UPSSSC PET 2025 Exam Analysis (Sep 7) OUT: Check Students Response, Shift-Wise Difficulty Level & Good Attempts

Uttar Pradesh Subordinate Service Selection Commission Preliminary Eligibility Test 2025 ( UPSSSC PET )

Shikha
Shikha Goyal
Assistant Manager
Updated on Sep 7, 2025 14:07 IST

Today is the last day of the exam. Shift 1 is from 10 am and shift 2 is from 3 pm. The UPSSSC PET 2025 shift-wise analysis is provided below. The exam is conducted at 48 districts in the Uttar Pradesh state. The analysis for Sep 6 & 7 is also based on the students' feedback, including the overall difficulty level, section-wise difficulty level, topics asked, good attempts & more.

UPSSSC PET 2025 Shift-Wise Exam Analysis

UPSSSC PET 2025 Shift-Wise Exam Analysis

UPSSSC PET 2025 Analysis: The Uttar Pradesh Subordinate Services Selection Commission (UPSSSC) is conducting the UPSSSC PET exam 2025 on September 7 in two shifts. The authority conducted the September 6 exam successfully. Scroll down for detailed exam analysis based on the feedback of the students. Based on the analysis, candidates will be able to estimate their performance and also it will give an idea about the question paper for the upcoming exam. Scroll down to know the overall difficulty level of an exam, shift-wise difficulty level, good attempts, topics asked, questions and answers, etc.

This year, over 25.32 lakh candidates registered to appear for the UPSSSC PET recruitment exam. The UPSSSC PET exam pattern consists of a single paper based on objective multiple-choice questions carrying a total of 100 marks. The question paper covers a wide range of subjects. The exam will be conducted in an offline mode. The UPSSSC PET is an eligibility test conducted for the recruitment of Group B and C posts which makes it essential for the candidates to be well-informed about the structure of an exam and content.

Q:   What should be the strategy to crack the UPSSSC PET exam?
A:
To apply for positions in Uttar Pradesh's subordinate services, you must have passed the UPSSSC PET exam. To ace this exam, experts recommend the following strategies: 1. Start with the study syllabus for PET to select your study material. 2. This is an objective-based test consisting of two hours to attempt 100 questions. 3. You have to prepare GK, reasoning, math, and language to pass the PET. 4. Create a section-by-section study plan based on the section requiring the most time. 5. The level of question is easy hence you can prepare from any one standard PET book like Arihant, Lucent, etc. 6. You can cover the syllabus of PET in two months and later focus on revision. 7. Practice to improve accuracy as there is one-fourth of a negative marking. 8. If you can devote a minimum of 8 hours, then three months would be sufficient to score well in this exam.
Q:   What are the UPSSSC PET 2025 exam dates?
A:

The authority released the UPSSSC PET 2025 exam dates on the official website. The examination was conducted on September 6 and 7, 2025 in two shifts daily. The first shift was from 10 am to 12 pm and the second shift was from 3 pm to 5 pm. 

Q:   How many attempts are allowed for UPSSSC PET exam?
A:

The Uttar Pradesh Subordinate Service Selection Commission (UPSSSC) has not mentioned any limit on the number of times an aspirant can appear in the UPSSSC PET exam. Thus, they can appear in the exam unlimited times till they are fulfilling all the eligibility criteria. It implies that they can attempt the exam until they do not cross the upper age limit as per the category.

UPSSSC PET 2024 exam is conducted by the Uttar Pradesh government as an Eligibility Test for the recruitment of Group B and C posts. It is a state-level entrance examination conducted by the UPSSSC for the recruitment of candidates to various posts in the state government departments and organizations of Uttar Pradesh.

Table of content
  • UPSSSC PET 2025 Analysis (Sep 7, Shift 1) OUT
  • UPSSSC PET 2025 Questions Asked (Sep 7, Shift 1)
  • UPSSSC PET 2025 Analysis OUT (Sep 6, Shift 2)
  • UPSSSC PET 2025 Questions Asked (Sep 6, Shift 2)
  • UPSSSC PET 2025 Questions Asked (Sep 6, Shift 1)
  • UPSSSC PET Subject-Wise Difficulty Level 2025 (Sep 6, Shift 1) OUT
  • UPSSSC PET Exam Pattern 2025
  • UPSSSC PET 2025 Marking Scheme
View More

UPSSSC PET 2025 Analysis (Sep 7, Shift 1) OUT

Upcoming Sarkari Exam Dates

SSC GD Notification 2026

30 Nov '25

RPF Constable PET Dates

13 Nov '25 - 6 Dec '25

RRB Group D 2025 Exam

17 Nov '25 - 31 Dec '25

As per the students responses, the overall difficulty level of the exam is Moderate, Some felt easy to Moderate.

Subjects Difficulty Level
Hindi Easy
Quantitative Aptitude  Easy
Data Interpretation

Moderate

English Language

Easy

General Studies (GS)

Easy to Moderate

Reasoning Ability

Easy to Moderate

Overall Difficulty Level

Easy to Moderate

UPSSSC PET 2025 Questions Asked (Sep 7, Shift 1)

1. Who among the following artist is a famous Madhubani painter?
A) Bharti Dayal
B) Sudarshan Kamat
C) Hrishikesh Sharma
D) Spoorthi 

E) None of the above

Ans. A

2. Who was the leader of the Theosophical Society in India?
A) Annie Besant
B) M. G. Ranade
C) Gopalakrishna Gokhale

D) Balagangadhar

E) None of the above

Ans. A

3. Which of the following affects Indian monsoon?
A) El Niño
B) Tibetan Plateau
C) Jet Streams
D) All of the above
E) None of the above

Ans. D

UPSSSC PET 2025 Analysis OUT (Sep 6, Shift 2)

As per the students responses, the overall difficulty level of the exam is Moderate, Some felt easy to Moderate.

UPSSSC PET 2025 Questions Asked (Sep 6, Shift 2)

Q:   What are the subjects covered in the UPSSSC PET 2025 exam?
A:

The UPSSSC PET exam covers several subjects including;

  • Indian History & National Movement

  • Geography & Indian Economy

  • Indian Constitution & Public Administration

  • General Science & Elementary Arithmetic

  • General Hindi & General English

  • General Awareness & Current Affairs

  • Reasoning and Logic, etc.

1. LPG Model of development was introduced in India in
Ans. 1991

2. The time gap between the question hour and the agenda of the day is called
Ans. Zero Hour

3. 'Maach is a traditional folk theatre form of which state?

Ans. Mahrashtra

4. India's first overseas Jan Aushadhi Kendra was installed in

Ans. Jaishankar inaugurated India's first overseas Jan Aushadi Kendra in Mauritius

5. Which state faces the most serious issue of groundwater over exploitation?
Ans. Punjab
6. Which metal was not known or used by the people of the Harappan Civilisation?
Ans. Iron
7. Defence Research and Development Organisation (DRDO) was established in the year
Ans. January 1, 1958
8. The international Civil Aviation Organisation (CAO) has its headquarter in
Ans. Montreal 
9. India shares its land boundaries with how many countries?
Ans. 7
10. Who received the Arjun Award (life time) in 2024 for Para-Swimming?
Ans. Murlikant Rajaram Petkar
11. 27 September is observed as
Ans. World Tourism Day

12. India defeated which team in the 1983 Cricket World Cup final?
Ans. West Indies

13. Which of the following statement is true regarding the Money bill ?
A) It can be introduced in either House of Parliament
B) It cannot be introduced in either House of Parliament
C) It can be introduced only in the Rajya Sabha
D) It can be introduced only in the Lok Sabha
E) None of the above 

Ans. D (A Money Bill is introduced in the Lok Sabha (the lower house of Parliament) only with the prior recommendation of the President).

14. The Girnar Rock Inscription of Rudradaman refers to Sudarshan Lake, constructed during the reign of which Mauryan ruler?
A) Ashoka
B) Dasharatha Maurya
C) Bindusara
D) Chandragupta Maurya
E) None of the above 

Ans. D

15. In human Beings, the posture and balance of the body is controlled by
A) Pons
B) Cerebrum
C) Medulla oblongata
D) Cerebellum
E) None of the above

Ans. D

16. On 26 December, 2024, which country successfully tested the firing of the supersonic missile UAV-122 from the Bayraktar Akinci drone ?

A) Iran

B) Israel

C) Turkey

D) Russia

E) None of the above

Ans. C

17. How many total Padma Awards were announced in 2025, including a duo case (counted as one)?

A) 135

B) 139

C) 145

D) 140

E) None of the above

Ans. B

18. Justin Trudeau, who announced his resignation on 6 January, 2025, served as the Prime Minister of which country?
A) Australia
B) New Zealand
C) Canada
D) United Kingdom
E) None of the above

Ans. C

19. Under Article 129 of the Indian Constitution, the has been declared as a Court of Record.

A) Gram Nyayalayas

B) Supreme Court 

C) High Court

D) District Court

E) None of the above 

Ans. B (Under Article 129 of the Indian Constitution, the Supreme Court has been declared as a Court of Record.)

20. Which of the following States faces the most serious issue of groundwater over-exploitation?
A) Kerala
B) Meghalaya
C) Punjab
D) Odisha
E) None of the above

Ans. C

UPSSSC PET 2025 Questions Asked (Sep 6, Shift 1)

1.

Ans a

2.

Ans. b

3.

Ans. b

4.

Ans. d

5.

Ans. d

6. Which sea lies to the west of India? 
A) Arabian Sea
B) South China Sea
C) Bay of Bengal
D) Red Sea
E) None of the above

Ans.A

7. On January 5, 2025, two indigenously designed and constructed Fast Patrol Vessels (FPVs) - Amulya and Akshay – were launched for the Indian Coast Guard by which of the following Shipyards?
A) Mazagon Dock Shipbuilders Limited
B) Goa Shipyard Limited
C) Garden Reach Shipbuilders and
Engineers
D) Cochin Shipyard Limited
E) None of the above

Ans. B

8. The India-Pakistan signed a treaty in the year 1960. The name of that treaty was
A) Ganga waters treaty
B) Brahmaputra waters treaty
C) Yamuna waters treaty
D) Indus waters treaty
E) None of the above

Ans. D

9. Which of the following acts as a vehicle for mobilising and transferring the economy's surplus to the ultimate users?
A) Financial institutions
B) Commercial centers
C) Government policy
D) Man power
E) None of the above

Ans. A

10. The camel stores fat in its

A)Legs

B) Hump 

C) Stomach

D) Feet
E) None of the above

Ans. B

11. The longest river in the world is

A) Amazon

B) Nile
C) Mississippi

D) Yangtze

E) None of the above
Ans. B

12. The flower of the Hibiscus plant is 
 A) bisexual 
B) very small
C) unisexual 
D) neuter 
E) none of the above

Ans. A

13. World Consumer Rights Day is observed

A) March 21

B) March 15

C) April 8
D) October 11

E) none of the above
Ans. B

13. The Adi Purana, is the hagiography of which Tirthankara ?
 A) Neminatha

B) Adinatha 

C) Parshvanatha

D) Mahävira 

E) None of the above

Ans. B (Rishabhanatha also known as Adinatha)

14. The Constitution of India was first drafted by
A) Mahatma Gandhi
B) Rajendra Prasad
C) Motllal Nehru 

D V. V. GIr
E) None of the above
Ans. C

15. In a class of 45 students, the rank of Ayush is 15 from the top, then rank of Ayush from the bottom is
 A) 30
B) 35

C) 32

D) 31

E) None of the above

Ans. D

16. Who announced the British Government acceptance of the partition of India?

Ans. Lord Louis Mountbatten

17. Former U.S President Jimmy Carter passed away at the of 100 on which date?
Ans.  December 29, 2024

18. Kangto is one of the highest peaks of Indiais located in which State?

Ans.  Arunachal Pradesh

19. The Bengal British India Society established on

Ans. April 20, 1843

20. ............is applicable during external as well as internal emergency.
Ans. Article 359 of the Indian Constitution

21. Which Industrial Policy Resolution gave the public sector a strategic role in the Indian economy?
Ans. Industrial Policy Resolution (IPR) of 1956

22. Introducing a man, a woman said "His motheris the only daughter of my father". How is theman related to the woman ?
A) Son
B) Uncle
C) Father
D) Brother
E) None of the above

23. Mahavira attained moksha (became a Siddha) at which of the following places ?
Ans. Pavapuri

24. A social phenomenon in which a section of the society is unable to fulfil even its basic necessities of life is called as

Ans. Poverty

25. If 1st January, 2001 was Monday, then what day of the week was it on 31st December, 2001?
Ans. Monday

26. When did the Biological Diversity (Amendment) Act, 2023 come into force?

Ans. April 1, 2024

UPSSSC PET Subject-Wise Difficulty Level 2025 (Sep 6, Shift 1) OUT

As per the students, the overall difficulty level of the Sep 6 Shift 1 is Easy to Moderate. Some felt Moderate.

The UPSSSC PET exam consists of variety of subjects. Scroll down for the subject-wise difficulty level as per the feedback of the students.

Subjects Difficulty Level
India History Easy
Indian National Movement Easy to Moderate
Geography

Easy to Moderate

Indian Economy

Easy to Moderate

Indian Constitution & Public Administration

Easy to Moderate

General Science

Easy to Moderate

Elementary Arithmetic Moderate
General Hindi Easy
General English Moderate
Logic & Reasoning

Easy to Moderate

Current Affairs

Easy to Moderate

General Awareness

Easy to Moderate

Analysis of Hindi Unread Passage - 2 Passages

Easy to Moderate

Graph Interpretation - 2 Graphs

Easy to Moderate

Table Interpretation & Analysis - 2 Tables

Easy to Moderate

Overall Difficulty Level

Easy to Moderate

Also Read: UPSSSC PET Syllabus in Hindi

UPSSSC PET Exam Pattern 2025

Candidates can read the UPSSSC PET Exam Pattern 2025 below in this article.

  • The UPSSSC PET 2025 exam will be conducted in an offline mode.
  • Total Questions asked: 100 Questions
  • Marks: 100 Marks
  • Time Duration: 2 hours
  • Correct Answer: 1 mark will be awarded for each correct answer
  • Negative Marking: 1/4th mark will be deducted for each wrong answer

Subject

Questions

Marks

India History

5

5

Indian National Movement

5

5

Geography

5

5

Indian Economy

5

5

Indian Constitution & Public Administration

5

5

General Science

5

5

Elementary Arithmetic

5

5

General Hindi

5

5

General English

5

5

Logic & Reasoning

5

5

Current Affairs

10

10

General Awareness

10

10

Analysis of Hindi Unread Passage - 2 Passages

10

10

Graph Interpretation - 2 Graphs

10

10

Table Interpretation & Analysis - 2 Tables

10

10

Total

100

100

Also Read: UPSSSC PET Answer Key

UPSSSC PET 2025 Marking Scheme

Candidates can check below the marking scheme of the UPSSSC PET exam.

Total Marks 

Correct Answer

Negative Marking

100

+ 1 Mark Per Question

1/4th will be deducted per wrong answer

Also Read:

UPSSSC PET Previous Year Question Papers Download PDF (2021-2024)

UPSSSC PET Shift Timings 2025: Check Schedule, Exam Centre List & Things to Carry

How to Download UPSSSC PET Exam Admit Card

About the Author
author-image
Shikha Goyal
Assistant Manager
Shikha Goyal is an author with expertise in various domains, especially engineering. She has postgraduate degrees in Mathematics as well as Mass Communication and Journalism. She has devoted her life to helping stud Read Full Bio
Download Important Dates for Sarkari Exams Exams

News & Updates

Latest NewsPopular News

Explore Other Exams

7 Mar '24

MP Police Constable Result

15 Sep '23

MP Police Constable Answer Key

9 Oct '25 -

7 Nov '25

DSSSB 2025 TGT Application For...

7 Jul '25 -

4 Aug '25

DSSSB 2025 PGT Exam Dates

Nov '25

MP Patwari Application Form 20...

Aug '25

UPSSSC VDO Mains Result 2023

29 Apr '25 -

5 May '25

UPSSSC VDO Mains Answer Key 20...

Jul '25

UP Lekhpal Application Form

Jun '25

UP Lekhpal Notification

10 Aug '22

UPPCL JE final result 2022

7 Aug '22

Document verification for Civi...

The list of exams are recommended based on what other exams do the students in your area show interest in
qna

Student Forum

chatAnything you would want to ask experts?
Write here...

Answered 2 months ago

Yes. The exam conducting authority released the UPSSSC PET 2025 admit card on the official website at upsssc.gov.in. The admit card is a crucial document that should be carried to the examination centre by the candidate. Without it, he or she will not be allowed to take the exam.

S

Shikha Goyal

Contributor-Level 10

Answered 2 months ago

The UPSSSC PET 2025 admit card will be released on the official website at upsssc.gov.in. Candidates can download it from the official website. The download link will be provided on the Shiksha page once it is announced. It is mandatory to carry the admit card to the examination centre. 

I

Ishita Kaur

Contributor-Level 6

Answered 2 months ago

Yes, there is a biometric attendance and document verification process usually conducted at the exam centre before the UPSSSC PET exam starts. Reaching the exam center on time is crucial. Also, the admit card is a mandatory document that is required to be carried at the examination centre.

J

Jasleen Jain

Contributor-Level 6

Answered 2 months ago

The shift timings, exam centre details, and exam date all will be mentioned on the UPSSSC PET admit card 2025, and it can be downloaded from the official website.

C

Chanchal Shekhar

Contributor-Level 6

Answered 2 months ago

Yes, the shift timings of the UPSSSC PET 2025 exam will remain the same across all the exam centres. Candidates need to report to the exam centre on time to avoid the hassle-free entry.

M

Manisha Singh

Contributor-Level 6

Answered 2 months ago

Candidates will be informed about their UPSSSC PET Shift Timing & Exam Centre along with their UP PET Admit Card. The exam will be conducted in two shifts. The candidates are advised to reach the exam centre before the reporting time as mentioned on their UP PET Admit Card 2025.

S

Satyendra Garg

Contributor-Level 6

Answered 2 months ago

The UPSSSC PET 2025 exam was conducted in two shifts on each day. The first shift was from 10 am to 12 noon, and the second shift was from 3 pm to 5 pm.

S

Shikha Goyal

Contributor-Level 10

Answered 2 months ago

Yes, the PET is compulsory and a mandatory (first) step for applying for the UPSSSC various posts. Candidates need to clear the PET to be eligible for the main examination.

I

Ishita Kaur

Contributor-Level 6

Answered 2 months ago

Candidates need to submit the UPSSSC PET Application Fee through online mode only. Candidates can check the PET Application Fee in the table below.

Category

Application Fee

Online Processing Fee

Total Amount

UR/OBC

160

25

185

SC/ST

70

25

95

PH

Nil

25

25

V

Virajita Shukla

Contributor-Level 6

Answered 2 months ago

The UPSSSC PET exam covers several subjects including;

  • Indian History & National Movement

  • Geography & Indian Economy

  • Indian Constitution & Public Administration

  • General Science & Elementary Arithmetic

  • General Hindi & General English

  • General Awareness & Current Affairs

  • Reasoning and Logic, etc.

G

Gunjan Majumder

Contributor-Level 6