Shruti
Shruti Garg
Assistant Manager- Editorial
Updated on May 12, 2026 14:13 IST
CUET UG 2026 English question paper for May 12 shift 1 is now available. Students can now check the memory-based questions here. Candidates appearing for the CUET UG English 2026 exam can check the trending questions with answer key here. CUET UG 2026 exam is being conducted in CBT mode till May 31, 2026.

CUET UG 2026 English question paper for May 12 shift 1 is now available. Students can now check the memory-based questions here. Candidates appearing for the CUET UG English 2026 exam can check the trending questions with answer key here. CUET UG 2026 exam is being conducted in CBT mode till May 31, 2026.

CUET 2026 English Question Paper

CUET 2026 English Question Paper

Common University Entrance Test 2026 English exam for May 12 shift 1 has concluded. Candidates can now check the CUET UG English 2026 question paper (memory-based) along with the answers. CUET UG 2026 exam is being held in CBT mode till May 31, 2026. Candidates appearing for future shifts of CUET UG 2026 English exam can check the expected questions, analysis and student review here.

LATEST: CUET UG 2026 Analysis LIVE May 14

Still Have Shifts Left? Get the Complete Day-wise Paper Analysis Before Your Next Exam

Download the CUET 2026 May 11 & 12 Subject-wise Analysis PDF - difficulty levels, memory-based questions with solutions, topic weightage & last-minute strategy for 11 subjects across Shift 1 & 2.

CUET 2026 May 12 English Question Paper with Answer Key (Memory-Based)

Candidates can check the memory-based CUET 2026 May 12 shift 1 English question paper and answer key below.

CUET English 2026 May 12 Vocabulary Questions

Q1. What is the meaning of “Taciturn”?

Answer: Silent by nature

Q2. What is the meaning of “Sporadic”?

Answer: Occasional

Q3. What is the meaning of “Tumultuous”?

Answer: Noisy and chaotic

Q4. What is the meaning of “Ostentatious”?

Answer: Showy

Q5. What is the meaning of “Nefarious”?

Answer: Wicked

Q6. What is a “Pangram”?

Answer: A sentence containing every letter of the alphabet

Q7. What is the meaning of “Anonymous”?

Answer: Unknown

CUET English 2026 May 12 Match the Following

Q1. Match the following words with their meanings.

Taciturn — Silent

Sporadic — Occasional

Ostentatious — Showy

Nefarious — Evil

CUET English 2026 May 12 Phrasal Verb Question

Q1. The meeting was ___ due to heavy rain.

Answer: Called off

Q2. We should not ___ important details while writing notes.

Answer: Leave out

Q3. The issue suddenly ___ during the discussion.

Answer: Cropped up

Q4. She finally ___ her fear of public speaking.

Answer: Got over

CUET English 2026 May 12 Figure of Speech Question

Q1. Identify the figure of speech in “Her smile was like sunshine.”

Answer: Simile

Q2. Identify the figure of speech in “Time is a thief.”

Answer: Metaphor

Q3. Identify the figure of speech in “The stars danced in the sky.”

Answer: Personification

CUET English 2026 May 12 Rearrangement Questions

Q1. Rearrange the following sentences in the correct order.

P. He opened the letter carefully.
Q. He smiled after reading it.
R. The postman arrived early morning.
S. Ravi waited anxiously.

Answer: RSPQ

Q2. Rearrange the following sentences in the correct order.

P. The teacher entered the class.
Q. Students stood up immediately.
R. The bell rang loudly.
S. Silence spread everywhere.

Answer: RPQS

CUET English 2026 May 12 Grammar

Adjective Order (OSASCOMP)

Q1. Choose the correct sentence according to adjective order.

Answer: She bought a beautiful small red bag.

Active and Passive Voice

Q1. Change into passive voice: “They completed the project.”

Answer: The project was completed by them.

Q2. Change into active voice: “The song was sung by Arijit.”

Answer: Arijit sang the song.

CUET English 2026 May 12 Spelling Error

Q1. Identify the correct spelling.

Answer: Depreciation

Q2. Identify the correct spelling.

Answer: Aggregate

Q3. Identify the correct spelling.

Answer: Notorious

Q&A Icon
Commonly asked questions
Q:   What type of questions are asked in the CUET exam?
A: 

The CUET questions are objective in nature and carries four options also known as MCQs. Candidates will have to choose the correct answer option and click on it with the help of a mouse. Since CUET UG  exam will be conducted in CBT mode, test-takers will be able to mark only one answer option. 

Q:   What is the CUET marking scheme?
A: 

NTA prescribes the CUET UG marking scheme. Check below to know the CUET UG marking scheme:

  • Correct answer or the most appropriate answer: Five marks (+5)
  • Any incorrect option marked will be given minus one mark (-1).
  • Unanswered/Marked for Review will be given no mark (0).
  • If more than one option is found to be correct then Five marks (+5) will be awarded to only those who have marked any of the correct options.
  • If all options are found to be correct then Five marks (+5) will be awarded to all those who have attempted the question.
  • If none of the options is found correct or a question is found to be wrong or a question is dropped, then all candidates who have attempted the dropped question will be given five marks (+5) marks.
Q:   Why should I practice with CUET question papers from previous years?
A: 

Practicing with CUET UG (Common University Entrance Test) question papers from previous years offers following benefits:

  1. Helps in knowing format, structure, and types of questions.

  2. Student can know repeated question types.

  3. Help students know weak and strong sections

  4. Helps in developing important skills.

  5. Regularly solving CUET question papers improves problem-solving skills and speed.

Q:   Is it compulsory to attempt all the sections of the CUET question paper?
A: 

CUET UG question paper for each subject will consist of 50 questions. Candidates will be required to attempt all questions and no optional questions will be provided. In CUET UG, there are 37 subjects: 13 languages, 23 domain subjects and general tests. While filling the CUET application form, candidates can select up to five CUET subjects aligning with the subjects studied in class 12th and course requirements.

Candidates must attempt all the questions of the subjects selected. However, candidates must keep in mind the negative marking and select the options carefully.

Explore more Science exams with upcoming dates

SAT India Exam (October) Attempt

3 Oct '26

GBPUAT 2026 Online Counselling...

1 Oct '26

AGRICET 2026 Counselling Round...

21 Nov '26

OUAT 2027 Registration

31 Mar '27

CUET 2026 May 12 English Difficulty Level

CUET UG 2026 May 12 English question paper is of moderate difficulty level. Candidates can check the table below to know the shift-wise analysis:

Shift

Difficulty Level

Shift 1

Moderate

Shift 2

To be updated

Read More:

CUET UG English 2026 Question Paper Analysis (All Shifts)

CUET UG 2026 Analysis All Subjects

 

Videos you may like
About the Author
author-image
Shruti Garg
Assistant Manager- Editorial

Shruti Garg is a graduate in English and Education with over 7 years of experience in content writing/editing and education journalism. At Shiksha.com, Shruti covers UG and PG entrance exams like MBA entrance exams,

Read Full Bio
Download Important Dates for Science Exams

News & Updates

Latest NewsPopular News

Explore Other Exams

1 Aug '26

CEBS Counselling: Fifth Round ...

1 Aug '26 -

4 Aug '26

CEBS Counselling: Payment afte...

9 Sep '26 -

12 Sep '26

Round 9 Counselling

5 Sep '26 -

7 Sep '26

Round 8 Counselling

Jul '25

ITM NEST 2025 Result Date

Jun '25

ITM NEST 2025 Exam date

Mar '27

OUAT 2027 Registration

Aug '26

OUAT Entrance Exam 2026 Counse...

The list of exams are recommended based on what other exams do the students in your area show interest in
qna

Student Forum

chatAnything you would want to ask experts?
Write here...

Answered 2 days ago

  • Students should have passed Class 12 from a recognised board
  • They should have a minimum of 55 percent in Class 12
  • Students waiting for Class 12 results can apply. 

S

Shobha pant

Contributor-Level 7

Answered 2 days ago

Christ University offers admission to candidates based on an entrance exam conducted by the university itself, called the Christ University Entrance Test. University offers UG and PG courses through Christ University CUET exam.

S

Shobha pant

Contributor-Level 7

Answered 3 days ago

Yes, in many cases. University Commerce College admits students on Class 12 merit through the University of Rajasthan. Many private colleges also give admission on marks. Some, like Mahatma Jyoti Rao Phoole University, accept CUET too. Check each college's rules before you apply.

T

Tasbiya Khan

Contributor-Level 10

Answered 6 days ago

No, CUET is conducted on multiple days in more than one shift. According to last year, NTA conducts CUET exam in two shifts. Candidates get the CUET exam dates for their subjects in admit card.

N

Nupur Jain

Contributor-Level 6

Answered 6 days ago

Yes, you can take CUET UG exam again. There is no restriction on the number of attempts a candidate can take in CUET exam. As long as they meet the age limit of their target university for preferred course, students can apply for CUET exam for more than one time. 

V

Vikrant Kaur

Contributor-Level 6

Answered 6 days ago

Yes, CUET is paid. Candidates have to pay according to the category they are applying through and number of subject they are opting.

R

Rachit Katariya

Contributor-Level 6

Answered 6 days ago

Yes, you can crack CUET UG exam with self-study. As the syllabus for CUET exam is similar to that of Class 12 syllabus, candidates have already covered the basic concepts for Boards exam. For CUET preparation, they have to work on their time management skills and quick problem solving skills as the

...Read more

S

Sumridhi Bisht

Contributor-Level 6

Answered 6 days ago

No, the CUET UG exam is conducted once a year. The National Testing Agency administers the exam every year. The exam is usually held in May-June.

N

Nishtha Rai

Contributor-Level 6

Answered 6 days ago

Yes, the National Testing Agency will conduct Common University Entrance Test (UG) exam in May 2027. The application window for CUET UG 2027 is expected to open in January next year.

N

Nishtha Singh

Contributor-Level 6