Abhishek
Abhishek Dhawan
Deputy Manager - MBA & BBA Content
Updated on Apr 25, 2023 18:03 IST
In a conversation with Shiksha, Bharat shares his PI and AWT experience at IIM Ahmedabad. Additionally, he focuses on what matters the most while appearing for a personal interview round, irrespective of college, score, or any other factor. Read Bharat’s PI AWT experience at IIM Ahmedabad.

Bharat Karena converted the IIM Ahmedabad admission call for PGP’25. He recalls his path in converting IIM-A PI and AWT admission call below.

Bharat Karena Breaks Down IIM Ahmedabad AWT-PI For You

Bharat Karena Breaks Down IIM Ahmedabad AWT-PI For You

Bharat Karena, a 96.7 percentiler in CAT 2022, converted PGP admission call from IIM Ahmedabad. Besides IIM A, Bharat got calls from IIM Lucknow, IIM Kozhikode, IIM Bangalore, and IIM Indore. He completed a Bachelor of Technology in Mechanical Engineering from NIT Surat. Bharat has been working at Asian Paints as a Senior Executive position. With an experience ranging four years, Bharat has a stellar profile for IIM Ahmedabad’s flagship PGP course. In a conversation with Shiksha, Bharat shares his PI and AWT experience at IIM Ahmedabad.

Additionally, he focuses on what matters the most while appearing for a personal interview round, irrespective of college, score, or any other factor. Read Bharat’s PI AWT experience at IIM Ahmedabad.

Explore colleges based on CAT

Ahmedabad
#1 NIRF
₹27.50 L
Bangalore
#2 NIRF
₹26.00 L
Pune
₹13.39 L
Kozhikode
#3 NIRF
₹14.00 L

Want better recommendations?

There is a 90% more chance of getting best college recommendations by sharing preferences.
Indore
₹12.50 L
Delhi
#4 NIRF
₹12.00 L
Lucknow
#5 NIRF
₹12.60 L
Gurgaon
₹86.00 K
Mumbai
#6 NIRF
₹25.00 L
Kolkata
#7 NIRF
₹27.00 L
Confused about which college or exam to opt for?assitentRcpRhsImage
  • Chat with our counselor
  • Get your personalised list of colleges & exams matching your preferences
View allCollections
Table of contents
  • IIM Ahmedabad AWT-PI Experience
  • IIM Ahmedabad AWT Experience
  • IIM Ahmedabad Interview Experience
  • Thoughts on IIM Ahmedabad Interview
  • Read More Interview Experiences

IIM Ahmedabad AWT-PI Experience

The selection process at IIM Ahmedabad involves the candidates to pass the AWT and PI rounds converted for the shortlisted candidates. IIM Ahmedabad selects CAT qualifiers based on the selection rounds, including Personal Interview (PI), and the Academic Writing Test (AWT).

Q&A Icon
Commonly asked questions
Q:   Is the CAT syllabus difficult?
A: 

Yes CAT syllabus is difficult to crack if you do not have enough time. There are three subjects in CAT- VARC, DILR and Quantitative Aptitude. Most of candidates find RC passages tough to crack. In Quants, Arithmetic, Algebra and Geometry pose significant challenge during preparation. In DILR, Reasoning questions often turnout to be tricky and confusion. 

Q:   Is CAT exam tough for an average student?
A: 

CAT is a speed-based test of analytical aptitude, logical reasoning skills, data interpretation and English comprehension. Now, it may sound tough, but these are the skills which we are taught in school so there is nothing new to learn. What is required is to learn these subjects at advanced level. If you are an average student but have studied Science or Commerce in Class-12 and graduation, you will find a lot of familiar topics in Data Interpretation, Quantitative Aptitude and Logical Reasoning. All you will need is brush up the basics and practice the concepts on advanced-level problems.

However, since the competition is so high in CAT and less than 95 percentile can break your dream of joining a top college like IIM, the preparation for CAT requires a lot of focus, dedication, discipline and diligence. If you can do that, despite being an average student, you can crack the CAT exam.

Hope it was helpful!!!

Q:   Why is IIM Indore so famous?
A: 

Indian Institute of Management (IIM), Indore, also known as IIM-I is the sixth IIM established under the IIM legacy. IIM Indore has been ranked 8 under the Management category by the NIRF Ranking 2025. It is one of the prominent public B-schools in India with autonomous status. IIM Indore offers great placement opportunities. The highest and average package offered during IIM Indore placements 2023 stood at INR 1.14 crore per annum and INR 30.21 LPA, respectively. This institute is known for its two-year, full-time, residential flagship PGP (also referred to as MBA) programme, admission to which is offered based on a valid score in CAT. The percentile of CAT for IIM Indore reached up to 98 percentile in the past years which shows how rigorous it is for a student to get admission to this institute.

Q:   Is IIM Bangalore good choice for MBA?
A: 

Getting an MBA from an IIM in India, IIM Bangalore or any other is undoubtedly worthwhile. Considered among the top B-schools in India for Management (PGP) education, IIMs carry a brand name and reputation which is competitive even in the international education industry. Moving to IIM Bangalore, IIM-B is the second-best IIM and Management institute in the country as per NIRF report 2023. Some of the key areas which make IIM Bangalore MBA (PGP degree) one of the best in the country are as follows:

  • Total Fee: INR 24.5 lakh
  • Median package: INR 33.00 LPA
  • Average package: INR 35.31 LPA

By paying a total fee of approximately INR 25 lakh, a return average value between INR 33 Lacs and INR 35 Lacs per annum is received by the students. Other than the ROI value, students get placement in top companies and the IIM-B label gives a significant boost to a student’s career in terms of opportunities. Some other factors that make IIM-B an option worth choosing are its academic, campus life and placements. 

Staying updated about the latest educational events is just a click away
Enter Mobile Number
  • AWT: The acronym for Analytical Writing Test, is identical to the Written Ability Test. IIM Ahmedabad conducts AWT to gauge candidate’s logical and reasoning skills. Several b-schools have ditched Group Discussion rounds to conduct WAT/AWT for MBA admission. However, several b-schools conduct both GD as well as WAT/AWT under the selection process.
  • Personal Interview (PI): This is among the most important MBA admission round in all the b schools. A group of panellists come along to gauge the overall readiness of the shortlisted candidate to pursue the MBA programme from their institute. Several questions and cross-questions are asked from the candidate to know whether he/she is a right fit for the institute or not.

Also Read: IIM Ahmedabad Admission

IIM Ahmedabad AWT Experience

To answer the AWT question, I decided not to focus on complex writing and using complex vocabulary. I wrote my thoughts freely and not much in fancy or formal language.

Explore more MBA exams with upcoming dates

ATMA 2026 admit card release (July)

8 Jul '26

XAT 2027 registration starts

15 Jul '26

Last date of SSU CET 2026 Admi...

30 Aug '26

IIHMR-U MAT Registration Deadline

1 Nov '25 - 31 Aug '26

MAT September 2026 Registration PBT

22 Jun '26 - 7 Sep '26

GNDU GMET 2026 Application Form

8 May '26 - 11 Jul '26

MAH MBA CAP 2026 Registration

2 Jul '26 - 12 Jul '26

SRMHCAT 2026 registration

1 Mar '26 - 15 Jul '26

KMAT 2026 registrations

2 Apr '26 - 15 Jul '26

TG ICET Counselling 2026: Slot...

20 Aug '26

IIM Ahmedabad AWT Topic*

Since teenagers today use little lies in relationships to impress the date. Relationships are not the same for them as it was before. Contrary to this Gen Z considers it to be honest and confident. It is better to be rejected than lying. 

Give the assumptions made by author, arguments in support and counter to it.

*It was a complete paragraph discussing dating and relationships in today’s age.

How was AWT Answered?

I was required to put my assumptions forward, be it in favour or against the topic. Here are some brief points that were included in my answer:

In favour of the topic, I mentioned how honesty plays a key role in the relationship. I mentioned that honesty in a relationship might not give a desired short-term result, but will be beneficial in the long term. It builds strong trust between two individuals.

Opposing the topic, I mentioned how truth should have an appropriate time. Why one shouldn’t speak the truth at the wrong time. Although, I mentioned truth must be conveyed in time.

IIM Ahmedabad Interview Experience

Date of Interview: February 4, 2023

Place of Interview: IIM Ahmedabad Campus

Duration of Interview: 28-30 minutes

Number of Panelists: 2 (1 male and 1 female)

IIM Ahmedabad Interview Questions with Answers

Q1: Tell me something about yourself. Were you able to manage the transition of language from 12th to graduation?

Ans: While answering this, I mentioned about my hometown, academic qualifications, work experience and my hobbies.

Q2: As a mechanical engineer, have you studied fluid mechanics?*

*additional questions were put forward relating to Mechanical Engineering, such as Bernaulli's equation, Reynold's transpose theorem, Euler's equation.

Ans: I answered what is Bernaulli's equation; following my explanation, two follow up questions were asked. I was not able to recall subsequent answers so said ki I am unable to recall.

Q3: What were your favorite subjects in UG?

Ans: Thermodynamics and heat transfer

Q4: Why do you like heat transfer?

Ans: I mentioned that while studying the applications of heat transfer, there are less assumptions and the subject can be visualised practically.

Q5: What is the 2nd law of thermodynamics?

Ans: I was unable to recall exact definition of the law; however, was able to explain the meaning of the law.

Q6: What is entropy and what is it's significance?

Ans: Told in brief but again many counter questions like entropy of fluid and liquid. I was able to partially answer the cross questions.

Q7: What are some of your learnings from your work at both technical and personal level?

Ans: I mentioned about my first experience in the corporate world, including what I learnt. I also emphasised on how the corporate world teaches professional relationships, mental toughness, and more.

Q8: Why do you want to do an MBA?

Ans: Told about career learning, growth and career aspirations.

Also Read: How to Answer Why MBA? With Sample

Q9: Who are the competitors of your company? Why does your company hold such a large share, is it quality or something else? What are the things your company is doing to grow?

Ans: Told some of the competitors of Asian Paints, market share and two reasons for high market share. Additionally, I also mentioned about the business diversification strategies.

Q10: What is the price comparison of products at Asian Paints and similar product of competitors?

Ans: I mentioned that I am unaware of the competitors pricing.

Q11: What kind of inventory management models do you use at Asian Paints?

Ans: I told the panelists about the use of past consumption data by the company. Additionally, I mentioned how we manage the additional demand if any large scale project arises. No formal model is used for inventory management.

Q12: Why did you change the organisation?

Ans: Told about change in role, more responsibility and good salary hike.

Q13: What is your role currently? What kind of tools do you use for project monitoring?

Ans: Told about project execution. Told that I know a software named Primavera for project monitoring; however, we primarily monitor the status via excel sheets or via pen-paper approach.

Q14: Apart from regular work, how do you stay updated with the new trends in your fields?

Ans: Told about some aspects of vendor interaction. But the panellists asked about my personal approach to get aware of new trends. I told that I do not indulge in any additional thing to keep myself updated, I just update my knowledge by referring to various standards which already exist.

Q15: Suppose I and my colleague want health insurance, what are the factors you will consider to decide the premium?

Ans: I told three such parameters; however, the panellist asked to write four more parameters that I think should be considered. I was able to tell four more but that was a mere guess, I didn’t know if it was correct or not.

Q16: Where have you travelled outside South Gujarat (I have been studying and working since the last 7.5 years in a nearby area)

Ans: I mentioned two cities I visited for the athletic competition and SSB interview.

Verdict: Converted

Thoughts on IIM Ahmedabad Interview

Overall I had a mixed experience after the interview. No questions were based on current affairs, hobbies, strengths, and weaknesses. A lot of emphasis was on academics despite my work experience of more than 3.5 years. In my opinion, the things which matter in an interview is the confidence, attitude, approach and vision. 'How you proceed further when you don't know the answer' is something of great importance. Not knowing 2-3 objective things won’t make a huge difference if you have the right attitude. Top IIM interviews have some questions in which we are not very comfortable.

Check Cut offs of top MBA entrance exams and predict calls from IIMs and other Top MBA Colleges. Check Fees, Placement Reviews, Admission, Shortlist Criteria and eligibility of all MBA Colleges by clicking the link below:

Predict IIM & Non IIM Calls

Read More Interview Experiences

The table below mentions the links for more interview experiences.

Name of Candidate

College Name

Link for Interview Experience

Avi Shrivastava

XLRI, Jamshedpur

Click here to read full interview

Sujit Kumar

IIM Ahmedabad

Click here to read full interview

Pratyush Adhikary

IIM Ahmedabad

Click here to read full interview

Saurabh Wani

IIM Ahmedabad

Click here to read full interview

Lavisha Taneja

XLRI, Jamshedpur

Click here to read full interview

Kushagra Dash

IIM Ahmedabad

Click here to read full interview

Siddharth Lilani

XLRI Jamshedpur

Click here to read full interview

Yash Kaviya

XLRI Jamshedpur

Click here to read full interview

Read More:

Videos you may like
About the Author
author-image
Abhishek Dhawan
Deputy Manager - MBA & BBA Content

Abhishek Dhawan is a content writer and editor with 7+ years of experience in education journalism. He holds a BA degree from the University of Delhi. At Shiksha, Abhishek primarily covers MBA and BBA entrance

Read Full Bio
Download Important Dates for MBA/PGDM Exams

News & Updates

Latest NewsPopular News

Explore Other Exams

15 Jul '26

XAT 2027 registration starts

Sep '26

XAT 2027 mock test

Aug '26

SNAP 2026 Registration Process

Nov '26

SNAP 2026 admit card session 1...

Aug '26

NMAT 2026 Registration Window

Aug '26

NMAT 2026 Scheduling Window

17 Oct '24 -

5 Dec '24

IIFT 2025 registration and app...

22 Jun '26 -

7 Sep '26

MAT September 2026 Registratio...

22 Jun '26 -

14 Sep '26

MAT September 2026 Registratio...

Dec '26

IBSAT 2026 Exam Date

18 Jun '26

IBSAT 2026 Registration Start

Oct '26

CMAT 2027 registration and app...

Jan '27

CMAT 2027 exam

2 Jul '26 -

12 Jul '26

MAH MBA CAP 2026 Registration

3 Jul '26 -

13 Jul '26

MAH MBA CAP 2026 Registration ...

15 Jul '26

TANCET Rank List 2026 Release ...

15 Jul '26

Release of TANCET rank list fo...

Mar '25

IRMASAT 2025 Final Result Anno...

Feb '25

IRMASAT Personal Interviews

The list of exams are recommended based on what other exams do the students in your area show interest in
qna

Student Forum

chatAnything you would want to ask experts?
Write here...

Answered 13 hours ago

Yes, you can get admission to the MBA programme at Manipal University Jaipur, but not through direct admission without meeting the admission criteria.

For the regular MBA, you generally need:

A bachelor's degree with at least 50% marks.

A valid CAT/MAT/CMAT/XAT/GMAT score.

Selection is based on your aca

...Read more

C

Charan Tej

Beginner-Level 3

Answered Yesterday

As a current student at DBS Global University,  I can say that yes, the university accepts a valid CAT score for MBA admissions. If you meet the eligibility criteria, then you can apply through your CAT score, and you do not have to take the universities entrance exam. The best thing about DBS, is t

...Read more

C

Chiya

Beginner-Level 5

Answered 2 days ago

SAGE University, Indore has not mentioned any other accepted entrance exams other than SEE for MBA courses. Generally, CAT is an accepted entrance exam for MBA courses. Therefore, candidate should get confirmation by asking this from admission desk.

S

Saurabh Khanduri

Contributor-Level 10

Answered 2 days ago

No, CAT score is not mandatory to get a seat at CSMU for MBA. While the college accepts CAT scores, it also accept scores from other tests like MAT, CMAT, and MHT-CET. If a candidate have not taken any national entrance paper, they can simply sit for the institutional CSMU-CET exam. Seat will be bas

...Read more

A

Al Kashaf

Contributor-Level 8

Answered 6 days ago

No, CAT is not compulsory to get admission in TITE - Templecity Institute of Technology and Engineering. The college accepts entrance exams such as: OJEE/ATMA/CAT/MAT. Candidates wishing to get admission into this programme should have passed graduation with at least 50% marks. 

R

Raj Priya

Contributor-Level 10

Answered a week ago

No, CAT is not compulsory to get admission in MBA at College of Engineering, Pune. The college consider svalid score of entrance exams such as: 

  • MAH-CET (The primary state-level exam considered for Maharashtra students)
  • CAT
  • CMAT
  • XAT 

R

Raj Priya

Contributor-Level 10

Answered a week ago

Yes, personal interview round for MBA admission is mandatory for all candidates regardless of which exam they apply through. Candidates applying through CAT result for PP Savani University can only skip SLMET written test during MBA admission process.

Their final evaluation will be based on combined

...Read more

S

Saurabh Khanduri

Contributor-Level 10

Answered a week ago

Xavier Institute of Management and Informatics does accepts CAT scores for admission in MBA programme. However, it is not compulsory. Aspirants can also get admission based on their qualifying exam scores and performance in the PI round.

N

Nishtha Shukla

Guide-Level 15

Answered a week ago

Candidates preparing for CAT may not need to prepare for KLMAT Management separately, as the syllabus is the same and the test structure is also similar. However, one should make sure they practice KLMAT sample papers from a month before the exam as the question type and difficulty level will be dif

...Read more

S

Sayeba Naushad

Contributor-Level 10

Answered a week ago

Candidates who want to apply for Sharda University, Greater Noida MBA course must secure a CAT/ XAT percentile of 65% to skip SUAT. For MAT applicants, this score stands at 75% for MBA admissions at Sharda, Greater Noida.

S

Saurabh Khanduri

Contributor-Level 10