of the Sep 6 Shift 1 is Moderate. Some felt Moderate to Difficult.

  • 12:16 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 LIVE: First Shift is over, Analysis out

    Students are coming from the examination hall. Stay tuned for the live updates!

  • 12:04 PM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Shift 1 is over: Stay tuned for live updates!

    The authority successfully conducted the UPSSSC PET 2025 Shift 1 exam at 12 pm. Shift 2 will start at 3 pm. Stay tuned for the student reactions and analysis!
     
  • 11:50 AM IST6 Sep 2025

    Who conducts the UPSSSC PET exam?

    The UPSSSC PET (Preliminary Eligibility Test) exam is conducted by the Uttar Pradesh Subordinate Services Selection Commission (UPSSSC). 

  • 11:36 AM IST6 Sep 2025

    Does UPSSSC PET Syllabus change every year?

    No, the UPSSSC PET (Preliminary Eligibility Test) syllabus does not change every year. The syllabus for the UPSSSC PET exam is generally stable and remains consistent for multiple exam cycles, unless there are significant updates or changes made by the exam conducting authority.

  • 11:09 AM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET Exam live updates: one hour to go for analysis

    The UPSSSC PET Shift 1 of September 6 will over at 12 pm. Analysis soon!

  • 11:07 AM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Exam LIVE: Revise Polity topics mentioned below

    • Salient Features of Indian Constitution (Preamble, Schedules)
    • Directive Principles
    • Fundamental Rights & Duties
    • Parliamentary System
    • President, PM
    • Judicial Framework
    • Local Bodies and Panchayati Raj,etc.
  • 10:47 AM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Live: Check current affairs important topics

    • Government Policies and Schemes
    • Days and Events
    • National Affairs
    • International Affairs
    • Indices & Reports
    • Agreement & MoUs
    • Places in news
    • Defence Exercises
    • World Organisations, etc.
  • 10:33 AM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 LIVE: What all subjects are covered in Shift 1, Today?

    Subject

    Questions

    Marks

    India History

    5

    5

    Indian National Movement

    5

    5

    Geography

    5

    5

    Indian Economy

    5

    5

    Indian Constitution & Public Administration

    5

    5

    General Science

    5

    5

    Elementary Arithmetic

    5

    5

    General Hindi

    5

    5

    General English

    5

    5

    Logic & Reasoning

    5

    5

    Current Affairs

    10

    10

    General Awareness

    10

    10

    Analysis of Hindi Unread Passage - 2 Passages

    10

    10

    Graph Interpretation - 2 Graphs

    10

    10

    Table Interpretation & Analysis - 2 Tables

    10

    10

    Total

    100

    100

  • 10:09 AM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Live Updates: Entry to the examination centre closed

    The UPSSSC PET 2025 exam started at 10 am. Entry to the examination centre is closed. Stay tuned for the latest live updates! The exam will conclude at 12 pm. Stay tuned!

  • 10:07 AM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Live Updates: Shift 1 Begins at 10 am

    The authority started the shift 1 of the UPSSSC PET 2025 exam. It begins from 10 am and will conclude at 12 pm. Stay tuned for the latest live updates on analysis!

  • 9:05 AM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 LIVE: One hour left to start the exam

    The authority will start the UPSSSC PET 2025 exam at 10 am. It will be over at 12 noon. The first shift analysis wil lbe provided here after the completion of Shift 1. Stay tuned for the latest live updates!

  • 8:50 AM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Live Updates: Why is analysis important?

    One of the important aspects of the preparation strategy is UPSSSC PET Exam Analysis. The UP PET Exam Analysis help the candidates to prepare well for their upcoming days' exams. The Exam Analysis also help the candidates to know the good attempts for the exam and know the difficulty level. 

  • 8:35 AM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Live Updates: Important Instructions mentioned on PET Admit Card

    • Candidates must carefully verify details like roll number, exam centre, shift timing, and reporting instructions printed on their admit card. In case of discrepancies, the Commission should be informed immediately.
    • They should reach the exam centre at least 60–90 minutes before the scheduled reporting time to complete frisking and verification.
    • Only blue/black ballpoint pens are allowed. Rough sheets will be provided by the exam centre.
    • Electronic gadgets such as mobile phones, smartwatches, Bluetooth devices, calculators, or study material are strictly banned.
    • Some centres may conduct biometric verification, so candidates must ensure their Aadhaar-linked details match.
  • 8:15 AM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 LIVE: Candidates are advised to reach exam centre two hours before their shift timings

    UPSSSC PET 2025 exam will start at 10 am. Candidates are advised to reach the examination centre two hours before the shift timings. Stay tuned for analysis live updates!

  • 7:57 AM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Exam Analysis LIVE: Candidates started reaching the exam centre

    The first shift of UPSSSC PET 2025 exam will start at 10 am. Candidates started reaching the exm centre. Stay tuned for the analysis!

  • 6:03 AM IST6 Sep 2025

    Exam Day Guidelines for UPSSSC PET 2025 LIVE

    Candidates must follow these important exam day instructions:

    • Reach the exam centre at least 60 minutes before the reporting time.
    • Carry only the permitted items; avoid electronic gadgets like mobile phones, smartwatches, calculators, or Bluetooth devices.
    • Cooperate with the frisking and verification process at the exam centre.
  • 5:26 AM IST6 Sep 2025

    Last-Minute Preparation Tips for UPSSSC PET 2025 LIVE

    Candidates are advised to focus on revision and exam strategy rather than learning new topics. Here are some last-minute tips for the UPSSSC PET exam 2025:

    • Revise Important Topics: Go through general knowledge, reasoning, quantitative aptitude, and current affairs highlights.
    • Practice solving mock papers quickly to improve speed and accuracy.
    • Ensure they get adequate rest before the exam to stay alert.
    • Since there is negative marking, avoid random guesses.
    • Eat light and healthy food, and stay mentally relaxed.
  • 5:02 AM IST6 Sep 2025

    List of Documents to Carry for UPSSSC PET 2025 Exam

    On the UPSSSC PET exam day, candidates must carry the following documents:

    • UPSSSC PET Admit Card 2025
    • Valid Photo ID Proof: Any one of the following: Aadhaar Card, Voter ID, Passport, Driving Licence or PAN Card
    • Recent Passport Size Photograph (same as uploaded in the application form)
    • Black/blue ballpoint pen (as per guidelines).
  • 4:24 AM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Exam Date and Schedule LIVE

    Candidates are advised to check their UPSSSC PET admit card 2025 for the exact reporting time, shift details, and exam centre address.

    • Exam Date: September 6, 2025
    • Mode of Exam: Offline (OMR-based)
    • Duration: 2 hours
    • Shifts: Morning and afternoon sessions
  • 3:58 AM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET Exam Pattern 2025 LIVE

    Subject

    Marks

    India History

    5

    Indian National Movement

    5

    Geography

    5

    Indian Economy

    5

    Indian Constitution & Public Administration

    5

    General Science

    5

    Elementary Arithmetic

    5

    General Hindi

    5

    General English

    5

    Logic & Reasoning

    5

    Current Affairs

    10

    General Awareness

    10

    Analysis of Hindi Unread Passage - 2 Passages

    10

    Graph Interpretation - 2 Graphs

    10

    Table Interpretation & Analysis - 2 Tables

    10

    Total

    100

  • 3:56 AM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Live Updates: List of things to be carried at the exam centre

    Candidates can check below some of the important things need to carry at the exam centre.
     
    UPSSSC PET 2025 Admit Card
    An original photo ID proof (e.g.Aadhar Card/Passport/PAN Card, etc.)
    Employee ID (if you have one)
    Two passport-sized recent photographs
    A black or blue pen (including spares)
    Carry your own stationery items
    A water bottle, etc.
  • 3:32 AM IST6 Sep 2025

    UPSSSC PET 2025 Live: Exam analysis based on students reactions

    After the completion of each shift of the UPSSSC PET 2025 exam,we will provide detailed analysis, questions asked,etc. Stay tuned for latest live yodates!

  • 3:14 AM IST6 Sep 2025

    When will the UPSSSC PET 2025 first shift will start?

    The UPSSSC PET 2025 first shift will start at 10 am on September 6, 2025.

  • 2:47 AM IST6 Sep 2025

    What are the UPSSSC PET 2025 exam dates?

    The UPSSSC PET 2025 exam will be conducted on September 6 and 7 in two shifts each day. Scroll down for analysis live udpates!

Follow Shiksha.com for latest education news in detail on Exam Results, Dates, Admit Cards, & Schedules, Colleges & Universities news related to Admissions & Courses, Board exams, Scholarships, Careers, Education Events, New education policies & Regulations.
To get in touch with Shiksha news team, please write to us at news@shiksha.com

About the Author
author-image
Shikha Goyal
Assistant Manager
Shikha Goyal is an author with expertise in various domains, especially engineering. She has postgraduate degrees in Mathematics as well as Mass Communication and Journalism. She has devoted her life to helping stud Read Full Bio

Next Story