UGC NET Political Science 2025: Top 30 Questions and Answers, PYQs, Syllabus and Cutoff

University Grants Commission National Eligibility Test 2025 ( UGC NET )

DeskCalelnderRegistration - 7 Oct '25 - 7 Nov '25

Shikha
Shikha Goyal
Assistant Manager
Updated on Jun 17, 2025 11:16 IST

The UGC NET Political Science exam will be held on June 26, 2025. The UGC NET 2025 exam will be conducted from June 25 to 29, 2025. Candidates preparing for Political Science subject can scroll down for important questions and answers that will enhance the preparation level and help in the revision. In addition, check political science syllabus, pattern, previous year question papers, cutoff and more.

UGC NET 2025 Political Science Questions and Answers

UGC NET 2025 Political Science Questions and Answers

UGC NET 2025 Political Science: The National Testing Agency (NTA) will conduct the UGC NET June session exam from June 25 to June 29, 2025. Candidates willing to appear for the UGC NET exam can refer to the Political Science important questions and answers that will help in revision, and can evaluate their preparation for the NTA UGC NET 2025 exam so far. The UGC NET Political Science exam will be conducted on June 26, 2025. Scroll down for some important questions and answers of Political Science, exam pattern, syllabus, previous year question papers, cutoff, and more.

Q:   When will the UGC NET admit card 2025 for June session be released?
A:

The National Testing Agency (NTA) released the UGC NET admit card 2025 for all exam dates. The candidates can download the UGC NET admit card through the candidate's login on the official webiste: ugcnet.nta.ac.in. The steps to download the admit card by following the steps given below:

  • Go to the official website: ugcnet.nta.ac.in 
  • Click on the UGC NET admit card link availble on the page 
  • Fill out the login credentials on the login page 
  • Fill out the security pin
  • Click on the submit button
  • The UGC NET 2025 admit card will appear on the screen
  • Downlaod the UGC NET admit card and save it for later use

The candidates are advised to download and take a print out of the UGC NET admit card as the candidates will not be allowed in the exam hall without the UGC NET hall ticket/admit card. The digital admit card will not be accepted at the exam centre. 

Q:   What is the UGC NET 2025 expected cutoff for all subjects and categories?
A:

The UGC NET 2025 expected cutoff may fall within the range of 216 to 160 for all subjects and categories. The NTA will release the UGC NET 2025 Dec session cutoff marks after the declaration of the result. Candidates who will meet or exceed the cutoff marks will qualify for further recruitment process.

Q:   How do I check UGC NET cutoff 2025 for History subject?
A:

Open the official website of NTA, find the "UGC NET Cut Off" link, now select History and choose the session of that particular year. The UGC NET cut-off marks will be displayed to download.

Table of content
  • UGC NET Political Science 2025: Important Questions and Answers
  • UGC NET Political Science Previous Year Question Papers
  • UGC NET Political Science 2025 Important Units
  • UGC NET Political Science 2025 Syllabus
  • UGC NET Political Science Exam Pattern 2025
  • UGC NET Political Science 2025 Expected Cut Off

UGC NET Political Science 2025: Important Questions and Answers

Scroll down for some of the important questions of the Political Science subject that will help in the revision for the upcoming June session exam.

1. Given below are two statements, one is Assertion (A) and another one is Reason (R).

Upcoming Sarkari Exam Dates

SSC CPO ...

26 Sep '25 - 16 Oct '25

Check live updates

CSIR NET 2025 Dec Application

25 Sep '25 - 24 Oct '25

IBPS Clerk Prelims Result 2025

31 Oct '25

IBPS PO 2025 Mains Result

31 Oct '25

SBI Clerk Prelims Result 2025

31 Oct '25

IBPS RRB PO 2025 Prelims Exam

22 Nov '25 - 23 Nov '25

SSC JE Tier 1 Exam 2025

31 Dec '25

Assertion (A): 'Feminism is for everybody Passionate Politics book' is written by Catherine Mackinnon.

Reason R): The book appeals to everyone who is dedicated to justice, equality and respect for one another. A critical analysis to the most divisive and difficult topics that today feminist must deal with.

Choose the correct answer from the options given below:

A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

B. Both A and R are true and R is not the correct explanation of A

C. A is true but R is false

D. A is false but R is true

Ans. D

2. Which of the following statements about B R Ambedkar is/are correct?

a. B.R Ambedkar created a model of the United States of India based on the lines of the USA but the model was rejected.

b. He called the governor as a nominal head and a rubber stamp with no real powers.

c. He was the chairman of the drafting committee of the Indian Constitution and the first law minister of independent India.

Choose the correct answers from the options given below:

A. b and c only

B. a and c only

C. a and b only

D. a, b and c

Ans. D

3. Which of the following statements is/are true about the "Human Relations Theory"?

a. It promotes diversity, with open relations and teamwork key increased organizational productivity.

b. The theory highlights the importance of human relations in public administration.

c. Workers or employees are human beings with all humanly attributes

A. b and c only

B. a and c only

C. a and b only

D. a, b and c

Ans. C

4. What are the key aspects of the theory of Utilitarianism?

A. Aggregationism

B. Partiality

C. Minimise utility

D. Deontological

Ans. A

5. Which of the following statement is/are true for Aristotle?

a. He was the founder of formal logic.

b. As per Aristotle, reality lies in a combination of form and matter.

c. He used optics in his Meteorology, treating it as a science.

A. b and c only

B. a and c only

C. a and b only

D. a, b and c

Ans. D

6. Which of the following is/are not correct regarding the Interim Government of 1946?

a. The government was formed by the Viceroy's Executive Council.

b. Muslim League did not joined the Interim Government.

c. Jawaharlal Nehru was the head of the Executive Council or Prime Minister.

A. b and c only

B. a and c only

C. Only b

D. Only a

Ans. C

7. Which of the following core issue are related to the neo-realist theory of International relations?

a. Emphasizes the structure rather than the internal characteristics of states.

b. Actors react in an anarchical environment

c. Relative power of different states can be classified as unipolar, bipolar, or multipolar.

A. b and c only

B. a and c only

C. a and b only

D. a, b and c

Ans. D

8. Which of the following statement is/are true about Frantz Fanon?

a. His work provides an analysis of the complex relationship between colonialism, racism and mental health.

b. He supported a form of socialist nationalism.

c. He believed that mental health treatment should be integrated into the community.

A. b and c only

B. a and c only

C. a and b only

D. a, b and c

Ans. D

9. Which one of the following books are not written by Karl Marx?

A. The Communist Manifesto

B. Wage Labour and Capital

C. Das Kapital

D. The Wretched of the Earth

Ans. D

10. The participatory democracy idea originated with

A. Karl Marks

B. Aristotle

C. Rousseau

D. None of the above

Ans. C

11. Which of the following are the salient features of the Draft National Water Policy 2012?

1. Rejuvenating catchment areas through nature-based solutions

2. Community based water management should be institutionalized and strengthened.

3. Encouragement of recycle and reuse

A. 2 and 3

B. 1 and 2

C. 3 and 2

D. 1, 2 and 3

Ans. D

12. Arrange in descending chronological order:

1. Consumer Protection (Amendment Act)

2. Prevention of Corruption (Amendment) Act

3. Food Security Act

4. Right to Education

A. 2, 3, 4 and 1

B. 1, 3, 4 and 2

C. 1, 2, 3 and 4

D. 3, 1, 4 and 2

Ans. A

13. In which of the following areas MGNREGA 2009 scheme focus?

1. Rural Development

2. Proactively ensuring social inclusion

3. Strengthening the livelihood resource base of the poor

4. Strengthening Panchayati Raj Institutions

Choose

A. 1 and 2 only

B. 2, 3 and 4 only

C. 1, 2 and 3 only

D. All the above

Ans. D

14. Working of the human mind by the Plato describes by

A. The doctrine of forms

B. The allegory of the cave

C. The metaphor of the divided line

D. All the above

Ans. D

15. In which of the following text the women is portrayed as 'Mother as she was', 'Mother as she is' and 'Mother as she will be':

A. Arthashastra

B. Anandamath

C. Mrinalini

D. Comparative analysis of men and women

Ans. B

Also Read: How to prepare for UGC NET 2025 exam in 1 month?

16. When was the national anthem 'Jana Gana Mana' first sung at the Calcutta session of the Indian National Congress?

A. 26 January 1936

B. 27 December 1911

C. 15 August 1916

D. 27 November 1930

Ans. B

17. Which of the following statement is correct?

1. Rights may be referred to as legitimate expectations.

2. Rights can have social character.

3. Rights can be given to a man against the social interest

Choose

A. 1 and 2

B. 2 and 3

C. 1 and 3

D. 1, 2 and 3

Ans. A

18. Judicial activism is associated with which article of the Indian Constitution?

A. Article 15

B. Article 18

C. Article 21

D. Article 25

Ans. B

19. Who opposed the idea of Panchayati Raj system in India?

A. Jaya Prakash Narayan

B. Mahatma Gandhi

C. B. R Ambedkar

D. Ram Manohar Lohia

Ans. C

20. Arrange in ascending order the important committees related to the Panchayati Raj system:

1. Ashok Mehta Committee

2. G.V. K Rao committee

3. Thungan committee

4. Hanumantha Rao Committee

Arrange

A. 2, 3, 1 and 4

B. 1, 4, 1 and 3

C. 1, 2, 3 and 4

D. 1, 4, 2, and 3

Ans. D

21. Which of the following factors contribute to the evolution of the scientific management theory?

a. There should only be one method of working and must be defined scientifically.

b. Workers and managers should not work in harmony

c. Making sure consumers find a regular supply of goods

A. b and c only

B. a and c only

C. a and b only

D. a, b and c

Ans. B

22. When was the Consumer Protection Bill passed by the Indian parliament?

A. 11 July 2017

B. 19 August 2017

C. 23 July 2019

D. 6 August 2019

Ans. D

23. What do you mean by Hegemony?

A. Dominance of one group over another, often supported by legitimating norms and ideas.

B. Describes relations between states and states

C. Economic Exploitation

D. Social inequalities

Ans. A

24. Which of the following factors contribute to democratic transition?

1. Civil society activism

2. Breakdown of authoritarian regimes

3. International influence and support

Choose

A. Only 1

B. Both 2 and 3

C. Both 1 and 3

D. 1, 2 and 3

Ans. D

25. How can democratization be reversed?

A. Manipulation of electoral processes

B. Consolidation of power by authoritarian leaders

C. Erosion of civil liberties

D. All of the above

Ans. D

26. When was the Maastricht Treaty signed?

A. 1990

B. 1991

C. 1992

D. 1993

Ans. C

27. Which of the following countries joined SCO in 2017?

A. Iran and Afghanistan

B. India and Nepal

C. Pakistan and Iran

D. Indian and Pakistan

Ans. D

28. When was the Mahad Satyagraha led by Ambedkar?

A. 1920

B. 1923

C. 1927

D. 1930

Ans. C

29. Who founded the "Self-Employed Women’s Association" (SEWA)?

A. Annie Besant

B. Sarala Devi Chaudhurani

C. Muthulakshmi Reddy

D. Ela Bhatt

Ans. D

30. Which of the following main methods of conflict resolution identified by Mary Parker Follet?

A. Compromise

B. Dominance

C. Integration

D. All the above

Ans. D

Also Read:

UGC NET Political Science Previous Year Question Papers

Candidates can scrol down for last five years political science question papers:

Exam Name Year Question papers
UGC NET Political Science Question Paper  (Shift-1)  2024

Download Here

UGC NET Political Science Question Paper (Shift-2)  2024

Download Here

UGC NET Political Science Question Paper (Shift-1) (Paper 1) 2023

Download PDF

UGC NET Political Science Question Paper (Shift-1) (Paper 2) 2023

Download PDF

UGC NET Political Science Question Paper (Shift-2) (Paper 1)

2023

Download PDF

UGC NET Political Science Question Paper (Shift-2) (Paper 2) 2023 Download PDF
UGC NET Political Science Question Paper Shift-2 2021 Download_PDF
UGC NET Political Science Question Paper  2020 Download_PDF
UGC NET Political Science Question Paper Shift-2 2019 Download_PDF

Also Read:

UGC NET Political Science 2025 Important Units

UGC has divided the Political Science subject into ten units which are mentioned below:

Unit - 1 : Political Theory

Unit - 2 : Political Thought

Unit - 3 : Indian Political Thought

Unit - 4 : Comparative Political Analysis

Unit - 5 : International Relations

Unit - 6 : India’s Foreign Policy

Unit - 7 : Political Institutions in India

Unit - 8 : Political Processes in India

Unit - 9 : Public Administration

Unit – 10 : Governance and Public Policy in India

Also Read: UGC NET Sociology Syllabus 2025

UGC NET Political Science 2025 Syllabus

The NTA released the UGC NET Syllabus 2025 on the official website. Candidates who are preparaing for the UGC NET exam for the June session can check below the Political Science syllabus PDF. By downloading the syllabus in PDF format, candidates can study the detailed syllabus provided below. 

UGC NET Political Science Syllabus PDF
UGC NET Political Science Syllabus in English Download PDF
UGC NET Political Science Syllabus in Hindi Download PDF

Also Read:

UGC NET Political Science Exam Pattern 2025

UGC NET Political Science exam pattern comprises two papers- Paper 1 and 2. As per the prescribed UGC NET exam pattern, both papers contain multiple-choice questions (MCQs). Candidates need to complete both papers in a single duration of three hours. Have a look at the detailed UGC NET exam pattern 2025 below.

UGC NET Paper

Number of Questions

Marks

Paper 1

50 

100

Paper 2

100 

200

Total

150 

300

Also Read: 

UGC NET Political Science 2025 Expected Cut Off

The National Testing Agency (NTA) will publish the UGC NET 2025 cut-off subject and category-wise for the exam along with the declaration of the UGC NET 2025 June result. As per the past year trends, candidates can check below the expected cutoff percentile for Political Science subject.

Category JRF Assistant Professor
General (Unreserved) 98.72% 96.23%
OBC (Non-Creamy Layer) 99.23% 91.21%
SC 97.43% 85.24%
ST 96.72% 81.28%
EWS 99.21% 90.13%

Read More:

About the Author
author-image
Shikha Goyal
Assistant Manager
Shikha Goyal is an author with expertise in various domains, especially engineering. She has postgraduate degrees in Mathematics as well as Mass Communication and Journalism. She has devoted her life to helping stud Read Full Bio
Download Important Dates for Sarkari Exams Exams

News & Updates

Latest NewsPopular News

Explore Other Exams

25 Sep '25 -

24 Oct '25

CSIR NET 2025 Dec Application

25 Oct '25

CSIR NET 2025 Dec Application ...

Dec '25

SSC JE Tier 1 Exam 2025

30 Jun '25

SSC JE Tier 1 Notification 202...

4 Oct '25 -

6 Oct '25

Application Correction

1 Oct '25 -

3 Oct '25

HP TET Nov 2025 Application Wi...

Aug '25

Kerala SET 2025 July Exam

12 Jun '25

Kerala SET 2025 July Applicati...

29 Sep '25

KTET Answer Key

18 Sep '25 -

19 Sep '25

KTET Exam Date

13 Sep '25

SBI PO Mains Exam 2025

4 Aug '25

SBI PO Prelims Exam Date 2025

10 Oct '25

Special OTET Answer Key

27 Sep '25

OTET Exam Date

22 Nov '25 -

23 Nov '25

IBPS RRB PO 2025 Prelims Exam

6 Dec '25 -

7 Dec '25

IBPS RRB Clerk 2025 Prelims Ex...

22 Jul '25

TSTET Final Answer Key 2025

22 Jul '25

TSTET Result Declaration

22 Aug '25 -

31 Aug '25

IAS Main 2025 Exam Date

25 May '25

IAS Prelims 2025 Exam Date

The list of exams are recommended based on what other exams do the students in your area show interest in
qna

Student Forum

chatAnything you would want to ask experts?
Write here...

Answered 2 days ago

Candiates can check below the steps to download the UGC NET question papers:

  • Visit at ugcnet.nta.nic.in.
  • Click on the answer key & question paper link.
  • Login using the required details.
  • Download the question paper PDF

V

Virajita Shukla

Contributor-Level 6

Answered 2 days ago

To give mock test is important. It helps them to find out strengths and weaknesses. regular practice also improves speed, gain confidence, reduce the exam pressure, helps to understand the exam pattern, improves speed, etc.

G

Gunjan Majumder

Contributor-Level 6

Answered 2 days ago

Analysis is crucial for a candidate in the NTA NET exam. It helps to strategize the preparation, understand the paper structure, difficulty level, topics asked or high weightage areas, expected cutoff, etc. 

K

Kritika Sharma

Contributor-Level 6

Answered 2 days ago

No. Candidate must possess a Master's degree with  a minimum of 55% grade score average from a UGC recognised university to apply for the NTA UGC NET exam. Also, if she or he is in the final year of their Master's programme or hold a four year bachelor's degree in specific subjects. 

N

Nitesh Pruthi

Contributor-Level 6

Answered 2 days ago

There is no upper age limit to apply for the Assistant Professor positions. But for the Junior Research Fellowship (JRF), the maximum age limit is 30 years as of June 1 of the exam year. There is also an ahe relaxation provided to the candidates from reserved categories including OBC, SC and ST

S

Shikha Shukla

Contributor-Level 6

Answered 3 days ago

The Commission released the UGC NET 2025 December session examination dates on the official website ugcnet.nta.nic.in. The exam will be conducted from December 31 to January 7, 2025. The detailed schedule will be released later.

V

Virajita Shukla

Contributor-Level 6

Answered 2 weeks ago

The Commission released the UGC NET notification 2025 for the December session in the form of PDF on October 7 at ugcnet.nta.nic.in. The registration also started for the December sesison along with the notification. The last date to apply is November 7, 2025. 

N

Nitesh Pruthi

Contributor-Level 6

Answered a month ago

There are several books available in the market that consist of the UGC NET practice sets. Also, some standard guidebooks include model test papers for the practicing of the UGC NET exam. Online test series are also available for the candidates who are aspiring to prepare for the UGC NET exam.

S

Shikha Goyal

Contributor-Level 10

Answered a month ago

Candidates can check below the important books that can be used for the preparation for UGC NET paper 2 Commerce and English.

Commerce: Some of the books are Trueman's UGC NET Commerce, CB Gupta's Business Organisation, etc.

English: Some of the books are Arihant UGC NET English Literature, History of

...Read more

V

Virajita Shukla

Contributor-Level 6

Answered a month ago

The National Testing Agency (NTA) will conduct the December session of the UGC NET 2025 exam. The notification is not released yet. It is conducted to determine the eligibility of candidates for the post of Assistant Professor, the award of Junior Research Fellowship (JRF), and the admission to Ph.D

...Read more

K

Kritika Sharma

Contributor-Level 6