CTET Paper 2 previous years questions and answers are shared here for the Science subject. A total of 30 questions on Science are asked in the CTET Paper 2 exam. Download the CTET Science questions with answers PDF here. These questions shared here are based on the CTET last 5 years' question papers.
The Central Board of Secondary Education (CBSE) organizes the CTET exam at two levels- Paper 1 and Paper 2. In CTET Paper 2, multiple-choice questions are asked from Child Development and Pedagogy, Language-I, Language-II, Mathematics and Science or Social Studies/Social Sciences. Candidates who choose Mathematics and Science subject in CTET Paper 2 need to attempt a total of 30 questions on the Science subject alone. The CTET Science subject comprises 30 questions from the prescribed Paper 2 syllabus. As per the CTET Paper 2 Science syllabus, 20 questions are asked on content such as food, materials, the world of the living, moving things, people and ideas, how things work, natural phenomena, natural resources, etc. and 10 questions are on pedagogical issues such as nature and structure of sciences, understanding and appreciating science, remedial teaching, etc.
Candidates need to attempt the questions from both languages in the CTET exam. The CTET Language-I and Language-II sections are compulsory in nature. Each Language section carries 30 marks and 30 multiple choice questions (MCQs).
CTET question papers are important as it helps candidates understand the pattern and structure of the exam. By practicing through the previous years papers, candidates get to know the types of questions asked in the exam along with the difficulty level and marking scheme.
To give a decent idea of the types of questions asked in the CTET exam, we have listed below CTET Science Previous Year Questions with Answers. These CTET previous years' questions are based on the CTET last 5 years' question papers. Candidates preparing for the CTET 2025 exam should definitely go through these CTET Paper 2 Previous years' questions and answers. Candidates can also download the CTET questions and answers PDF below.
Also Read: CTET Exam Date
CTET Science Previous Year Questions with Answers
The CTET previous years' questions with answers on Paper 2 Science subject are shared below:
1. A is a technique of vegetative propagation in which a part of the stem or a young branch of a plant is pulled and buried in moist soil, such that the branch is still attached to the Parent Plant. After some time, roots develop in the buried part and it grows into a new plant. B is an example of plant usually grown through this technique.
Here, A and B respectively are:
(A) Layering, Jasmine
(B) Cutting, Potato
(C) Grafting, Rose
(D) Budding, Hydra
Answer: A
2. Which of the following should not be the purpose of open book assessment in Science?
(A) To give an opportunity to explore the book
(B) To reduce the fear of assessment in learners
(C) To gauge the conceptual understanding of learners
(D) To score more marks in tests
The CTET question paper of previous years are there on the official website of the CBSE CTET exam. Candidates can easily find their CTET December 2022 question papers. Moreover, candidates who are looking for the CTET previous years papers with the answer key PDF, they can visit this page of the Shiksha.com - https://www.shiksha.com/sarkari-exams/teaching/articles/last-5-years-question-papers-of-ctet-download-free-pdfs-blogId-149213
The CTET Paper 2 question papers for Maharashtra are the same as for other states in India. To get the CTET question papers for Maharashtra, candidates simply need to download the Marathi language question papers. The language-wise and year-wise CTET previous years papers are available on the CTET website. Moreover, candidates can easily download the CTET question papers on Shiksha page here - https://www.shiksha.com/exams/ctet-exam-question-papers
Answer: D
3. Which of the following has the most scope for promoting Art-integrated learning in Science?
(A) Journal writing, Field trips
(B) Portfolios, Anecdotal records
(C) Projects, Portfolios
(D) Anecdotal records, Journal writing
Answer: C
Also Read: CTET Salary
4. Which of the following questions is a divergent question?
(1) What would happen to gravity if the size of Earth were reduced to half?
(2) Why does a ball thrown up come down?
(3) What if there were no gravity on the Earth?
(4) How does gravity vary with altitude?
Answer: C
5. Which of the following statements are true?
(1) Crystallisation is a chemical change.
(2) Photosynthesis is a chemical change.
(3) Ripening of fruit is a physical change.
(4) Formation of curd from milk is a chemical change.
(A) (3) and (4)
(B) (1) and (2)
(C) (2) and (4)
(D) (2) and (3)
Answer: C
6. Which of the following is not a feature of alternate conceptions in science?
(A) Ideas are stable.
(B) Ideas are resistant to change.
(C) Ideas are developed from observable features.
(D) Ideas do not demonstrate cause and effect reasoning
Answer: D
7. Which of the following is/are true regarding scientific investigations?
(1) Results are not influenced by procedure.
(2) Social context may influence conclusions in any investigation.
(3) Data and evidence are the same.
(4) There is no universal scientific method.
(A) (1) and (2)
(B) (2) and (4)
(C) (1) and (3)
(4) (3) and (4)
Answer: B
Also Read: CTET Preparation Tips
8. Which of the following characterises the human circulatory system?
(A) open, single circulation
(B) open, double circulation
(C) closed, single circulation
(D) closed, double circulation
Answer: D
9. Which of the following is not caused due to excessive use of fertilizer and pesticides?
(A) Soil erosion
(B) Nitrification
(C) Eutrophication
(D) Bio-magnification
Answer: A
10. Which of the following is true regarding scientific laws?
(A) They describe relationships between observable phenomena.
(B) They are formed from scientific theories.
(C) They can’t be challenged.
(D) They provide reasoning for physical phenomena.
Answer: A
11. Two sperm of a man fuse with two eggs of a woman. The twins formed are:
(A) identical
(B) fraternal
(C) may be identical or fraternal
(D) always conjoint
Answer: B
Also Read: CTET Syllabus
12. Which of the following illustrates ‘science as inquiry’?
(A) Classify the given plants into herbs, shrubs and trees
(B) Explore factors which affect the rate of germination in gram seeds
(C) List five uses of the coconut tree
(D) Observe the types of venation in various leaves
Answer: B
13. Identify the set of micronutrients (nutrients required by plants in small quantities):
(A) Potassium, Magnesium, Copper
(B) Copper, Phosphorus, Calcium
(C) Sulphur, Aluminium, Chlorine
(D) Zinc, Iron, Manganese
Answer: D
14. Identify the correct statement(s):
(1): A fact is an observation that has repeatedly been found to be true over the time.
(2): A law is a theory that has repeatedly been found to be true over the time.
(A) Only (1)
(B) (1) and (2)
(C) Only (2)
(D) Neither (1) nor (2)
Answer: A
15. Which of the following is NOT indicative of the hypothesising skill?
(A) Formulating questions which lead to inquiry
(B) Attempting to explain observations or relationships in terms of some principle
(C) Using the senses to gather information
(D) Identifying variables for an experiment
Answer: C
Also Read: CTET Exam Pattern
16. A ball is thrown up in the air. It reaches a maximum height and then returns to the thrower. Which of the following quantities have the same values during the upward and downward motion of the ball?
(A) Acceleration
(B) Force of gravity
(C) Displacement
(D) Work done by gravity
Answer: A
17. Which of the following is a set of animals in which all show external fertilization?
(A) Hens, lizards, butterflies
(B) Lizards, butterflies, frogs
(C) Butterflies, frogs, fish
(D) Frogs, fish, starfish
Answer: D
Also Read: CTET Mock Test
18. Which of the following best explains the statement ‘science promotes skepticism’?
(A) Scientists judge the validity of a claim based on objective empirical evidence
(B) Science is purely inductive in nature
(C) Scientists do not trust the findings of other scientists
(D) Scientists are open-minded and willing to modify their ideas
Answer: A
19. Which of the following is not desirable with respect to carrying out of a classroom demonstration by a teacher?
(A) Rehearse the demonstration before carrying it out in class
(B) Emphasise beforehand the linkages that students are required to make
(C) Supplement the demonstration with explanations
(D) Follow up the demonstration with a discussion
Answer: B
20. Which of the following is the most suitable reason behind Newton's theory of gravitation being regarded as an excellent theory?
(1) It explains a larger number of observations by making fewer assumptions
(2) It has been arrived at after thorough experimentation
(3) It has been formulated using the precise language of mathematics
(4) It has been developed over a long period of time
Answer: A
Also Read: CTET Application Form
CTET Previous Years Questions with Answers PDF
Shiksha.com has compiled the CTET questions and answers PDF below. Candidates can download the CTET previous years' questions with answers PDF below:
CTET CDP Paper 1 | CTET_Pedagogy_Previous_Years_Questions_&_Answers |
CTET Science Paper 2 | CTET_Science_Paper_2_Questions_with_Answers |
Read More:

News & Updates
Explore Other Exams
Dec '25 | SSC CGL 2025 Tier-2 Exam Dates |
Oct '25 | SSC CGL Tier 1 Answer Key 2025 |
7 Mar '24 | MP Police Constable Result |
15 Sep '23 | MP Police Constable Answer Key |
Oct '25 | Release of UPTET Application F... |
Oct '25 | Release of UPTET Notification |
26 Sep '25 - 16 Oct '25 | UPSC ESE (IES) 2026 Prelims Ap... |
8 Feb '26 | UPSC ESE (IES) 2026 Prelims Ex... |
1 Aug '25 | HTET 2024 Answer Key |
1 Aug '25 - 3 Aug '25 | HTET Objection Window |
Oct '25 | IBPS PO 2025 Mains Result |
12 Oct '25 | IBPS PO Main Exam 2025 |
9 Nov '25 | IBPS SO Mains Exam 2025 |
1 Jul '25 - 28 Jul '25 | IBPS SO application form 2025 |
Jun '25 | PSTET 2025 Notification |
19 Feb '25 | PSTET 2024-25 Result |
31 Jan '25 | RBI Assistant 2025 Notificatio... |
31 Dec '23 | RBI Assistant mains exam 2023 |
Student Forum
Answered a week ago
Yes, according to the criteria of CTET, You can apply for this exam if you got more than 50% in your graduation it is eligible for both papers of CTET.
S
Beginner-Level 5
Answered a month ago
The CTET 2025 notification has not been released as of now. It is expected that the CBSE CTET notification will be released in October 2025. The notification will be displayed as a CTET information bulletin on the official website- ctet.nic.in. Candidates should visit this page to get the latest upd
R
Contributor-Level 10
Answered 2 months ago
Yes, you can apply for CTET Paper 1 only if you make sure that you meet the minimum teacher education requirement for Classes 1 to 5.
If we talk about Paper 1, CTET generally requires passing of Class 12 with 50% marks and also a 2-year D.El.Ed, or any certain equivalent teacher training qualificatio
R
Contributor-Level 10
Answered 2 months ago
CTET stands for Central Teacher Eligibility Test. It is an eligibility exam conducted every year to determine the eligibility of candidates to teach Classes 1 to 8 in central government schools such as KVS, NVS, etc. Passing the CTET exam is compulsory for aspirants who want to apply for teacher rec
V
Beginner-Level 5
Answered 2 months ago
The major difference between CTET and UPTET is that when candidates clear the CTET exam, it provides a national-level eligibility certificate that can be used across India, whereas clearing the UPTET exam provides a state-level eligibility certificate that is only valid within Uttar Pradesh state.
N
Contributor-Level 6
The CTET question paper is available as a test booklet during the exam. The question paper contains the multiple choice questions in two languages- Hindi/ English and the language chosen by the candidate. There will be a total of 150 multiple choice questions (MCQs) in the paper. Each question will have four different options. Candidates need to answer the most appropriate option in the exam.