
- The D- And F- Block Element Questions and Answers
- JEE Main 27th June 2022 (Second Shift)
- JEE Mains Solutions 2022,27th june ,chemistry , first
- JEE Mains 2020
The D- And F- Block Element Questions and Answers
1. Identify A to E and explain reaction involves:
|
Ans: CuCO3 (D) Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O (E) CaCO3 + CO2 + H2O → Ca(HCO3)2 clear sol. CuO + CuS (A) Cu + 4HNO3 → Cu(NO3)2 + 2NO2 + 2H2O (conc.) (B) Cu(NO3)2 + 4NH3 → [Cu(NH3)4](NO3)2 (C) blue solution |
2. When a chromite ore (A) is fused with sodium carbonate in free excess of air and the product is dissolved in water, a yellow solution of compound (B) is obtained. After treatment of this yellow solution with sulphuric acid, compound (C) can be crystallized from the solution. When compound (C) is treated with ���, orange crystals of compound (D) crystallise out. Identify A to D and also explain the reactions. |
Ans: (A) = FeCr2O4 (B) = Na2CrO4 (C) = Na2Cr2O7 (D) = K2Cr2O7 4FeCrO4 + 8NaCO3 + 7O2 → 8Na2CrO4 + 2Fe2O3 + 8CO2 (A) (B) 2NaCrO4 + 2H + → Na2Cr2O7 + 2Na + + H2O Na2Cr2O7 + KCl→ K2Cr2O7 + 2NaCl (C) (D) |
3. When an oxide of manganese (A) is fused with KOH in the presence of an oxidizing agent and dissolved in water, it gives a dark green solution of compound (B). Compound (B) disproportionate in neutral or acidic solution to give purple compound (C). An alkaline solution of compound (C) oxidises potassium iodide solution to a compound (D) and compound (A) is also formed. Identify compounds A to D and also explain the reactions involved. |
Ans: (A) = MnO2 (B) = K2MnO4 (C) = KMnO4 (D) = KIO3 2MnO2 + 4KOH + O2 → 2K2MnO4 + 2H2O (A) (B) 3MnO42- + 4H+ → 2MnO4- + MnO2 + 2H2O (C) 2MnO42- + 2H2O + KI→ 2MnO2 + 2SO4- + KIO3 (A) (D) |
4. On the basis of lanthanoid contraction, explain the following: (a) Nature of bonding in La2O3 and Lu2O3. |
Ans: As per fajan’s rule, smaller the size of ion, greater is its tendency to make covalent bonds as the positively charged cation strongly attract the negatively charged electron cloud. On moving from La to Lu in the lanthanoid series, the atomic size decreases so the covalent character increases. Hence, La2O3 is ionic and Lu2O3 is covalent. |
(b) Trends in the stability of oxo-salts of lanthanoids from La to Lu. |
Ans: The stability of Oxo salts is directly proportional to the size of atom, as we move from La to Lu, the size of the atom decreases and hence the stability of oxo salts also decreases. |
(c) Stability of the complexes of lanthanides. |
Ans: As we move along the lanthanide series, the atomic size decreases. As a result, the charge/size ratio increases and the stability of the complexes also increases. |
(d) Radii of 4d- and 5d-block elements. |
Ans: As an effect of lanthanide contraction, zirconium and hafnium have similar radius of 160pm and 159 pm respectively. Due to this similarity in their size, they show similar physical and chemical properties. Lanthanoid contraction: Because the elements in Row 3 have 4f electrons. These electrons do not shield good, causing a greater nuclear charge. This greater nuclear charge has a greater pull on the electrons and result in the decrease in their size and atomic radii. |
(e) Trends in acidic character of lanthanide oxides. |
Ans: Acidic or basic character of oxides is related to the nature of oxides. As we move along the lanthanide series from La to Lu, the covalent character increases. Therefore, their basic character decreases or acidic character increases. |
5. (A) Answer the following questions: (i) Which element of the first transition series has the highest second ionization enthalpy? |
Ans: Out of all the elements of the first transition series copper has the highest second ionisation enthalpy. Electronic configuration of Copper is: 3d104s1 After the Loss of first electron from the 4s copper acquires 3d10 configuration which is stable. Therefore, removal of second electron from the field 3-D orbital is very difficult and requires high amount of energy. |
6. (ii) Which element of the first transition series has highest third ionization enthalpy? |
Ans: Among the elements of first transition series zinc has the highest third ionisation enthalpy. Electronic configuration of zinc is: 3d104s2 After the loss of two electrons from 4s orbital, Z and +2 Ion acquires 3d10 fully filled configuration which is highly stable therefore removal of third electron from 3d 10orbital will be more difficult and requires a large amount of energy. |
(iii) Which element of the first transition series has lowest enthalpy of atomization? |
Ans: Zinc is the element of the first transition series that has the lowest enthalpy of atomisation. The electronic configuration of zinc is: 3d104s2.This is because it has filled 3d-subshell and filled 4s-subshell so no unpaid electron is available for metallic bonding. |
(b) Identify the metal and justify your answer: (I) CarbonylmM(CO)5 |
Ans: Fe(CO)5 as per EAN Rule. EAN Rule: Effective atomic number (EAN), number that represents the total number of electrons surrounding the nucleus of a metal atom in a metal complex. (II) MO3F Ans: The M in the given complex is in +7 O.S. Manganese is the only element in the first transition series that shows +7 oxidation state, therefore this compound is MnO3F. |
6. Mention the type of compounds formed when small atoms like H get trapped inside the crystal lattice of transition metals. Also give physical and chemical characteristics of these compounds. |
Ans: Interstitial compounds are formed when small atoms like H, C and N get trapped inside the crystal lattice of transition metals. Characteristics: They are hard and rigid in nature having high melting points. Like pure metals only, they are conductors. They can gain chemical inertness. |
8. (A) Transition metals can act as catalysts because these can change their oxidation state. How does Fe(III) catalyse the reaction between iodide and persulphate ions? |
Ans: 2I- + S2O82- →Fe(III) I2 + 2SO42- role of fe ions: 2Fe3+ + 2I- → 2Fe2+ + I2 2Fe2+ + S2O82- → 2Fe3+ + 2SO42- |
(B) Mention any three processes where transition metals act as catalysts. |
Ans: 1. Fine powdered state of Nickel is used in the hydrogenation of oils into fats.
|
9. A violet compound of manganese (A) decomposes on heating to liberate oxygen and compounds (B) and (C) of manganese are formed. Compound (C) reacts with KOH in the presence of potassium nitrate to give compound (B). On heating compound (C) with conc. H2SO4 and NaCl, chlorine gas is liberated and a compound (D) of manganese along with other products is formed. Identify compounds A to D and also explain the reactions involved. |
Ans: KMnO4 (A) (B) (C) MnO2 + KOH → 2K2MnO4 + 2H2O MnO2 + 4NaCl + 4H2SO4→ MnCl2 + 2NaHSO4+2H2O + Cl2 (D) (A) = KMnO4 (B) = K2MnO4 (C) = MnO2 (D) = MnCl2
|
Commonly asked questions
65. Match the catalysts given in Column I with the processes given in Column II.
1. Identify A to E and explain reaction involves:

2. When a chromite ore (A) is fused with sodium carbonate in free excess of air and the product is dissolved in water, a yellow solution of compound (B) is obtained. After treatment of this yellow solution with sulphuric acid, compound (C) can be crystallized from the solution. When compound (C) is treated with ???, orange crystals of compound (D) crystallise out. Identify A to D and also explain the reactions.
JEE Main 27th June 2022 (Second Shift)
JEE Main 27th June 2022 (Second Shift)
Commonly asked questions
Identify the incorrect statement for PCl5 from the following
The gas produced by treating an aqueous solution of ammonium chloride with sodium nitride is
Arrange the following coordination compounds in the increasing order of magnetic moments (Atomic numbers: Mn = 25; Fe = 26)
(A) (B) (C) (high spin) (D)
Choose the correct answer from the options given below
JEE Mains Solutions 2022,27th june ,chemistry , first
JEE Mains Solutions 2022,27th june ,chemistry , first
Commonly asked questions
Metal deficiency defect in shown by Fe0.93O. In the crystal, some Fe2+ cations are missing and loss of positive charge is compensated by the presence of Fe3+ ions. The percentage of Fe2+ ions in the Fe0.93O crystals is___________.
If the uncertainty in velocity and position of a minute particle in space are, 2.4 × 10-26(ms-1) and 10-7(m) respectively. The mass of the particle in g is __________.
(Given: h = 6.626 × 10-34g)
2g of a non-volatile non-electrolyte solute is dissolved in 200g of two different solvents A and B whose ebullioscopic constant are in the ratio of 1:8. The elevation in boiling points of A and B are in the ratio The value of y is __________. (Nearest integer)
JEE Mains 2020
JEE Mains 2020
Commonly asked questions
The number of molecules with energy greater than the threshold energy for a reaction increases five fold by a rise of temperature from 27°C to 42°C. Its energy of activation in J/mol is (Take in 5 = 1.6094; R = 8.314 J mol⁻¹ K⁻¹)
Consider the following equations :
2Fe²⁺ + H₂O₂ → xA + yB (in basic medium)
2MnO₄⁻ + 6H⁺ + 5H₂O₂ → x'C + y'D + z'E (in acidic medium)
The sum of the stoichiometric coefficients x, y, x', y' and z' for products A, B, C, D and E, respectively, is
The number of chiral centres present in threonine is
Chemistry NCERT Exemplar Solutions Class 12th Chapter Eight Exam