MAT Exam Questions and Answers with Solutions: Free PDF Download

Management Aptitude Test 2026 ( MAT )

shadow

MAT December 2026 PBT Registration Last

14 Dec '26

Vipra
Vipra Shrivastava
Senior Manager - Content
Updated on Oct 1, 2026 00:21 IST
MAT Sample questions with solutions is the best source of exam preparation. Once you complete the MAT syllabus, get down to solving MAT questions of previous years. Check here MAT questions and solutions PDF and mock test for practice. Read more here

MAT questions for practice- Shiksha.com has curated official MAT previous year question papers for aspirants to practice and improve their performance. Crack MAT 2026 exam with practice questions PDFs provided below.

MAT practice questions with solutions

MAT Exam Questions and Answers for practice

MAT exam preparation requires extensive practice. The difficulty level may be easy but 150-question challenge can be overwhelming for many. The time limit is 120 minutes and there is no sectional time limit so it can be overwhelming to address 30 questions each from five sections- Language Comprehension, Mathematical Skills, Intelligence and Critical Reasoning, Data Interpretation and Economic & Business Environment. Solving all MAT questions is not mandatory, but even to solve atleast 80-100 questions from diverse subjects in 120 minutes, you need to have speed. This is where MAT exam questions and answers practice becomes important.

In your MAT 2026 preparation plan, there should be dedicated time for practice questions on daily basis. After studying a topic, solve a few questions related to it to understand it better. You should also practice MAT Mock Tests for improving your accuracy. If you are preparing for MAT 2026, make sure you practice enough number of MAT sample questions and mock tests. Check on this page below some, MAT exam questions and answers for practice.

Table of contents
  • MAT Exam Pattern and Sectional Weightage
  • MAT High Weightage Topics
  • MAT Exam Questions and Answers for Preparation
  • MAT Quantitative Techniques Questions
  • MAT Data Interpretation Questions
  • MAT Logical Reasoning Questions
  • MAT Economic and Business Environment Questions
  • MAT Language Comprehension Questions
View More

MAT Exam Pattern and Sectional Weightage

To be able to choose the right MAT questions to answer in the exam, you need to be thorough with the MAT exam pattern.Given below is the table indicating the sectional break-up of the MAT question paper. The Shiksha MAT Mock Test is designed on the same pattern:

MAT Features

MAT Exam Details

MAT sections

  • Language Comprehension
  • Data Analysis & Sufficiency
  • Mathematical Skills
  • Intelligence & Critical Reasoning
  • Economic & Business Environment

Number of questions per section

30

Total number of questions

150

Exam duration

120 minutes

Total marks

150

Marking scheme

+1 for each correct entry

-0.25 for each incorrect entry

0 for not attempting a question

Also Read:

Practice MAT Sample Questions with Shiksha

MAT Sample Papers PDF Link
MAT Sample Paper 1 Download PDF
MAT Sample Paper 2 Download PDF

MAT High Weightage Topics

While it is necessary to study all the topics included in the MAT syllabus, candidates should put special emphasis on topics from which maximum questions are asked. For short-term MAT preparation, it is even more important to study in-focus topics. List below are MAT high weightage topics, section wise:

MAT sections

MAT topics

Language Comprehension

Reading Comprehension (2-3 passages), synonym-antonyms, analogies, para jumbles, para rearrangement, sentence correction, idioms, fill in the blanks

Data Analysis & Sufficiency

Statement based data sufficiency, tables, charts, graphs

Mathematical Skills

Percentages, Profit & Loss, Ratio & Proportion, Time & Work, Time, Speed & Distance, and Simple & Compound Interest, Linear equations, quadratic equations, and basic inequalities, Properties of triangles, circles, polygons, and 2D/3D area and volume formula, HCF/LCM, divisibility rules, basic permutations, combinations, and probability

Intelligence & Critical Reasoning

Puzzles, Seating Arrangement, Syllogism, Blood Relations, Coding-Decoding

Economic & Business Environment

Mergers and acquisitions, brands and logos, business leadership, economic policies and changes, banking and fintech, inflation, repo rates, GDP, FDI, unicorns and startups, government schemes

MAT Exam Questions and Answers for Preparation

Check out these MAT exam questions and answers.

MAT Quantitative Techniques Questions

Q 1: A dealer of scientific instrument offers successive discount of 20%, 10% and 5% respectively on the marked price of Rs. 1500. He offers successive discounts of 20%, 20% and 10% respectively on another scientific instrument which is marked 2000. What is the sum of selling prices of both of the scientific equipment?

(a) 2578

(b) 1260

(c) 1846

(d) 2178

Solution: (d)

Q 2: In how much time (in years), will a sum of money become thrice of itself at the rate of 25% per annum simple interest?

(a) 6 years

(b) 8 years

(c) 12 years

(d) 10 years

Solution: (b)

MAT Data Interpretation Questions

The table given below shows 4 different types of calculators sold in 4 different shops.

Section

C1

C2

C3

C4

S1

800

2000

1000

5000

S2

2100

3000

1250

8000

S3

5800

4100

2250

10000

S4

10000

11000

5800

12500

Q 3: If L1 is average of calculators C1 sold in all 4 shops, L2 is average of calculators C2 sold in all 4 shops and L3 is average of C3 calculators sold in all 4 shops. What is the ratio of difference between L1 and L2 and difference between L3 and L1?

(a)

(b)

(c)

(d)

Solution: (c)

Q 4: The calculators C2 sold in shop S2 is what percent more than the number of calculators C3 sold in S1?

(a) 500

(b) 330

(c) 200

(d) 100

Solution: (c)

Also Read:

MAT Logical Reasoning Questions

Q 5: Complete the following series.

2, 6, 15, 28, 55, ?

(a) 110

(b) 85

(c) 78

(d) 53

Solution: (c)

Q 6: Arrange the following words as per dictionary order.

  1. Annually
  2. Annular
  3. Description
  4. Design
  5. Development

(a) 1, 2, 4, 3, 5

(b) 1, 2, 3, 4, 5

(c) 2, 1, 3, 5, 4

(d) 2, 1, 5, 3, 4

Solution: (b)

MAT Economic and Business Environment Questions

Q 7: Which institution launched an information database including a repository of information pertaining to municipal bonds?

(a) IRDAI
(b) NABARD
(c) RBI
(d) SEBI

Solution: (d)

Q 8: Which ministry has recently (in Dec ‘22) launched the Stay Safe Online campaign & G-20 Digital Innovation Alliance (DIA) program in New Delhi, Delhi?

(a) Ministry of Electronics and Information Technology

(b) Ministry of Education

(c) Ministry of Science and Technology

(d) Ministry of Home Affairs

Solution: (a)

MAT Language Comprehension Questions

Q 9: Fill in the blank with an appropriate word and complete the given sentence.

Rajat had a bad ______ and couldn't get along with his co-workers.

  • surcharge
    (b) temper
    (c) dialect
    (d) position

Solution: (b)

Staying updated about the latest educational events is just a click away
Enter Mobile Number

Q 10: Fill in the blanks with the appropriate words and complete the given sentence.

It is mainly for this reason that _______ modern economic thinkers maintain that society would prosper when people are left alone to _______ their self-interests.

(a) latter, surrender
(b) late, replicate
(c) latest, navigate
(d) late, pursue

Solution: (d)

Shiksha MAT Mock Test

Q&A Icon
Commonly asked questions
Q:   Is the question paper of MAT IBT different from MAT CBT or PBT?
A: 
No, the question paper of MAT IBT is not different from MAT CBT or PBT. The test pattern, time duration, question type and marking scheme are the same for all three modes. Candidates can choose to appear for any exam mode with the worry of doing exam specific preparation. The only difference between MAT IBT and MAT CBT or PBT is that MAT IBT is a remote proctored exam and can be taken from any location unlike MAT CBT or PBT which are held at designated exam centres. The MAT question paper of every session however is different. All the 200 questions of each question paper is unique. The difficulty level is the same- easy to moderate but since the questions are different from each other candidates can feel slight difference in the difficulty level. The questions for every session are chosen randomly so in one session the paper can be overall easy while in another session the exam can be slightly difficult.
Q:   What are the important topics of MAT exam?
A: 

Questions in MAT are asked from verbal ability, reading comprehension, arithmetic, algebra, geometry, arrangement, coding decoding, graphs and tables, family tree, blood relation, clocks and calendars, time, speed and distance, statements, etc.  

Q:   What are the parameters on which MAT participating college shortlist candidates?
A: 
MAT participating colleges shortlist candidates on the basis of their past academic record, MAT score and performance in What/GD-PI. Some colleges also consider prior work experience in full time mode at executive or managerial level. In many institutes the scores of Class 12 is given a lot of importance, while in some colleges the score of MAT is considered the most important. Candidates must note that it is critical to have a good profile overall. An important point that MAT aspirants must know is that even though there is no minimum eligibility criteria of 50 percent for appearing in MAT the participating colleges have the minimum score criteria for full-time MBA Admission. Candidates should have scored a minimum of 50 percent in graduation (45 percent for SC/ST/PwD candidates), to be eligible for getting shortlisted for admission through MAT score. So, they should ensure they have at least the minimum score required in graduation before applying for MAT.
Q:   Is the MAT IBT mode exam pattern different from CBT and PBT exams?
A: 

No. The exam pattern of MAT IBT is not different from CBT or PBT. In fact, the MAT exam pattern of all test modes is the same. The duration of MAT exam (PBT, CBT and IBT modes) is 2 hours or 120 minutes. The marking scheme is - plus one for correct attempt and minus 0.25 for incorrect attempt. There is no sectional time limit in MAT so candidates can utilise the 2 hours as per their own strategy. They should ideally, spend 25 minutes each on the top four sections and 15 minutes on the GK section. However, there may be slight difference in difficulty level because the questions in each MAT session are unique. No question is repeated in any session across CBT, PBT or IBT. This is to prevent any candidate from getting advantage or facing disadvantage due to leaking of the questions or in case of a candidates re-attempting the exam.

Explore more MBA exams with upcoming dates

VITBEE Application Form 2027

1 Oct '26 - 31 Oct '26

XAT

LIVE
XAT 2027 Mock Test 3

31 Oct '26 - 1 Nov '26

Check live updates

NMAT 2026 Result Declaration

2 Nov '26 - 20 Nov '26

MICAT (I) Registrations

15 Sep '26 - 21 Nov '26

IBSAT 2026 Mock Test

21 Nov '26

SNAP 2026 Registration Process

21 Aug '26 - 25 Nov '26

CMAT

LIVE
CMAT 202...

27 Oct '26 - 28 Nov '26

Check live updates

CAT 2026 admit card download

4 Nov '26 - 29 Nov '26

BET 2027 Round 1 Submission De...

30 Nov '26

BMAT 2027 Application Release

13 Dec '26

Q&A Icon
Commonly asked questions
Q:   Is MAT mock test practice enough for preparation?
A: 

MAT mock test practice is essential but not enough. You will need to go through the MAT syllabus and understand the fundamentals of all topics, only then you'll be able to crack questions in mock test.

Q:   What is the marking scheme of MAT exam?
A: 

Total marks of MAT exam is 150. Every question carries one mark for correct attempt and there is negative marking of 0.25 marks for each wrong answer. No marks is deducted for skipping questions. The MAT question paper has 150 questions equally divided into five sections - Language Comprehension, Intelligence & Critical Reasoning, Data Analysis & Data Sufficiency, Mathematical Skills and Economic and Business Environment.

Language Comprehension: 30 questions 

2. Intelligence & Critical Reasoning: 30 questions 

3. Data Analysis & Data Sufficiency: 30 questions 

4. Mathematical Skills: 30 questions 

5. Economic and Business Environment: 30 questions 

Every section therefore has 30 questions which means every section carries 30 marks. The scores of GK section is not considered for MAT percentile calculation. So candidates can keep GK section as their last priority.

Explore colleges based on MAT

Pune
₹11.84 L
Indore
₹13.10 L
Gurgaon
₹1.54 L
Gurgaon
#9 NIRF
₹8.25 L

Want better recommendations?

There is a 90% more chance of getting best college recommendations by sharing preferences.
Delhi
#17 NIRF
₹5.35 L
Coimbatore
#26 NIRF
₹6.20 L
Mumbai
#20 NIRF
₹10.00 L
Chennai
#56 NIRF
₹9.00 L
Hyderabad
101-125 NIRF
₹1.87 L
Bhubaneswar
#66 NIRF
₹3.40 L
Confused about which college or exam to opt for?assitentRcpRhsImage
  • Chat with our counselor
  • Get your personalised list of colleges & exams matching your preferences
View allCollections
Videos you may like
About the Author
author-image
Vipra Shrivastava
Senior Manager - Content

Vipra Shrivastava is MA in English Literature from Delhi University with extensive experience in content writing of over 14 years. She has been handling content for Management, Accounting and Commerce streams for 8

Read Full Bio
Download Important Dates for MBA/PGDM Exams

News & Updates

Latest NewsPopular News

Explore Other Exams

15 Jul '26 -

6 Dec '26

XAT 2027 Registration

31 Oct '26 -

1 Nov '26

XAT 2027 Mock Test 3

26 Oct '26 -

17 Dec '26

NMAT 2026 Admit Card Issuance

2 Nov '26 -

20 Nov '26

NMAT 2026 Result Declaration

4 Nov '26 -

29 Nov '26

CAT 2026 admit card download

29 Nov '26

CAT 2026 exam date

18 Jun '26 -

1 Dec '26

IBSAT 2026 Registration Test 1...

21 Nov '26

IBSAT 2026 Mock Test

27 Oct '26 -

28 Nov '26

CMAT 2027 registration and app...

7 Feb '27

CMAT 2027 exam

21 Aug '26 -

25 Nov '26

SNAP 2026 Registration Process

7 Dec '26

SNAP 2026 admit card session 1...

The list of exams are recommended based on what other exams do the students in your area show interest in
qna

Student Forum

chatAnything you would want to ask experts?
Write here...

Answered 23 hours ago

Yep, Bahra University gives tuition fee waivers based on entrance exam scores. The commonly listed slabs look like this:

  • JEE Main (rank): below 16,999 gets 40%, 17,000 to 29,999 gets 30%, 30,000 to 50,000 gets 20%, and above 50,000 gets 10%.
  • NEET (score): 500 and above gets 40%, 400 to 499 gets 30%

...Read more

A

Aditya Dhiman

Contributor-Level 6

Answered a month ago

Top management institutes accepting the MAT Exam generally expect a cutoff percentile between 75 and 90, while top-tier colleges may require 90+ percentile.

S

Swati Pandey

Contributor-Level 10

Answered a month ago

Students interested in MBA at any of the Symbiosis Institutes need to take the Symbiosis National Aptitude (SNAP) Computer Based Test which will be conducted at designated test centres. 

However, the institute does offer special pathways to Indian students allowing them to register for classes even i

...Read more

A

Akash Gaur

Contributor-Level 10

Answered 2 months ago

To be eligible for the MBA scholarship provided by the Kalinga Institute of Industrial Technology via MAT, candidates must have secured 95 Percentile and above (applicable for December 2025 MAT & February 2026 MAT) (centre based/offline examination). 

R

Rashmi Sinha

Contributor-Level 10