Reading Comprehension

Get insights from 360 questions on Reading Comprehension, answered by students, alumni, and experts. You may also ask and answer any question you like about Reading Comprehension

Follow Ask Question
360

Questions

0

Discussions

7

Active Users

0

Followers

New answer posted

2 months ago

Unemployment is the problem of every modern nation. Even industrialized nations are not able to ensure a job for everyone. Following the conventional strategy of creating employment, governments of many developing countries try to attract employers (business houses/industrialists) by offering tax rebates and many other facilities so that they locate their upcoming plants on their soil and thereby create industrial employment. But there is a limit to what industry can bring. Also, industrial plants often create toxic waste which results in air and water pollution and environmental problems which can outweigh whatever employment benefit

...more
0 Follower 1 View

P
Payal Gupta

Contributor-Level 10

The author has started the paragraph showing concern regarding the growing unemployment and then set forth a few drawbacks of industry-based employment. Hence, option C is the best choice and sums up the overall purpose of the passage.

New answer posted

2 months ago

Despite all of the institutional strategies adopted in early America to assure some measure of economic security, huge changes would sweep through America which would, in time, undermine the existing institutions. Four important demographic changes happened in America beginning in the mid-1880s that rendered the traditional systems of economic security increasingly unworkable are the Industrial Revolution, the urbanization of America, the disappearance of the "extended" family and a marked increase in life expectancy.

The Industrial Revolution transformed the majority of working people from self-employed agricultural workers into wage

...more
0 Follower 1 View

P
Payal Gupta

Contributor-Level 10

Option C is a wrong fact and this makes the author's argument weaker as compare to other options. This can be inferred from the lines “But when economic income is primarily from wages, one's economic security can be threatened by factors outside one's control-such as recessions, layoffs, failed businesses, etc.”

New answer posted

2 months ago

Despite all of the institutional strategies adopted in early America to assure some measure of economic security, huge changes would sweep through America which would, in time, undermine the existing institutions. Four important demographic changes happened in America beginning in the mid-1880s that rendered the traditional systems of economic security increasingly unworkable are the Industrial Revolution, the urbanization of America, the disappearance of the "extended" family and a marked increase in life expectancy.

The Industrial Revolution transformed the majority of working people from self-employed agricultural workers into wage

...more
0 Follower 1 View

P
Payal Gupta

Contributor-Level 10

Economic security has not been the major changes in America that has been discussed by the author. The author has mentioned the changes in the first paragraph only.

New answer posted

2 months ago

Despite all of the institutional strategies adopted in early America to assure some measure of economic security, huge changes would sweep through America which would, in time, undermine the existing institutions. Four important demographic changes happened in America beginning in the mid-1880s that rendered the traditional systems of economic security increasingly unworkable are the Industrial Revolution, the urbanization of America, the disappearance of the "extended" family and a marked increase in life expectancy.

The Industrial Revolution transformed the majority of working people from self-employed agricultural workers into wage

...more
0 Follower 1 View

P
Payal Gupta

Contributor-Level 10

Option C can be inferred from the lines “The advantage of the extended family was that when a family member became too old or infirm to work, the other family members assumed responsibility for their support.” Option D is far-fetched and other options are close but not absolutely true.

New answer posted

2 months ago

The passage below is accompanied by a set of questions. Choose the best answer to each question.

Despite all of the institutional strategies adopted in early America to assure some measure of economic security, huge changes would sweep through America which would, in time, undermine the existing institutions. Four important demographic changes happened in America beginning in the mid-1880s that rendered the traditional systems of economic security increasingly unworkable are the Industrial Revolution, the urbanization of America, the disappearance of the "extended" family and a marked increase in life expectancy.

The Industrial Revolut

...more
0 Follower 1 View

P
Payal Gupta

Contributor-Level 10

Option B explains the primary reason very well with all the facts intact. Option A is close but doesn't convey the complete fact and other options are far-fetched.

New answer posted

2 months ago

0 Follower 1 View

P
Payal Gupta

Contributor-Level 10

Option C describes both water and air pollution clearly in the statement as the root cause of the change in the color of the stonework of the Taj Mahal.

Get authentic answers from experts, students and alumni that you won't find anywhere else

Sign Up on Shiksha

On Shiksha, get access to

  • 65k Colleges
  • 1.2k Exams
  • 687k Reviews
  • 1800k Answers

Share Your College Life Experience

×
×

This website uses Cookies and related technologies for the site to function correctly and securely, improve & personalise your browsing experience, analyse traffic, and support our marketing efforts and serve the Core Purpose. By continuing to browse the site, you agree to Privacy Policy and Cookie Policy.