
- Alcohols, Phenols, and Ethers Multiple Choice Questions
- Alcohols, Phenols, and Ethers Question and Aanswers
Alcohols, Phenols, and Ethers Multiple Choice Questions
1. Monochlorination of toluene in sunlight followed by hydrolysis with aq. NaOH yields. I. o-Cresol II. m-Cresol III. 2, 4-Dihydroxytoluene IV. Benzyl alcohol |
Ans: IV Benzyl alcohol The chlorine atom is substituted by the hydrogen atom of methyl hydrocarbon present in toluene to form benzyl chloride on monochlorination of toluene in presence of sunlight by free radical pathway C6H5CH3 + Cl2 Toluene Benzyl Chloride
Benzyl chloride (monochlorinated toluene product) on hydrolysis with aq. NaOH yields benzyl alcohol by substituting the chloride ion by OH- ion by nucleophilic substitution reaction. C6H5CH2Cl Benzyl Benzyl Chloride Alcohol |
2. How many alcohols with molecular formula C4H10O are chiral in nature? I. 1 II. 2 III. 3 IV. 4 |
Ans: 1 The alcohol with molecular formula C4H10O is butanol has 4 isomers, these are:
| OH
| CH3 CH3 |
| OH
Butane-2-ol has chiral carbon which has all different substituted groups attached, so butane-2-ol alcohol with molecular formula C4H10O is chiral in nature. |
3. What is the correct order of reactivity of alcohols in the following reaction? R - OH + HCl I. 1° > 2° > 3° II. 1° < 2° > 3° III. 3° > 2° > 1° IV. 3° > 1° > 2° |
Ans: III 3° > 2° > 1° Alcohols are classified as primary, secondary and tertiary by lucas reagent which is a mixture of concentrated HCl and dry anhydrous ZnCl2. The carbocation is formed as the intermediate during the lucas test of alcohol.More the stability of intermediate carbocation, more will be the reactivity of alcohol.
Tertiary carbocation is most stable then the secondary alcohol is stable due to hyperconjugation and the primary alcohol is the least stable.
Stability of intermediate carbocation: 3° > 2° > 1°
Reactivity of alcohol: 3° > 2° > 1° |
4. CH3CH2OH can be converted into CH3CHO by ________________ . I. catalytic hydrogenation II. treatment with LiA1H4 III. treatment with pyridinium chlorochromate IV. treatment with KMnO4 |
Ans: III. treatment with pyridinium chlorochromate
The pyridinium chlorochromate is a complex of chromium trioxide with pyridine. This reagent is preferred for mild oxidation to form aldehydes and hence the oxidation to carboxylic acid is prevented.
Primary alcohols are oxidized to form aldehyde, whereas secondary and tertiary alcohols are oxidized to form ketones. The conversion of a hydroxyl group to aldehyde can be done by the removal of hydrogen atoms (Oxidation), looking at the following options; pyridinium chlorochromate and potassium dichromate are both oxidizing agents. However, when pyridinium chlorochromate is used, it is a weaker oxidizing agent compared to potassium permanganate; hence, it reduces ethanol to acetaldehyde (ethanal). CH3CH2OH |
5. The process of converting alkyl halides into alcohols I. addition reaction II. substitution reaction III. dehydrohalogenation reaction IV. rearrangement reaction |
Ans: II. substitution reaction
Alkyl halides undergo substitution reactions to form corresponding alcohol.The halide ion, X- is substituted by OH- ion to form alcohol by nucleophilic substitution reaction.
R-X → R-OH |
6. Which of the following compounds is aromatic alcohol? |
Ans: III. B, C
The aromatic alcohols or aryl-alcohols are a class of chemical compounds containing a hydroxyl group (—OH) bonded directly to an aromatic hydrocarbon group.
In the given question, the aromatic alcohols are those compounds in which the hydroxyl group is not directly attached to the benzene ring but is linked to a carbon atom situated in a side-chain. In short, we will search for that figure in which the hydroxyl group is linked to sp3 hybridised carbon. So, compound B and C have -OH groups attached to sp3 hybridized -CH3 groups and hence are aromatic alcohols and compounds A and D have -OH groups attached to sp2 benzene rings, hence are non-aromatic compounds |
7. Give IUPAC name of the compound given below. CH3—CH—CH2--CH2--CH—CH3 | | Cl OH I. 2-Chloro-5-hydroxyhexane II. 2-Hydroxy-5-chlorohexane III. 5-Chlorohexan-2-ol IV. 2-Chlorohexan-5-ol |
Ans: III. 5-Chlorohexan-2-ol The IUPAC naming of the given compound are as follows: Word root: It depends upon the number of carbon atoms in the longest continuous carbon chain selected, called the parent chain. Depending upon the number of carbons in the chain the compound is assigned a word. The given compound contain 6 carbon attached in the continuous longest chain and word root for 6 carbon atoms is ‘hex’.
The suffix- A suffix is added after the word root to indicate the nature of the carbon-carbon bond. The given carbon chain contains a single bond then a suffix will be added as “ane”.
Prefix- The groups which are not regarded as functional but present in the carbon chain as substituents are written before the word root as a prefix. Such groups are fluorine, chlorine, nitro, etc.
According to the IUPAC rule, the prefix (Chlorine) will be written first followed by the word root and primary suffix and secondary suffix. As the compound contains chlorine which will be regarded as substituents and will be written as a prefix. The compound contains six carbon atoms due to which it will be considered as hexane and the word root will be “hex”. Since it is an alkane compound, the primary suffix will be “ane” and the secondary suffix will be “ol”. Therefore, the IUPAC name of the given compound is 5-Chlorohexan-2-ol. |
8. IUPAC name of m-cresol is I. 3-methylphenol II. 3-chlorophenol III. 3-methoxyphenol IV. benzene- 1.3-diol |
Ans: I. 3-methylphenol
The m-cresol is an organic compound which contains a benzene ring, a -OH group and a methyl group. It has a methyl group substituted to meta position in the phenol ring. According to the IUPAC system, the -OH group is given more priority than the methyl group.
The cresols are also called hydroxytoluene or the methylphenols. These contain a benzene ring with one methyl and one phenol group substituted. There are three forms of cresols which are o-cresol, m-cresol and p-cresol. m- cresol is a colourless liquid and is viscous in nature. In case of m-cresol, the methyl group and the hydroxyl group at 1st and 3rd position. The structure of m-cresol can be written as-
|
9. IUPAC name of the compound CH3—CH—OCH3 is _______________ . | CH3 I. 1-methoxy-1-methylethane II. 2-methoxy-2-methylethane III. 2-methoxypropane IV. isopropylmethyl ether |
Ans: II. 2-methoxy-2-methylethane
IUPAC provides consistency to the names of organic compounds. It enables every compound to possess a unique name, which otherwise is not plausible with the common names. The chemical structure of the given compound is shown below: |
10. Which of the following species can act as the strongest base? I. ΘOH II. ΘOR III. ΘOC6H5 IV.
|
Ans: II. ΘOR
The species which is the weakest acid has the strongest conjugate base. The ROH is the weakest acid among the given compounds due to the inductive effect of the alkyl group. Therefore, the strongest conjugate base is ΘOR. |
11. Which of the following compounds will react with sodium hydroxide solution in water? I. C6H5OH II. C6H5CH2OH III. (CH3)3COH IV. C2H5OH |
Ans: I. C6H5OH
C6H5OH, phenol is a strong acid (due to resonance) which will react with sodium hydroxide solution in water to form sodium phenoxide and water. Phenol is more acidic than sp3 hybridized attached alcohols. |
12. Phenol is less acidic than I. ethanol II. o-nitrophenol III. o- IV. o-methoxyphenol |
Ans: IV. o-methoxy phenol
The stability of the conjugate base determines the acidic character of the compound. Higher the stability of the conjugate base, the higher is the acidic character.
Phenol, O-nitrophenol, O-methyl phenol, and O-methoxy phenol all are aromatic compounds. In aromatic compounds, the negative charge of the conjugate base charge is delocalised. The delocalisation of negative charge gives additional stability to the compound.
Ethanol is not aromatic and it cannot delocalise the negative charge formed after the H+ ion leaves the c. So, it is the least acidic among the given options. Thus, we can eliminate it. There are two types of groups, the electron-withdrawing, and the electron releasing group. The methyl group and the methoxy group are electron releasing groups. They release the electrons and hence decreases the stability of the negatively charged conjugate base..
On the other hand, a nitro group is an electron-withdrawing group. They withdraw the electrons from the aromatic ring. Withdrawing the negative charge from the ring will increase the stability of the compound in this case.
Phenoxide is stabilised by resonance effect only and it does not have any electron releasing group. So, it is more acidic than o-methyl phenol and o-methoxy phenol. But the absence of an electron-withdrawing group makes it less acidic than o-nitrophenol. |
13. Which of the following is most acidic? I. Benzyl alcohol II. Cyclohexanol III. Phenol IV. m-Chlorophenol |
Ans: IV. m-Chlorophenol
Phenols are more acidic than sp3 and sp2 hybridized alcohol. The m-Chlorophenol is more acidic than phenol due to the -I effect (dominated by the + R effect) of chlorine atom increasing the acidity of phenol. |
14. Mark the correct order of decreasing acid strength of the following compounds. III. d > e > c > b > a IV. e > d > c > b > a |
Ans: II. b > d > a > c > e
The acidic strength decreases with increasing stability of the conjugate base of the given alcohol. -NO2 group at the para position in compound (b) is the most acidic due to the -M effect of the -NO2 group.
Compound (d) has -I effect on the conjugate base, whereas the -OCH3 group has + M effect on the conjugate base and hence decreases the acidity of compounds (c) and (e). |
15. Mark the correct increasing order of reactivity of the following compounds with HBr/HC1.
|
Ans: III. b < c < a
The reaction will proceed by SN1 mechanism to form the carbocation intermediate, more the stability of carbocation more will be the reactivity of the given compound with HBr/HC1.
-NO2 group is an electron withdrawing group and due to the -M effect, increases the stability of carbocation. Cl group at para position shows + M effect due to it, carbocation is least stable and hence, the compound (c) is the least reactive. |
16. Arrange the following compounds in increasing order of boiling point. Propan- 1-ol. butan-l-ol. butan-2-ol. pentan- 1-ol I. Propan- 1-ol. butan-2-ol. butan- 1-ol. pentan- 1-ol II. Propan- 1 -ol. butan- 1 -ol. butan-2-ol. pentan- 1 -ol III. Pentan-l-ol. butan-2-ol. butan- 1 -ol. propan- 1-ol IV. Pentan-l-ol. butan- 1-ol. butan-2-ol. propan- 1-ol |
Ans: I. Propan- 1-ol. butan-2-ol. butan- 1-ol. pentan- 1-ol
The compounds Propan-l-ol, butan-2-ol, butan-1-ol ,pentan-1-ol belong to the alcohol family. The structure of the given alcohols are as shown below:
|
17. Which of the following are used to convert RCHO into RCH2OH? I. H2/Pd II. LiA1H4 III. NaBH4 IV. Reaction with RMgX followed by hydrolysis |
Ans: I. H2/Pd II. LiA1H4 III. NaBH4
Aldehydes and ketones are converted to alcohols by catalytic hydrogenation.The reagents used to convert the aldehydes to alcohol are by H2/Pd , lithium aluminium hydride (LiA1H4), and sodium borohydride (NaBH4). |
18. Which of the following reactions will yield phenol?
|
Phenol is prepared by:
|
19. Which of the following reagents can be used to oxidise primary alcohols to aldehydes? I. CrO3 in anhydrous medium. II. KMnO4 in an acidic medium. III. Pyridinium chlorochromate. IV. Heat in the presence of Cu at 573K. |
Ans: I. CrO3 in anhydrous medium. II. Pyridinium chlorochromate. III. Heat in the presence of Cu at 573K.
KMnO4 is a strong oxidising agent and oxidises the primary alcohol to ketone. Hence cannot be used as a reagent to oxidise primary alcohols to aldehydes. |
20. Phenol can be distinguished from ethanol by the reactions with I. Br2/water II. Na III. Neutral FeCl3 IV. All the above |
Ans: I. Br2/water III. Neutral FeCl3
Phenol does not give the bromine water (Br2/water ) test whereas ethanol gives the bromine water.
Phenol on reaction with neutral FeCl3 forms a colored complex with Fe3+ ion whereas ethanol does not form the colored complex with neutral FeCl3. |
21. Which of the following arc benzylic alcohols? I. C6H5—CH2—CH2—OH II. C6H5—CH2—OH III. C6H5—CH—OH | CH3 IV. C6H5—CH—CH—OH | CH3 |
Ans: I. C6H5—CH2—OH III. C6H5—CH—OH | CH3
Benzylic alcohol are those alcohols which have phenyl group attached to the alpha carbon of alcohol.
R—CαH2—OH : Benzylic Alcohol
The compound II and III have phenyl group attached at the Cα of the alcohol and thence they are benzylic alcohols |
Alcohols, Phenols, and Ethers Question and Aanswers
1. Write the mechanism of the reaction of HI with methoxybenzene. |
Ans: In case of anisole, methylphenyl oxonium ion,
|
2. (a) Name the starting material used in the industrial preparation of phenol. |
Ans: Cumene is the beginning element for the industrial production of phenol.
|
(b) Write complete reaction for the bromination of phenol in aqueous and non-aqueous medium. |
Ans:
|
(c) Explain why Lewis acid is not required in bromination of phenol? |
Ans: Benzene is normally halogenated in the presence of a Lewis acid, such as FeBr3, which polarises the halogen molecule. Even in the absence of Lewis acid, the polarisation of the bromine molecule occurs in the case of phenol. It's because the benzene ring's —OH group has a strong activating impact. |
3. How can phenol be converted to aspirin? |
Ans:
|
4. Explain a process in which a biocatalyst is used in industrial preparation of a compound known to you. |
Ans: Commercially, ethanol (C2H5OH) is made by fermenting carbohydrates, which is the earliest process. In the presence of an enzyme called invertase, sugar in molasses, sugarcane, or fruits like grapes is transformed to glucose and fructose (both of which have the formula C6H12O6).
In the presence of another enzyme, zymase, present in yeast, glucose and fructose are fermented. |
Commonly asked questions
Write the mechanism of the reaction of HI with methoxybenzene.
(a) Name the starting material used in the industrial preparation of phenol.
(b) Write complete reaction for the bromination of phenol in aqueous and non-aqueous medium.
(c) Explain why Lewis acid is not required in bromination of phenol?
How can phenol be converted to aspirin?
Chemistry NCERT Exemplar Solutions Class 12th Chapter Eleven Exam