CBSE 10th Mathematics Question Paper 2023 with Solutions: Download CBSE 10th Maths solutions 2023

CBSE 10th 2026 ( CBSE 10th )

Salviya
Salviya Antony
Senior Executive - Content
Updated on Mar 24, 2023 09:20 IST

CBSE 10th Mathematics Question Paper 2023 with Solutions are given on this page. Students can check the solutions of the CBSE Class 10 Mathematics Question Paper 2023 set 2 and download CBSE 10th Maths solutions 2023 PDF.

CBSE 10th Mathematics Question Paper 2023 Solution

CBSE Class 10 Maths Solutions 2023: We have provided the CBSE 10th Maths solutions 2023 on this page. Students can check the answers of CBSE Class 10 Maths question paper 2023. They can use our CBSE class 10 Maths solutions 2023 to check whether their answers are correct. CBSE 10th Mathematics Question Paper 2023 with Solutions - Set 2 is provided on this page. They should note that this is not the official CBSE answer key. We will update the page with more solutions. CBSE Class 10 Mathematics exam 2023 was held on March 21, 2023. Check the CBSE Maths Question paper answer key 2023.

CBSE 10th aspirants in All India like these B.Tech colleges

Students like you from All India who showed interest in CBSE 10th also showed interest in these B.Tech colleges

Vellore
#16 NIRF
₹4.87 L
Delhi
#30 NIRF
₹4 L
Jalandhar
#48 NIRF
₹6.8 L
Pune
101-150 NIRF
₹7.2 L

Want better recommendations?

There is a 90% more chance of getting best college recommendations by sharing preferences.
Pune
NA
Mumbai
#3 NIRF
₹8 L
Pune
#90 NIRF
₹3.08 L
Chandigarh
#31 NIRF
₹5.7 L
Manipal
#3 Times
₹6.09 L
Pune
#63 India Today
₹3.19 L
Confused about which college or exam to opt for?assitentRcpRhsImage
  • Chat with our counselor
  • Get your personalised list of colleges & exams matching your preferences
View allCollections

The CBSE Class 10 Maths Solutions are given in a detailed manner so that students can understand it easily. We have also provided a PDF of the CBSE 10th Mathematics Question Paper 2023 with Solutions . Students can download and save the CBSE Class 10 Maths solutions for future reference. 

Q:   Where can I get CBSE 10th question papers of previous years?
Q:   Where can I get CBSE Class 10 sample papers?
Q:   Should I download and practice CBSE Class 10 previous years' question papers? How will they help me?

CBSE 10th Mathematics Question Paper 2023 with Solutions - Set 2

CBSE Question Paper  Solutions Download Link
CBSE Class 10 Maths Question Paper 2023 - Set 2  Click here

Section A

Question 1: In what ratio, does the x-axis divide the line segment joining the points A(3, 6) and B(-12, -3)? 

(A) 1:2 

(B) 1:4 

(C) 4:1 

(D) 2:1 

Solution: 

CBSE 10th Question Paper 2023 Solutions

Question 2: In the given figure, PQ is a tangent to the circle centred at O. If ∠AOB = 950, then the measure of ∠ABQ will be

CBSE 10th Mathematics Question Paper 2023 with Solutions

Solution:

We know the tangent at any point of a circle is perpendicular to the radius through the point of contact.

∠OBQ = 900

OA = OB (Radius of circle)

So ∠OAB = ∠OBA

Class 10 CBSE Maths 2023 Question Paper Solution

Question 3: If 2 tan A = 3, then the value of (4 sin A plus 3 cos A)/(4 sin A - 3 cos A) is

(A) 7/√13

(B) 1/√13

(C) 3

(D) does not exist

Solution:

Class 10 CBSE Mathematics 2023 Exam Solutions

Question 4. In a group of 20 people, 5 can't swim. If one person is selected at random, then the probability that he/she can swim, is

(A) 3/4

(B) 1/3

(C) 1

(D) 1/4

Solution:

Total number of people = 20

No. of people who can swim = 15

Required probability = 15/20 = 3/4

Hence option A is the answer.

Question 5. The distribution below gives the marks obtained by 80 students on a test.

Marks

Less than 10

Less than 20

Less than 30

Less than 40

Less than 50

Less than 60

No. of students

3

12

27

57

75

80

The modal class of this distribution is

(A) 10-20

(B) 20-30

(C) 30-40

(D) 50-60

Solution:

In a frequency distribution,  the class that consists of the highest frequency is known as the modal class.

Marks

Frequency

0-10

3

10-20

12-3 = 9

20-30

27-12 = 15

30-40

57-27 = 30

40-50

75-57 = 18

50-60

80-75 = 5

Modal class is 30-40.

Q:   Is solving CBSE 10th sample papers enough for boards?
Q:   Is CBSE 10th sample paper easier than board paper?
Q:   When will CBSE release the CBSE 10th sample papers 2026? Where can I download them?

Hence option C is the answer.

Question 6. The curved surface area of a cone having height 24 cm and radius 7 cm, is

(A) 528 cm2

(B) 1056 cm2

(C) 550 cm2

(D) 500 cm2

Solution:

Given that height of cone = 24 cm

Radius = 7 cm

Slant height, l = √625 (find slant height using h and r, root of sum of square of h and r)

= 25

CSA = πrl

= (22/7)×7×25

= 550 cm2

Hence option C is the answer.

Question 7. The end-points of a diameter of a circle are (2, 4) and (-3, -1). The radius of the circle is 

(A) 2√5

(B) (5/2)√5

(C) (5/2)√2

(D) 5√2

Solution:

The length of the diameter can be found by using the distance formula.

Distance between (2, 4) and (-3, -1) = √50

= 5√2

Radius = diameter/2

= (5/2)√2

Hence option C is the answer.

Question 8. Which of the following is a quadratic polynomial with zeros (5/3) and 0?

(A) 3x(3x-5)

(B) 3x(x-5)

(C) x2-5/3

(D) 5x2/3

CBSE Mathematics Exam Class 10 2023 Solutions

Question 9. The graph of y = p(x) is given, for a polynomial p(x). The number of zeroes of p(x) from the graph is

Set 2 CBSE 10th 2023 Mathematics Solutions

(A) 3

(B) 1

(C) 2

(D) 0

Solution:

Look at the graph and find how many points the graph cuts or touches the x-axis.

Here it is only at 1 point.

Hence option B is the answer.

Question 10.

Class 10 CBSE Mathematics 2023 Set 2 Solutions

Question 11: If a, b, c form an A.P. with common difference d, then the value of a -2b-c is equal to

(A) 2a 4d

(B) 0

(C) -2a-4d

(D) -2a-3d

CBSE class 10 Maths solutions 2023

Question 12. If the value of each observation of a statistical data is increased by 3, then the mean of the data

(A) remains unchanged

(B) increases by 3

(C) increases by 6

(D) increases by 3n

Solution:

If each observation of the data is increased by 3, then their mean is increased by 3.

Hence option B is the answer.

Question 13. Probability of happening of an event is denoted by p and probability or non-happening of the event is denoted by q. Relation between p and q is

CBSE class 10 Maths solutions

Question 14. A girl calculates that the probability of her winning the first prize in a lottery is 0.08. If 6000 tickets are sold, how many tickets has she bought ?

(A) 40

(B) 240

(C) 480

(D) 750

Solution:

Given, total number of tickets sold = 6000

Probability of her winning = 0.08

Total number of tickets she bought = 6000 × 0.08 

= 480

Hence option C is the answer.

Question 15. If α, β are the zeroes of a polynomial p(x) = x2 plus x- 1, (1/α) plus (1/ β) equals is

Class 10 CBSE Maths Solutions

Question 16. The least positive value of k, for which the quadratic equation x2 plus kx-4 = 0 has rational roots, is

(A) ±2√2

(B) 2

(C) ±2

(D) √2

Solution:

The least positive value of k is 2.

Hence option B is the answer.

Question 17. [(5/8)sec260 - tan260 plus cos245] is equal to

(A) -5/3

(B) -1/2

(C) 0

(D) -1/4

CBSE class 10 Maths solutions

Question 18. Curved surface area of a cylinder of height 5 cm is 94.2 cm2. Radius of the cylinder is

(A) 2 cm

(B) 3 cm

(C) 2.9 cm

(D) 6 cm

Solution:

Given height of cylinder = 5 cm

Curved surface area = 94.2 cm2

CSA = 2πrh

94.2 = 2×3.14×r×5

Solving we get, r = 3

Hence option B is the answer.

Assertion-Reason Type Questions

In Question 19 and 20, an Assertion (A) statement is followed by a statement of Reason (R). Select the correct option out of the following:

(A) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A).

(B) Both Assertion (A) and Reason (R) are true but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A).

(C) Assertion (A) is true but Reason (R) is false.

(D) Assertion (A) is false but Reason (R) is true.

Question 19. Assertion (A) :The perimeter of triangle ABC is a rational number.

Reason (R) : The sum of the squares of two rational numbers is always rational.

Question 20. Assertion (A) : Point P(0, 2) is the point of intersection of y-axis with the line 3x plus 2y = 4. 

Reason (R) : The distance of point P(0, 2) from x-axis is 2 units. 

CBSE class 10 Maths solutions 2023

Section B

Question 21. Find the least number which when divided by 12, 16 and 24 leaves the remainder 7 in each case.

Solution:

The least number which is divisible by 12, 16, and 24 is the LCM of 12, 16, and 24.

LCM of 12, 16 and 24 = 48

So the least number which when divided by 12, 16 and 24 leaves the remainder 7 in each case = sum of 48 and 7 

= 55

Question 22. A bag contains 4 red, 3 blue and 2 yellow balls. One ball is drawn at random from the bag. Find the probability that drawn ball is 

(i) red 

(ii) yellow

Solution:

No. of red balls = 4

No. of blue balls = 3

No. of yellow balls = 2

Total number balls = 9

Probability of getting red ball = 4/9

Probability of getting yellow ball = 2/9

Question 23 (a). Solve the pair of equations x = 5 and y = 7 graphically.

Solution:

Below is the graph of x = 5 and y = 7

The lines intersect at (5, 7)

Question 23. (b)  Using graphical method, find whether pair of equations x = 0 and y= -3, is consistent or not.

Solution:

CBSE Maths Class 10 Solutions 2023
x = 0 and y= -3 intersect at (0, -3). 

Unique solution exists.

Hence the equations are consistent.

Question 24 (a). If sin x plus cos x =  √3, then find the value of sin x cos x. 

Question 24 (b): If sin A = 1/√2 and cot B = √3, then find the value of cosec A plus cosec B. 

About the Author
author-image
Salviya Antony
Senior Executive - Content
Salviya specialises in writing content on board exams. With a B.Tech degree from Kannur University, she has 3+ years of work experience in the education industry. She loves travelling, cooking, and watching movies.
Download Important Dates for Boards Exams

News & Updates

Latest NewsPopular News
qna

Student Forum

chatAnything you would want to ask experts?
Write here...

Answered a week ago

Marksheet and Adhaar details must be matched. So you have to approach to 10th passing school with relevant documents. The school will submit the application to CBSE regional office for correction.

98459214
pradeep kumar

Scholar-Level 18

Answered 2 weeks ago

Which Diploma course is best after 10th is based on the personal career goals of students. Students who have an interest in Science can apply for Engineering diploma. commerce students can pursue Diploma in taxation, financial accounting etc.Arts students can opt for Diploma in hospitality, fina art

...Read more

P

Porishmita Paul

Contributor-Level 8

Answered 3 weeks ago

The Madhya Pradesh Board Class 10 English exam pattern for 2025 includes four main sections: Reading, Writing, Grammar, and Textbook. The exam is conducted for 3 hours with a total of 100 marks. The Reading section involves three unseen passages totaling 15 marks, while the Writing section covers es

...Read more

P

PRINCE MISHRA

Contributor-Level 7

Answered 3 weeks ago

Students are advised to keep their 10th and 12th standard examination mark sheet ready before filling out the WBJEE application form. By having these documents ready, the students will be able to correctly fill out the required information in the application form.

N

Nishtha Jain

Contributor-Level 7

Answered 4 weeks ago

Yes, students can join Mercant Navy after 10th. There are many courses available for students after 10th. A few popular Merchant Navy courses after 10th are GP Rating, Deck Rating, Engine Rating, NCV, and Saloon Rating. 

P

Porishmita Paul

Contributor-Level 8

Answered a month ago

After 10th you need to complete your 10+2. However, if you are adamant about exploring a career in journalism, it is advised to take the humanities stream in 10+2 instead of Maths or Biology. Once your 10+2 is completed appear for any mass communication entrance exam of your choice and crack a seat

...Read more

N

Nupur Jain

Beginner-Level 5

Answered a month ago

Yes you can do but not as a full-timer. After 10th you will only be eligible for part-time or vocational courses like in Photography,  Editing, etc. because to get a degree in journalism you need to have a minimum qualification of 10+2 and only then you will be allowed to enter the college or media

...Read more

Y

Yatendra Singh

Beginner-Level 5

Answered a month ago

Yes, there are many flexible work-from-home options for girls, such as online tutoring, freelance graphic designing, social media management, blogging, and YouTube content creation.

P

Porishmita Paul

Contributor-Level 8

Answered a month ago

Yes, there are several job options after 10th pass for girls such as Data Entry Operator, Call Center Executive, Beauty Therapist, and Retail/Sales jobs. Many of these roles offers quick earning opportunities.

P

Porishmita Paul

Contributor-Level 8

Answered 2 months ago

Hi, listed below are the popular Hotel Management colleges in Mumbai after class 10:

College NameTuition Fee
Chhatrapati Shivaji Maharaj UniversityINR 1 lakh
Ice College of Hotel Management and Catering TechnologyINR 45,000 - INR 2 lakh
Indian Institute of Hospitality and ManagementINR 1 lakh
B.P. Marine Academy, BelapurINR 1.6 lakh
Rustomjee Academy for Global Careers, DahisarINR 1.5 lakh

Hope this helps!

A

Aneena Abraham

Contributor-Level 10