CMAT Questions with Solutions: Free PDF Download and Mock Test for Practice

Common Management Admission Test 2027 ( CMAT )

shadow

CMAT 2027 exam

7 Feb '27

Vipra
Vipra Shrivastava
Senior Manager - Content
Updated on Aug 27, 2026 14:34 IST
CMAT mock test and practice questions are essential for exam preparation. To help CMAT 2027 aspirants prepare well for the exam, Shiksha.com has prepared a CMAT Mock Test on the basis of official CMAT question papers of previous years. Check here CMAT questions and answers.

CMAT mock test and practice questions is essential for exam preparation. Candidates planning to appear for the CMAT 2027 exam must plan a preparation strategy that includes sample paper practice. Shiksha has provided below CMAT sample paper PDFs along with practice solutions. 

CMAT questions and solutions for practice

CMAT questions and solutions for practice

CMAT Preparation with Sample Questions and Mock Tests - The best time to practice CMAT sample questions is after completing the CMAT syllabus and towards the exam day. CMAT 2027 exam will be held in January, so this is the right time to start with practice sessions. The benefit of practicing CMAT questions with answers is that it helps you understand and cover all types of questions, and how to solve them in least time. CMAT is a moderately difficult exam, but the time limit may cause challenges. Thus, ample practice for a time bound test is important.

Practice a good number of CMAT Mock Tests also, so that you gain good control over speed and accuracy. If you are looking for CMAT sample questions and solutions for practice, Shiksha has prepared a repository.

To help CMAT 2027 aspirants prepare well for the exam, Shiksha.com has also prepared CMAT Mock Test on the basis of official CMAT question papers of previous years. Given below are some CMAT practice questions for you to see how well you know the CMAT 2027 syllabus.

Table of contents
  • CMAT Exam Pattern and Sectional Weightage
  • CMAT Practice Questions with Solutions
  • CMAT Quantitative Techniques Questions
  • CMAT Logical Reasoning Questions
  • CMAT General Awareness Questions
  • CMAT Language Comprehension Questions
  • CMAT Innovation and Entrepreneurship
  • How to use CMAT Mock Test and Sample Papers to Improve Scores?
View More

CMAT Exam Pattern and Sectional Weightage

In CMAT,every section has equal weightage so candidates cannot skip any section. Given below is the table indicating the sectional break-up of the CMAT question paper. 

CMAT sections

Number of questions

Maximum Marks

Quantitative Techniques & Data Interpretation

20

80

Logical Reasoning

20

80

Language Comprehension

20

80

General Awareness

20

80

Innovation & Entrepreneurship

20

80

CMAT Practice Questions with Solutions 

You can check these free CMAT sample papers to practice your Quanttative Aptitude, Data Interpretation, Logical Reasoning, Innovation & Entrepreneurship skills.

Practice Paper Questions Solutions
CMAT Sample Paper 1 Download Sample Paper 1 Download Solutions
CMAT Sample Paper 2
Download Sample Paper 2  Download Solutions

CMAT Preparation 2027 – Sample Questions and Answers

Check out these CMAT sample questions and answer keys, for practice purpose.

CMAT Quantitative Techniques Questions

Q 1. The cost price of a cycle is Rs. 225. The marked price is twice of the cost price. What will be the discount offered to get a profit of 56%?

(a)  22%

(b)  13%

(c)  33%

(d)  28%

Solution: (a)

Q 2. A person is standing on the top of the building. The height of the building is 20 m. The person spots a café on the ground. The shortest distance from where the person standing to the café is 40 m. What is the distance between the building and the cafe?

(a)  34.6 m

(b)  44.2 m

(c)  56.3 m

(d)  28.8 m

Solution: (a)

Q 3. Anil and Suman decided to start a business with a capital of Rs. 12000 and Rs. 10000 respectively. After three months, Gopal joins them with a capital of Rs. 20000. After another 3 months, Arjun joins them with a capital of Rs. 50000. If they made profit of Rs. 124000, at the end of the year, what is the profit share of Gopal?

(a)  Rs. 35000

(b)  Rs. 24000

(c)  Rs. 22000

(d)  Rs. 30000

Solution: (d)

Q 4. On a field trip of a school 35 students are going. If the number increases by 7, the expenses increase by Rs. 4200. If the expenditure per head decreases by Rs. 20, find the original expenditure of the trip.

(a)  25500

(b)  25200

(c)  21681

(d)  28800

Solution: (b) 

CMAT Logical Reasoning Questions

Q 1. A, B, C, D, E, F, G, and H are sitting in a row, not necessarily in the same order. E is an immediate neighbour of C. Two persons sits between A and E. C is sitting fourth from one end. There is only one person sitting between H and C. D is sitting second of the left end. Five people are sitting between D and B. G and F are immediate neighbor of each other. Which of the following is a correct arrangement?

(a)  G, D, A, F, C, E, H, B

(b)  A, D, C, E, H, F, G, B

(c)  A, D, H, E, C, G, F, B

(d)  A, D, G, H, F, C, E, B

Solution: (c)

Q 2. Mohan, Ram, Joy, Vijay, Rohit, and Deepak are six boys who were weighed and there weight is recorded. If it is known that:

  1. Mohan is heavier than Rohit and Deepak.
  2. Ram is heavier than Vijay.
  3. III.  Vijay is heavier than Mohan.
  4. Joy is heavier than Deepak but not heavier than Vijay.

Who has the lowest weight?

(a)  Deepak

(b)  Joy

(c)  Rohit

(d)  Rohit or Deepak

Solution: (d)

Q 3. A boy standing facing towards East. The boy starts walking in the left direction of his original position. He walked 10m then turn left and walk 5m. Then person turn right and walk 2m. What is the shortest distance between the starting point and the point boy is standing. In which direction boy is facing?

(a)  13m, West

(b)  12m, North

(c)  12m, West

(d)  13m, North

Solution: (b)

Q 4. 272 is related to 16 in the same way as 132 is related to ______.

(a)  9

(b)  11

(c)  13       

(d)  7

Solution: (b)

CMAT General Awareness Questions

Q 1. Which of the following is a dance of the Sangtam Naga tribe of Nagaland?

(a)  Tapu

(b)  Sangphao

(c)  Rangma

(d)  Chhaw

Solution: (b)

Q 2. The term ‘upper cut’ is associated with:

(a)  Badminton

(b)  Basketball

(c)  Boxing

(d)  High jump

Solution: (c)

Q 3. Who among the following rulers belong to Sunga dynasty?

(a)  Pushyamitra

(b)  Chandra Gupta II

(c)  Agatashatru

(d)  Vasudeva kanva

Solution: (a)

Q 4. Which of the following country is NOT a signatory of the International Criminal court?

(a)  Jordan

(b)  Turkey

(c)  Egypt

(d)  Hungary

Solution: (b)

Also Read:

CMAT Language Comprehension Questions

Q 1. Choose the option which is opposite in meaning to the following word.

Gregarious

(a) Amiable

(b) Upbeat

(c) Tranquil

(d) Reclusive

Solution: (d)

Q 2. Fill in the blanks with the correct word given below and complete the sentences.

I don’t believe he _________ from his current job despite the raise.

The truth is usually more _______ than a lie.

We have finite amounts of willpower that become _______ as we use them.

(a) (I) resigned; (II) shocking; (III) depleted
(b) (I) depleted; (II) shocking; (III) resigned
(c) (I) shocked; (II) depleted; (III) resigned
(d) (I) depleted; (II) resigned; (III) shocked


Solution: (a)

Q 3. Pick the appropriate meaning of the underlined idiom in the following sentence.

I think it’s time to call it a day.

(a) Restarting something
(b) Stop doing something
(c) Relocate somewhere
(d) Celebrate something

Solution: (b)

Q 4. Pick the appropriate meaning of the underlined phrase in the following sentence.

Don't beat around the bush and tell me honestly why you lost your job.

(a) To talk around a subject without getting to the point
(b) Asking for larger share in a property
(c) To tell a lie in order to save someone
(d) To make weird faces


Solution: (a)

Explore colleges based on CMAT

Pune
₹11.84 L
Indore
₹12.50 L
Gurgaon
₹1.54 L
Gurgaon
#9 NIRF
₹8.25 L

Want better recommendations?

There is a 90% more chance of getting best college recommendations by sharing preferences.
Delhi
#17 NIRF
₹5.35 L
Mumbai
#20 NIRF
₹10.00 L
Chennai
#56 NIRF
₹4.50 L
Hyderabad
101-125 NIRF
₹1.87 L
Noida
#49 NIRF
₹6.40 L
Rourkela
₹4.00 L
Confused about which college or exam to opt for?assitentRcpRhsImage
  • Chat with our counselor
  • Get your personalised list of colleges & exams matching your preferences
View allCollections

CMAT Innovation and Entrepreneurship

Q 1. Considering the difference between entrepreneur and intrapreneur, which of the following statements is correct?

  • Entrepreneur bears full risk of business.
  • Intrapreneur is partly independent and has ability to advance in corporate.

(a) Only I
(b) Only II
(c) Neither I nor II
(d) Both I and II

Solution: (d)

Q 2. What is the full form of ECLGS, a scheme implemented for MSMEs?

(a) Entrepreneurship Credit Line Guarantee Scheme
(b) Emergency Credit Line Guarantee Scheme
(c) Emergency Correspondence Line Guarantee Scheme
(d) Emergency Cost Life Guarantee Scheme

Solution: (b)

Q 3. Why are small businesses important to a country’s economy?

(a) They give an outlet for entrepreneurs.
(b) They can provide specialist support to larger companies.
(c) They can be innovators of new products.
(d) All the above.

Solution: (d)

Q 4. Innovation can be best defined as ______.

(a) Evolution of new ideas
(b) Production of new ideas
(c) Implementation of new ideas
(d) Generation of ideas

Solution: (c)

Explore more MBA exams with upcoming dates

XAT 2027 Mock Test 2

30 Sep '26 - 1 Oct '26

NMAT 2026 Registration Window

20 Aug '26 - 10 Oct '26

IBSAT 2026 Mock Test

24 Oct '26

MICAT (I) Registrations

15 Sep '26 - 22 Nov '26

SNAP 2026 Registration Process

21 Aug '26 - 25 Nov '26

CAT

LIVE
CAT 2026...

4 Nov '26 - 29 Nov '26

Check live updates

BET 2027 Round 1 Submission De...

30 Nov '26

SRCC GBO Registration 2027

12 Dec '26

XGMT registration

20 Sep '26 - 15 Dec '26

KIITEE MBA 2027 Registrations

25 Sep '26 - 4 Jan '27

How to use CMAT Mock Test and Sample Papers to Improve Scores?

Candidates can improve their overall score using CMAT mock tests in following ways:

  • Evaluate Accuracy and Attempts: Check how many questions were attempted versus how many were correct to measure the overall accuracy. Also check the negative marking scheme (+4 for correct, -1 for incorrect). 
  • Review Sectional Performance: Break down performance across all five sections (Quant/DI, Logical Reasoning, Language Comprehension, General Awareness, and Innovation & Entrepreneurship). Identify which sections took the most time.
  • Categorise Mistakes: Check errors, in terms of calculation mistakes, or silly blunders. Rework unattempted or wrong questions.
  • Refine Time Strategy: Since CMAT has no sectional time limits, track how long you spent per question to optimise pacing for the 180-minute duration.

Read More:

Q&A Icon
Commonly asked questions
Q:   What are the important topics of MAT exam?
A: 

Questions in MAT are asked from verbal ability, reading comprehension, arithmetic, algebra, geometry, arrangement, coding decoding, graphs and tables, family tree, blood relation, clocks and calendars, time, speed and distance, statements, etc.  

Q:   What is the section wise weightage in CMAT?
A: 

CMAT has five sections. 

Given below is the sectional break up of CMAT exam:

  1. Quantitative Techniques & Data Interpretation: 20 questions of 4 marks each
  2. Logical Reasoning: 20 questions of 4 marks each 
  3. Language Comprehension: 20 questions of 4 marks each
  4. General Awareness: 20 questions of 4 marks each
  5. Innovation & Entrepreneurship: 20 questions of 4 marks each. 
Q:   What is the CMAT marking scheme?
A: 
CMAT marking scheme is straightforward. If they can recall their attempts or have the answer key with them then they can calculate their CMAT raw score by adding and subtracting scores as per correct and incorrect attempts. Check CMAT marking scheme below: 1. For every correct attempt, 4 marks is awarded and for every incorrect answer, 1 mark is deducted. 2. For every unanswered question, the candidate will be marked zero. Given below is the process of calculating the CMAT score with the help of the CMAT answer key. Every section has 20 questions, so suppose in Quantitative Techniques section you got 14 questions right, 2 questions wrong and skipped 4 questions. So, your score will be 54 out of 80. Similarly, calculate the score of other sections. After the add all five to arrive as overall raw score. For example, you scored 54, 44, 75, 60 and 40 in five sections, then your sum total will be 203/400. You can read more about CMAT scoring process here: https://www.shiksha.com/mba/articles/cmat-score-vs-percentile-how-to-calculate-blogId-19977 https://www.shiksha.com/mba/articles/what-is-cmat-score-normalization-process-blogId-53987.
Q:   What is the latest CMAT exam pattern?
A: 

Latest CMAT exam pattern is given below:

  • Question paper carries 100 MCQs
  • Each section has 20 question
  • Exam duration is 180 minutes
  • Each question carries 4 marks 
  • There is no negative marking
Q&A Icon
Commonly asked questions
Q:   How many questions are asked in GK section of CMAT?
A: 
There are 20 questions from General Knowledge in CMAT. All the questions are in MCQ format. Four options are given for each question to choose the right answer from. The General Knowledge section of CMAT is usually of a higher difficulty level but as it is a memory based section, it can be completed in maximum 15 minutes. The questions pertain to static GK and Current Affairs. Topics included in CMAT GK section are business, politics, awards, inventions, Science and technology, sports, society, world, advertising, trade, books and authors, arts, entertainment, history, geography and politics. Candidates should attempt the GK section in the end as the main criteria for MBA are English Quantitative Aptitude Logical Reasoning and Data Interpretation. The candidate's main focus should be on getting maximum questions correct in these three sessions. GK can be handled at the end.
Q:   Which is the lengthiest section in CMAT?
A: 

Sectional weightage of CMAT is same. Since the Language Comprehension section of CMAT includes reading comprehension passages, it can be considered a lengthy section. However, any other section can also be lengthier due to nature of the questions.

Q:   Is there any negative marking in CMAT 2027?
A: 

Yes, there is a negative marking in CMAT exam. For each wrong answer, 1 mark will be deducted. However, no marks will be deducted for unanswered questions.

Q:   Are CMAT mock tests enough for exam preparation?
A: 

If you have appeared for CMAT before then you can prepare for another attempt only with mock tests as you would be already thorough with the syllabus and topics. You would also know your strengths and weakness. So, with CMAT mock tests, you will be able to revise and prepare accordingly. However, if you haven't appeared for CMAT or any national level MBA entrance exam before, you will need to cover the syllabus and then practice mock tests. In both scenarios, GK section will have to be prepared through year books. Only mock tests will not be helpful for CMAT GK.

Staying updated about the latest educational events is just a click away
Enter Mobile Number
Videos you may like
About the Author
author-image
Vipra Shrivastava
Senior Manager - Content

Vipra Shrivastava is MA in English Literature from Delhi University with extensive experience in content writing of over 14 years. She has been handling content for Management, Accounting and Commerce streams for 8

Read Full Bio
Download Important Dates for MBA/PGDM Exams

News & Updates

Latest NewsPopular News

Explore Other Exams

15 Jul '26 -

6 Dec '26

XAT 2027 Registration

30 Sep '26 -

1 Oct '26

XAT 2027 Mock Test 2

21 Aug '26 -

25 Nov '26

SNAP 2026 Registration Process

7 Dec '26

SNAP 2026 admit card session 1...

3 Oct '26

MAT Result 2026

14 Dec '26

MAT December 2026 PBT Registra...

4 Nov '26 -

29 Nov '26

CAT 2026 admit card download

29 Nov '26

CAT 2026 exam date

20 Aug '26 -

10 Oct '26

NMAT 2026 Registration Window

20 Aug '26 -

22 Oct '26

NMAT 2026 Scheduling Window

18 Jun '26 -

1 Dec '26

IBSAT 2026 Registration Test 1...

24 Oct '26

IBSAT 2026 Mock Test

The list of exams are recommended based on what other exams do the students in your area show interest in
qna

Student Forum

chatAnything you would want to ask experts?
Write here...

Answered 2 months ago

CMAT is a domestic exam conducted for admission to MBA/PGDM courses in MBA colleges located in India. It is not conducted outside India.

S

Sreetama Tyagi

Contributor-Level 7

Answered 2 months ago

CMAT exam is conducted in 124+ cities across India.The centre is alloted to the candidate on the basis of their choice as mentioned in the CMAT application form. 

N

Nishtha Shukla

Contributor-Level 7

Answered 2 months ago

MCA colleges in Ahmedabad without CMAT are in this table. Check courses and fees. 

MCA Colleges in Ahmedabad without CMAT

Total Tuition Fee

Silver Oak College of Computer Application (SOCCA) MCA

INR 1.64 lakh

Indus University MCA Courses

INR 1.72 Lakh 

L D College of Engineering MCA

INR 10, 600

Silver5 University MCA Courses

INR 1.2 Lacs - INR 1.3 Lakh

Sabarmati University MCA INR 90,000
Sardar Vallabhbhai Global University MCA CoursesINR 2.18 Lakh

Note: All info. is from official sites and can change. 

S

Syed Aquib Ur Rahman

Contributor-Level 10